”Stanley” stanset halv ti

"Stanley forliser" -maleriet som eies av etterkommerne til Kaptein Høegh-Larsen illustrerer tydelig hvilket drama som foregikk da stormen rev den tidligere stolte skuta i to.

Etter at skuta var knust til pinneved, vandret kapteinen rundt i den iskalde vinternatten til sokkene var bare filler.

Sjøfartsutstillingen på DuVerden sjøfartsmuseum og vitensenter i Porsgrunn byr på mange historier – noen spennende, noen morsomme og noen tragiske. Blant de mest gripende fortellingene om sjømannslivets farer i gamle dager, er historien om skuta ”Stanley’s” forlis.

Les mer om DuVerden

Arnt Høegh-Larsen, kaptein på Stanley Foto: DuVerden
Arnt Høegh-Larsen, kaptein på Stanley Foto: DuVerden

Storstorm fra øst

Det var kaptein Arnt Høegh-Larsen som sto til rors på den tremastede skonnerten ”Stanley”, da vinterstormen raste en desemberkveld i 1892. De hadde seilt i ballast over Nordsjøen fra England på vei mot hjemmehavnen i Porsgrunn.

Utenfor Langesundsbukta møtte skuta et voldsomt snøtykke og opprørt hav. Stormen fra sydøst virket med hele Skageraks tyngde. Som digre fjell kom sjøene rullende, og det drønnet som torden da svære brott toppet seg og brøt. For mannskapet om bord må det ha vært fryktelig da frådende sjø og snødrev sto som tett fokk over skipet i det ruvende desembermørket.

Les mer om Langesund

På grunn

Skumtoppene av svære brott lyste opp like forut og avslørte forræderske skjær, så det gjaldt for enhver pris å holde avstand fra den lysningen. Men til sist mistet skipet styringen, og det bar raskt innover mot de farlige grunnene.

På Steingrunn, øst for Stråholmen, kjentes den første grunnberø-ringen, og ”Stanley” hogg voldsomt. Ved Rødskjær gjorde kaptein Høegh-Larsen et siste fortvilet forsøk på å redde sin skute ved å la ankrene gå, men da var det for sent. Det lød en voldsom splintrende lyd da det store skipet knakk i to. Akterskipet fortsatte mot den sikre undergang. Rett på Norsholmen bar det mens mannskapet kjempet en desperat og ensom kamp for livet – deres fortvilte rop om hjelp nådde ikke lenger enn til nærmeste brenning.

Les mer om Stråholmen

Les mer om øyhopping i Langesundsfjorden

 

Den unge kaptein Arnt Høegh-Larsen var maktesløs mot naturkreftene, selv om han kjempet tappert og lenge mot både stormen og kulda.

"Stanley" forliser øst for Stråholmen Foto:DuVerden

Nedtegnelser i familiens bibel viser at kapteinen bare ble 36 år gammel. Han etterlot seg kone og to barn.

familiebibel-hoegh-larsen

Kald og ensom gange

Vrakgods fra skipet ble raskt skylt i land ved Breviksstranda, så folk forsto snart at det hadde skjedd et forlis, men de kunne ingenting gjøre. Å prøve berging i et slikt uvær ville bare bety at flere fikk en våt grav.

Da stormen hadde stilnet litt neste morgen, dro folk ut for å se om noe kunne berges. På Norsholmen fant de liket av kaptein Høegh-Larsen, sittende sammenkrøpet i en kløft. Han hadde sannsynligvis sparket av seg støvlene da han havnet i sjøen, og det berget ham fra å bli trukket under. Da han kom seg i land vandret han fram og tilbake i den iskalde vinternatten. Dryppende våt og utslitt etter den voldsomme påkjenningen tråkket han rundt på sokkelesten for å holde varmen. Han må ha holdt det gående lenge, for da de fant ham var sokkene helt utslitt. Til slutt hadde han gått med nakne føtter på det iskalde svaberget.

De omkomne

Resten av besetningen fant man aldri. Stormen hadde tatt dem alle mann, selv en liten gutt som skal ha vært om bord. Kanskje en sønn som var med faren sin på sin første tur til utlandet eller en ung sjømannspire som aldri fikk slå rot. Det ble ikke rapportert verken hva han het eller hvor gammel han var.

Myndighetenes forlisoppgave angir at det var ti omkomne etter forliset. Foruten kaptein Arnt Høegh-Larsen fra Langesund, besto mannskapet av styrmann Ernst Severin Lund fra Porsgrunn; bestmann Andres Christensen fra Eidanger; stuert Malfred Andresen fra Porsgrunn; dekksgutt Valdemar Andersen fra Porsgrunn; matroser Johannes Mathisen, Peder Emmanuel Svendsen, Victor Emanuel Rosenstrøm; og jungmann Harald Olai Hansen.
I dagene etter forliset drev det i land mye vrakgods fra ”Stanley”, blant annet en del av et skott hvor skipsuret var festet. Det viste at for skuta og hennes mannskap hadde tiden stanset klokka halv ti.

”Stanley” som var eiet av flere i et partsrederi med blant andre Porsgrunnsrederen Nicolai Friis, hadde en lengde på 130 fot, en bredde på 29 og dypgang på 10,8. Hun var blitt bygget ved Johan Jeremiassens verft i Porsgrunn i 1878 – der vi i våre dager finner Minneparken. ”Stanley” var på 313 bruttotonn, og fraktet blant annet mahogany. 
Denne modellen er det selveste statsminister Gunnar Knudsen som har laget.
”Stanley” som var eiet av flere i et partsrederi med blant andre Porsgrunnsrederen Nicolai Friis, hadde en lengde på 130 fot, en bredde på 29 og dypgang på 10,8. Hun var blitt bygget ved Johan Jeremiassens verft i Porsgrunn i 1878 – der vi i våre dager finner Minneparken. ”Stanley” var på 313 bruttotonn, og fraktet blant annet mahogany. Denne modellen er det selveste statsminister Gunnar Knudsen som har laget.

Stormen krævet sine Ofre

I avisen Vestmar i Kragerø kunne man siden lese:
Den forrygende og hurtig paakommende Storm af Sydost med Snetykke, som rasede her fra Lørdag Middag til Mandag Morgen, har her som på andre steder af Kysten krævet sine Ofre, idet Skonnerskib ”Stanley” er forlist på Rødsholmen, der ligger klar utenfor Brevigsstranden. Desværre er nok alle Mand omkomne. ”Stanley” førtes af Kaptein Arnt Larsen her fra Stedet, og Besætningen bestod desuden av 9 Mand , foruten en liten Gut, som var med.

Forliset opdagedes fra Brevigsstranden ved at en Mængde Vraggods drev ind her, og da Veiret Mandag havde behaget sig lidt, seilede en del Folk fra Brevigsstranden ud for at undersøge, om her skulde finnes noget Vrag i Nærheden. Kommen ud til Rødsholmen, hvor Vraget laa, fandt man Kapteinen siddende død i en Grop et lidet Stykke op paa Holmen. Liget blev indbragt til Brevigsstranden, hvor det igaar blev gjenkjendt og hidbragt. Af den øvrige Besætning har man ingen fundet endnu.

Les mer om Kragerø

norsholmen

NORSHOLMEN I DAG Den er ikke stor, holmen der Kaptein Høegh-Larsen vandret frem og tilbake i vinternatten. Den bød verken på ly eller varme.Foto: DuVerden

Har du lyst til å se modellen av båten "Stanley" og kanskje få med deg andre spennende historier om sjømannslivet, ta turen til DuVerden sjøfartsmuseum. På samme sted finner du også Vitensentret som byr på mange spennende aktiviteter for store og små året rundt. Ta turen hit i romjula, barna vil garantert elske det!

Se programmet i romjula

Historie