Oppdag Sandviken: En reise gjennom historie, natur og bærekraft

Sandviken Camping er et fortryllende hjørne av Telemark hvor historie, natur og bærekraft møtes i perfekt harmoni. Dette lille samfunnet, med sin rike arv og spektakulære omgivelser, tilbyr et unikt pusterom fra hverdagen. La oss ta deg med på en inspirerende reise gjennom Sandvikens historie, fra de første registreringene på 1600-tallet til dagens moderne campingparadis.

Grunnleggeren av Norsk Hydro, Sam Eyde
Grunnleggeren av Norsk Hydro, Sam Eyde

En reise tilbake i tid

Visste du at den berømte ingeniøren Sam Eyde, grunnleggeren av Rjukan, eide Sandviken fra 1907 til 1915? Selv om det fortsatt er et mysterium hvorfor han kjøpte området, kan vi spekulere i at han kanskje ønsket å skape et ferieparadis eller utnytte vannkraften fra Austbygde åe. Eyde var en av mange eiere som har satt sitt preg på Sandviken gjennom tidene. Fra tidlig jordbruk til industriell innovasjon, har dette området alltid vært et knutepunkt for utvikling og tilpasning.

Fra jordbruk til camping

På 1920-tallet ble Sandviken kjøpt av Gro og Olav Fagerberg, et par som med sine beskjedne sparepenger, forvandlet området til en blomstrende gård. Olav, en dyktig snekker og bygningsmann, etablerte et sagbruk langs Tinnsjøens bredder.

Deres sønn Nils, og hans kone Borghild, tok over driften i 1950 og måtte snart finne nye måter å livnære seg på etter at Nils ble syk. Turistene begynte å oppdage Sandvikens skjønnhet, og forespørsler om teltplass ble stadig vanligere. Dette ledet til at Nils og Borghild startet campingvirksomheten i 1954, og en ny æra begynte.

Reisetips

Sjekk ut disse linkene og planlegg din ferietur til Sandviken og Telemark:

Se flere ferietips på visittelemark.no

Sandviken 1952 Borghild og Halvor
Sandviken 1952 Borghild og Halvor
Sandviken Camping Morgenstemning 1960

Naturens eget paradis

I dag drives Sandviken Camping av tredje generasjon Fagerberg, Annette og Christiane. Campingplassen er en perfekt base for eventyrere og naturelskere. Området byr på en rekke overnattingsmuligheter, fra telt til bobiler og hytter. Her kan du starte dagen med et forfriskende bad i Tinnsjøen, Europas tredje dypeste innsjø, eller nyte utsikten fra badstuen ved sjøen. Saunaen er en av campingplassens mest populære fasiliteter, og byr på en fantastisk utsikt over Tinnsjøen. Her kan du slappe av og la stresset forsvinne mens du nyter den spektakulære utsikten og den beroligende varmen.

Barn kan leke fritt på lekeplassen eller spille minigolf, mens de voksne kan ta en kanotur på innsjøen eller gå turer i det vakre nærområdet. På kvelden kan familien samles rundt en åpen ild, skapt med ved fra egen skog, og dele historier under stjernehimmelen.

Sandviken Camping

Historiske skatter

Sandvikens historie er ikke bare en fortelling om mennesker, men også om de steinene som har vært vitne til mange epoker. Granittsteinene du ser rundt campingplassen, kommer fra de gamle syretårnene i Rjukan. Disse tårnene spilte en avgjørende rolle i produksjonen av kunstgjødsel, som revolusjonerte verdens matproduksjon. Besøk Vemork for å lære mer om denne utrolige industrielle arven og hvordan den bidro til å forvandle Norge fra et fattig land til en av verdens rikeste nasjoner.

Eventyrlige opplevelser

For de som ønsker å utforske mer av områdets naturlige og kulturelle skatter, byr Sandviken på fantastiske turmuligheter. Pilegrimsveien rundt Tinnsjøen er en 90 km lang sti som tar deg forbi seks hvite kirker og gir deg innsikt i middelalderens pilegrimsliv. Eller kanskje du vil gå Trollstien, hvor du kan møte de sjarmerende Tinn-trollene som inviterer deg til et eventyr i skogen. Se flere opplevelser på og rundt Sandviken.

Bærekraft i fokus

Sandviken Camping er også dedikert til bærekraft og miljøbevissthet. "Vi er stolte av å være en del av et bærekraftig reisemål som verdsetter naturen og jobber for å bevare den for fremtidige generasjoner. Fra bruk av lokalt skaffet ved til våre bålplasser til innføringen av resirkuleringssystemer og miljøvennlige sanitæranlegg, er vårt mål å minimere vårt økologiske fotavtrykk.

Vi oppfordrer våre gjester til å delta i våre bærekraftige initiativer ved å respektere naturen, ta med seg alt avfall, og bruke resirkuleringsfasilitetene. Vannkraften som genereres fra de nærliggende kraftverkene gir oss grønn energi, noe som bidrar til å redusere vår avhengighet av fossile brensler. Vi tror at små handlinger kan gjøre en stor forskjell, og sammen kan vi bevare denne vakre delen av Norge", forteller Annette.

"I tillegg til å bevare naturen vil vi også være en møteplass for lokalbefolkningen og skape bolyst gjennom forskjellige arrangementer og lokalt samarbeid", legger Christiane til.

 Annette og Christiane, tredje generasjon drivere på Sandviken Camping
Annette og Christiane, tredje generasjon drivere på Sandviken Camping

Velkommen Til Sandviken

Sandviken Camping er ikke bare en plass for overnatting, men et sted hvor minner skapes og historier deles. Annette og Christiane ønsker deg velkommen til å oppleve dette unike stedet, hvor naturens ro og historiens sus går hånd i hånd. Enten du er her for et kort opphold eller en lengre ferie, vil Sandviken gi deg en følelse av å ha funnet ditt eget lille paradis.

Ta med familien, vennene eller bare deg selv og opplev alt det fantastiske Sandviken har å tilby. Fra historiske oppdagelser til naturskjønn camping – her er det noe for alle. Velkommen til Sandviken, ditt pusterom i hverdagen.

Annette og Christiane ser frem til å dele sitt paradis med deg!

Historie