Stedet som forandret verden

Høsten 2017 avdekket arkeologer fra Telemark fylkeskommune en godt bevart hemmelighet under bakken på Vemork. Selv om bygget over ble jevnet med jorden med sprengstoff, var kjelleren intakt. Der nede hadde tiden stått stille i 40 år.

Vemork kraftstasjon. Foto: M. Smatana
Vemork kraftstasjon. Foto: M. Smatana

I sommer åpner den sagnomsuste tungtvannskjelleren for publikum. Det betyr at du kan gå der heltene gikk, stå der heltene sto og se resultatet av aksjonen som påvirket verdenshistorien – akkurat der det skjedde.

Historien om tungtvannet

Norsk Hydros tungtvannsproduksjon på Vemork var en viktig del av nazistenes atomprosjekt under 2. verdenskrig. Så viktig at de allierte iverksatte fire risikable militære operasjoner for å stoppe den.

Bare en måned etter den tyske invasjonen av Norge gis det ordre om å femdoble tungtvannsproduksjonen. Britene mottar varselet med uro. De frykter at nazistene skal bruke tungtvannet til å utvikle en atombombe.

Tungtvannskjelleren på Vemork. Foto: Tomasz Wacko NIA
Tungtvannskjelleren på Vemork. Foto: Tomasz Wacko NIA

Alarmen går

Våren 1942 går alarmen for alvor. Vitenskapelige forsøk har vist at det er mulig å fremstille plutonium i reaktorer med tungtvann. Risikoen blir for stor. Britene bestemmer seg for at produksjonen av tungtvann som foregår i kjelleren på hydrogenfabrikken på Vemork må stanses.

Aksjonene starter

Fire aksjoner ble rettet mot tungtvannet på Vemork – alle med mål om å hindre tyskerne i å få tilgang til tungtvann. Høsten 1942 blir Operasjon Freshman iverksatt. Britene bestemmer seg for å frakte soldater inn med glidefly, tauet av to store fly. Operasjonen ender katastrofalt da flyene opplever ising. Kun ett fly returnerer, de andre styrter på Vestlandet. De som ikke dør i krasjet, blir drept av nazistene. Totalt mister 41 mennesker livet.

Før Operasjon Freshman ble Operasjon Grouse igangsatt. Grouse var en fortropp som skulle finne og klargjøre en egnet landingsplass, ta imot soldatene og føre dem til målet.

Nesten hele Gunnerside teamet samlet i London. Bak fra venstre: Fredrik Kayser, Kasper Idland, Birger Strømsheim. Foran fra venstre: Hans Storhaug, Joachim Rønneberg. Foto: Leif Tronstad samlingen
Nesten hele Gunnerside teamet samlet i London. Bak fra venstre: Fredrik Kayser, Kasper Idland, Birger Strømsheim. Foran fra venstre: Hans Storhaug, Joachim Rønneberg. Foto: Leif Tronstad samlingen
Tungtvannskjelleren. Foto: Tomasz Wacko NIA
Tungtvannskjelleren. Foto: Tomasz Wacko NIA

Katastrofer, feiltrinn og suksess

Etter katastrofen med operasjon Freshman blir det bestemt at en ny gruppe skal utføre en sabotasjeaksjon sammen med Grouse. Gruppen får kodenavnet Gunnerside og er en del av Kompani Linge.

16. februar 1943 kaster soldatene seg ut i fallskjermer over Hardangervidda, men lander på feil sted. Gunnerside er nær ved å miste deler av utstyret og blir i tillegg liggende værfast. Det tar en uke før Grouse og Gunnerside finner hverandre.

Tungtvannskjelleren. Foto Tomasz Wacko

Skjebnenatten

27. februar kl. 20.00 starter framrykkingen. Sabotørene bestemmer seg for å forsere juvet i stedet for å ta seg over den bevoktede hengebroa til Vemork. De venter ved porten på jernbanesporet til vaktskiftet på broa er ferdig. Like over midnatt sprenger de tungtvannsanlegget uten å bli oppdaget. Eksplosjonen smadrer tungtvannscellene. 500 kilo tungtvann renner ut i sluket.

Det ustoppelige tungtvannet. Nesten.

Til tross for den heltemodige innsatsen, er tungtvannsproduksjonen snart i gang igjen. Forsøkene på å stanse den vedvarer. En amerikansk aksjon lykkes dårlig og får en høy pris.

På formiddagen 16. november 1943 bomber amerikanerne Vemork og Rjukan med over 700 bomber á 500 kg. Over 70 tonn bomber slippes over fabrikkanleggene på Rjukan. Rundt 18 bomber treffer Vemork. Det blir skader på hydrogenfabrikken og kraftstasjonen, omtrent 60 kg tungtvann går tapt. En av bombene treffer et tilfluktsrom på Vemork. Totalt 22 sivile blir drept, mange er kvinner og barn. I tillegg blir seks bolighus ødelagt, og flere får skader. Bombeaksjonen fører til sterke reaksjoner fra norske myndigheter.

Tungtvannskjelleren på Vemork. Foto: Tomasz Wacko
Tungtvannskjelleren på Vemork. Foto: Tomasz Wacko

Forsøk på flytting

Bombingen gjør at nazistene vil flytte tungtvannsproduksjonen til Tyskland. Tungtvannet og produksjonsutstyret skal fraktes over Tinnsjøen på ferja DF Hydro. For å hindre dette blir det bestemt at ferja skal senkes i en fjerde operasjon.

Natten til 20. februar 1944 sniker tre sabotører seg om bord på DF Hydro, plasserer sprengladningene og senker ferja.

Sabotasjeaksjonene bidrar til at forsyningen av tungtvann til Tyskland stopper opp. Selv om utstyr overføres til Tyskland, avskjæres nazistene fra å kunne skaffe seg den mengden tungtvann som de trenger.

Direktør Anna Hereid. Foto: Tomasz Wacko
Direktør Anna Hereid. Foto: Tomasz Wacko

Opplev den verdenskjente kjelleren

Historien om tungtvannskjelleren, Vemork og heltene i Telemark har spredt seg til hele verden. Den har blitt fortalt i TV-serier, dokumentarer, podkaster, artikler, bøker og på film.

Når tungtvannskjelleren åpner for besøk, åpner den samtidig for storslagne opplevelser. Opplev det alle snakker om, på det stedet der historien fant sted. Fra 18. juni er publikum velkommen til det nye museumsbygget og tungtvannskjelleren på Vemork.

Historie