Martin - visjonæren bak solspeilet

Det ville eventyret som ble til virkelighet: Martin er visjonæren bak Solspeilet. Møt mannen som fikk sola til Rjukan.

Lurer du på noe mer om solspeilet? Her kan du lese om hvordan det fungerer!

Foto: Benjamin A. Ward
Foto: Benjamin A. Ward

Å måtte oppleve månedsvis med mørketid– men likevel være milevis unna polarsirkelen – ville trolig gjort de fleste av oss litt smågærne. Og få kjenner den følelsen bedre enn Martin Andersen og innbyggerne i Rjukan. Her ligger nemlig sentrum så dypt nede i den trange dalen, at solstrålene stenges ute så fort høsten kommer krypende.

– Etter å ha reist mye rundt i verden, flyttet jeg til Rjukan med barn og min daværende franske kone i 2001. Vi skulle egentlig bare være her en liten stund, men likte oss så godt at vi bestemte oss for å bli.

Men det tok ikke lang tid før Martin bokstavelig talt så en skyggeside ved byen han hadde blitt så glad i.

– En forferdelig følelse

– En tidlig høstdag gikk jeg tur med barnevogna på torget. Sakte men sikkert begynte sola å forsvinne – og det var en forferdelig følelse. Jeg husker at jeg ble så sprø etter å kjenne lyset fra solstrålene at jeg begynte å løpe etter sola, sier Andersen og ler.

– Og det var da jeg tenkte: Hvorfor ikke bare speile sola ned til byen, så slipper man å reise helt opp til fjellet?

Ideen var kanskje genial, men den var ikke ny.

– Jeg begynte å grave, og fant ut at dette hadde blitt tenkt før. I 1913 lanserte Oscar Kittelsen ideen om «Solspeilet paa Rjukan». En måned etter kom Sam Eyde, grunnleggeren av Norsk Hydro og Rjukan, og lanserte ideen på nytt. Problemet var selvsagt at han manglet teknologien, og det ble skrinlagt. Og så kom jeg da, 100 år etter.

Les mer om Sam Eide og den industrielle verdensarven i Telemark.

I 1913 skrev Oscar Kittelsen et innlegg i lokalavisa titulert «Sollys paa Rjukan om vinteren?». Det er i dag rammet inn og henger i bruktbutikken til Martin Andersen. Foto: Benjamin A. Ward
I 1913 skrev Oscar Kittelsen et innlegg i lokalavisa titulert «Sollys paa Rjukan om vinteren?». Det er i dag rammet inn og henger i bruktbutikken til Martin Andersen. Foto: Benjamin A. Ward

Andersen trasket så avgårde til kommunen, og fikk med seg kunstnerstipend på 30.000 kroner. Det resulterte i en studie, som ble innledningen på en 12 år lang kamp for å få finansiert prosjektet.

Skapte mediesirkus

Men så: 100 år etter ideen først ble født, 30.oktober 2013, ble Solspeilet endelig skrudd på. Med folkefest på torget og det Andersen selv kaller for et «ellevilt mediesirkus» (En kinesisk avis laget til og med en tegneserie om hendelsen), lyste hundrevis av ansikter opp. Suksessen bak Solspeilet var et faktum, og jubelen brøt løs.

– Det er lett å undervurdere hvor mye sola faktisk betyr for folk. Det interessante med Solspeilet er at det både er naturlig og kunstig på en gang, og det er en idé som folk i byen måtte ta stilling til. Derfor liker jeg å kalle Solspeilet for et kunstprosjekt.

Martin Andersen er fortsatt Rjukans store gründer og gledesspreder. Her ser vi han i bruktbutikken «Plaster», som han og kjæresten driver i Rjukan sentrum.  Foto: Benjamin A. Ward
Martin Andersen er fortsatt Rjukans store gründer og gledesspreder. Her ser vi han i bruktbutikken «Plaster», som han og kjæresten driver i Rjukan sentrum. Foto: Benjamin A. Ward

Stråler om kapp med sola

I dag jobber visjonæren fortsatt med å få Rjukan til å stråle om kapp med sola – men det på en litt annen måte. Sammen med kjæresten driver han nemlig en stor bruktbutikk i Rjukans hovedgate.

– Det viktigste for meg er at folk skal få en god følelse når de kommer inn i butikken. Derfor gir for eksempel alle slags rabatter. Vi har gitt både hoppe-rabatt, hinke-rabatt og synge-rabatt. En gang kom det en flokk med kinesiske turister inn i butikken. De var så glad i karaoke, at de alle kjøpte hver sin ting, bare for å få en «unnskyldning» til å synge en sang og få syngerabatten, forteller butikkeieren entusiastisk.

– For det er det som er så fint med Rjukan: Det er mulig å skape noe helt eget her. Det er en god plass å være gründer på, rett og slett!

Solspeilet Foto: Karl Martin Jakobsen
Solspeilet Foto: Karl Martin Jakobsen
Historie