Seljord Hotel - gjestfrihet siden 1857

I sjøormen Selmas flotte rike finner du unike Seljord Hotel. Et ærverdig trehotell bygd i sveitserstil med en historie så langt tilbake som i 1857.

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din ferietur til Seljord og Telemark:

Les også historiene om Dyrsku'n og Sjøormen Selma

For mer inspirasjon og ferietips i Telemark sjekk ut: visittelemark.no

Midt i Telemark ligger Seljord idyllisk til ved siden av Seljordsvannet og med skue opp på de høye fjellene rundt. Seljord er et knutepunkt mellom øst og vest og dermed har det vært naturlig at handelsmenn, reisende og turister har bodd på Seljord Hotel opp gjennom tidene.

Historien om Seljord Hotel begynte med at Olaf Hoff fra Kongsberg fikk løyve til å drive landhandel på Utbøn i Seljord. I 1857 bygde han Seljord Hotel på samme stedet. Olav Hoff var en kreativ kar og averterte en annonse med følgende tekst:

«Udmerket anledning til bjørnejakt, samt at sterke stormer med lyn og torden sjelden forekommer».

Hoff solgte hotellet og landhandelen til Trond Vale frå Valebø. Vale var en av de første som leide inn lokale kunstnere til å underholde gjestene på hotellet.

De ansatte på Seljord Hotell, klare for å ta imot gjstene
De ansatte på Seljord Hotell, klare for å ta imot gjstene
Ei dronning og ein innovatør
Ei dronning og ein innovatør Foto: Dyrsku'n

Dyrsku'n- en del av historien på Seljord Hotell

Dyrsku`n var den gang som nå en stor attraksjon i Seljord, og har vært en viktig del av Seljord Hotel`s historie og utvikling. En av historiene forteller om en av de store forhandlerne som tok inn på Seljord Hotel hvert år under Dyrsku`n. Han kom med et forslag om at alle som hadde salgsdyr kunne drive dyrene i en lang rekke fra Dyrskuplassen og rundt Seljord Hotel. Da kunne han stå på altanen og plukke ut de dyrene han var interessert i for nærmere gransking og gi bud. Forslaget ble ikke gjennomført, og han fikk tilnavnet «Baronen».

Siden den gang har hotellet hatt mange gjester, men på grunn av mange eiere og to branner er det lite å finne av gjestebøker. Fortellinger kan vise at det er mange kjente personer som har overnattet på Seljord Hotel. I 1930- årene var det flere kjente personer på besøk i bygda som Theodor Caspari, Herman Wildenvey, Mikel Fønhus og Jakop Sande. Det høres også mange historier om at her har Leon Trotskij og kona bodd, på rom 201. De flyktet fra Sovjet og Stalin i 1936.

Seljord hotel

Under og etter andre verdenskrig

Under den siste verdenskrig overtok Nasjonal Samlings Hjelpeorganisasjon hotellet og brukte det til både avhør og etterforskning. En av de større sakene var avhør av personer som de hadde mistanke til i forbindelse med flyulykken på Skorve i 1943.

Da fredstiden kom overtok Telemark Fylke og etter hvert Seljord kommune hotellet. Husmorskolen på Søve ble flyttet til Seljord Hotel og hotellet huset elever og undervisning frem til slutten av 40- tallet. (2012 – 60 års jubileum).

I 1976 var det 16 rom på hotellet. Etter en stor brann i 1984, som startet i ventilasjonen på kjøkkenet, ble 2 rom i andre etasje totalskadd. Alt i andre og tredje etasje måtte renoveres. Dette ble en stor prosess og hotellet sto tomt i noen år før det åpnet igjen i 1986.

Seljord Hotel anno 2022 - Unike Hoteller

Det flotte hotellet er pusset opp og renovert i sin originale sveitserstil. Innvendig ble det historiske preget tatt vare på og pusset opp slik at du opplever hvordan historien sitter i veggene.

Seljord Hotel har i dag 27 rom og alle rommene har sin egen historie. Rom 210 er oppkalt etter sogen om Kivlemøyane og historien er å finne på rommet. På rom 208 finner du historien om Dyrsku`n, og fra vinduet skuer du utover mot Dyrsku`plassen. Selvfølgelig har også sjøormen Selma fått eget rom på 306. Fjelltoppen Skorve har også sin egen historie på rom 302.

 

Seljord Hotel er et flott utgangspunkt for både lette vandreturer og krevende toppturer. En av toppturene går til Skorve på 1370 m.o.h. med en fantastisk utsikt utover fjellheimen i Telemark, og der kan du også oppleve å se flyvraket fra krigens dager og dens historie.

Seljord Hotel er en del av Unike Hoteller, som har et spesielt fokus på den ærverdige hotellopplevelsen. Seljord Hotel er stedet for de store anledningene, såvel som den hyggelige, intime weekenden. Med hotellets spennende historie, personlig service og godt, dedikert vertskap fylles et etterspurt alternativ til de ordinære kjedehotellene.

Av Kristin Havsjømoen

Historie