Seljord Hotel - gjestfrihet siden 1857

I sjøormen Selmas flotte rike finner du unike Seljord Hotel. Et ærverdig trehotell bygd i sveitserstil med en historie så langt tilbake som i 1857.

Sjøormtårnet i Seljord
Sjøormtårnet i Seljord

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din ferietur:

Les også historiene om Dyrsku'n og  Sjøormen Selma

Midt i Telemark ligger Seljord idyllisk ved siden av Seljordvannet og med skue opp på de høye fjellene rundt. Seljord er et knutepunkt mellom øst og vest og dermed har det vært naturlig at handelsmenn, reisende og turister som har bodd på Seljord Hotel opp gjennom tidene.

Historien om Seljord Hotel begynte med at Olaf Hoff fra Kongsberg fikk løyve til å drive landhandel på Utbøn i Seljord. I 1857 bygde han Seljord Hotel på samme stedet. Olav Hoff var en kreativ kar og averterte en annonse med følgende tekst:

«Udmerket anledning til bjørnejakt, samt at sterke stormer med lyn og torden sjelden forekommer».

Hoff solgte hotellet og landhandelen til Trond Vale frå Valebø. Vale var en av de første som leide inn lokale kunstnere til å underholde gjestene på hotellet.

De ansatte på Seljord Hotell, klare for å ta imot gjstene
De ansatte på Seljord Hotell, klare for å ta imot gjstene
Foto: Dyrsku'n
Foto: Dyrsku'n

Dyrsku'n- en del av historien på Seljord Hotell

Dyrsku`n var den gang som nå en stor attraksjon i Seljord. Dyrsku`n har vært en viktig del av Seljord Hotel`s historie og utvikling. En av historiene forteller om en av de store forhandlerne som tok inn på Seljord Hotell hvert år under Dyrsku`n. Han kom med et forslag om at alle som hadde salgsdyr kunne drive dyra i ei lang rekke fra Dyrskuplassen og rundt Seljord Hotel. Da kunne han stå på altanen og plukke ut de dyra han var interessert i for nærmere gransking og prisbud. Forslaget ble ikke gjennomført, men han fikk tilnamnet «Baronen»

Siden den gang har det vært mange gjester, men på grunn av mange eiere og to branner er det lite å finne av gjestebøker. Fortellinger kan vise at det var mange kjente personer som har overnattet på Seljord Hotel. I 1930 årene vår flere kjente personer på besøk i bygda som Theodor Caspari, Herman Wildenvey, Mikel Fønhus og Jakop Sande. Det er mange historier om at her har Leon Trotskij og kona bodd, på rom 201. Han flyktet fra Sovjet og Stalin i 1936.

Seljord Hotel

Under og etter andre verdenskrig

Under dens siste verdenskrig overtok Nasjonal Samlings Hjelpeorganisasjon hotellet og brukte hotellet til både avhør og etterforsking. En av de større sakene var avhør av personer som de hadde mistanke til i forbindelse med flyulykka på Skorve i 1943.

Da fredstiden kom overtok Telemark Fylke og etterhvert Seljord kommune hotellet. Husmorskolen på Søve ble flyttet til Seljord Hotel og hotellet huset elever og undervisning. Frem til slutten av 40 tallet. (2012 – 60 års jubileum)

I 1976 var det 16 rom på hotellet. Etter en stor brann i 1984 som startet i ventilasjon i kjøkken. Spisesalen, 2 rom i andre etasje ble totalskadd. Alt i 2 og 3 etasje måtte renoveres. Dette var en stor prosess og det sto tomt i noen år før det åpnet igjen i 1986.

Seljord Hotel anno 2018-medlem av De Unike Hoteller

Det flotte hotellet er pusset opp og renovert i sin originale sveitserstil. Innvendig ble det historiske preget tatt vare på og pusset opp slik at du opplever hvordan historien sitter i veggene.

Seljord Hotel har i dag 21 rom og alle rommene har sin egen historie. Rom 210 er oppkalt etter sogen om Kivlemøyane og historien er å finne på rommet. Et annet rom 208 finner du historien om Dyrsku`n, og fra vinduet skuer du utover mot Dyrsku`plassen. Selvfølgelig har også sjøormen Selma fått eget rom på 306.

Fjelltoppen Skorve har også egen historie og rom 302. Seljord Hotel er et flott utgangspunkt for lette vandreturer og krevende toppturer. En av toppturene går til Skorve på 1370 moh med en fantastisk utsikt utover fjellheimen i Telemark, og der kan man også oppleve å se flyvraket fra krigens dager og dens historie.

Seljord Hotel er medlem av og samarbeider med de De Unike Hoteller om videre utvikling av hotellet.

Av Kristin Havsjømoen

Historie