Tollboden Hotell, når moderne design møter historiske omgivelser

Tollboden i Kragerø forbindes med sommer, sol, båtliv og nydelig mat ved bryggekanten - ekte sørladsidyll. Men visste du at her skjuler det seg så mye mer; en prisbelønt vinkjeller, et svært sjarmerende hotell og en oase av en uterestaurant med fredfull atmosfære, omringet av frukttrær og historiske bygninger.

Et kulturminne av nasjonal verdi

Tollboden, som ligger midt i det historiske sentrum av Kragerø, ble permanent fredet i januar 2017.

- Tollboden i Kragerø er et kulturminne av nasjonal verdi, som forteller både om vår kystkultur og vår tollhistorie, sier riksantikvar Jørn Holme.

Hvis Tollbodens vegger kunne tale, hadde de kunne fortelle spennende historier om seilskutetiden, og en tollhistorie fra 1666 til 1992 – hele 330 års offentlig virksomhet i byen. Tollboden er et tydelig landemerke og et viktig kulturminne for byen.

Hovedbygningen ble oppført under siste halvdel av 1700-tallet, cirka 1783-85, som bolig for en formuende handelsmann. De andre bygningene, som sjøbodene og steinhuset i bakhagen, antas bygd i begynnelsen av 1800-tallet. 4 forskjellige private eiere huset gården frem til Finans-, handel- og tolldepartementet kjøpte den i 1820.

Postkort fra Tollboden. Kragerø (1910) Foto: Telemark Museum
Postkort fra Tollboden. Kragerø (1910) Foto: Telemark Museum

Kragerø som tollsted

Tollvesenets historie i Kragerø går tilbake til 1662. Da ble lokalisering av tollvesenet flyttet fra Kiil inn til Kragerø, og den første tollboden ble bygget mellom 1650-62. Telemark, med sine gode havner og salgbare varer fra omlandet, dannet et godt utgangspunkt for etablering og utvikling av ladesteder og handelen blomstret. Eksporten og importen av varer førte til at det ble etablert tollsteder. Staten overtok tolloppkrevingen på slutten av 1700-tallet og etablerte flere tollsteder.

I 1822 ble Tollbodens bygninger kjøpt opp av staten og ble tollstedet i Kragerø. Det var et klassisk tollanlegg med kontordel, ekspedisjonsdel og pakkhus. Hovedbygningen fungerte som kontor for tolleren, og bolig for tolleren og tollbetjentene.

Varer som ble fortollet i Kragerø var blant annet korn som ble importert fra Danmark. Trelast var en viktig eksportvare fra Kragerø, til blant annet England, Skottland og Frankrike. Det ble også eksportert is og mineraler fra stedet. I 1971 ble Kragerø tollsted lagt ned, mens Tollbodens bygningene var eid av staten til 1993/94.

Dette er Magnus Andersens toll-skala kopi av Gokstad-skipet – 82 fot – som han i 1893 seilte fra Bergen til Chicago i forbindelse med Verdensutstillingen der. Før avreisen var den innom flere steder på veien fra Xania til Bergen.
Dette er Magnus Andersens toll-skala kopi av Gokstad-skipet – 82 fot – som han i 1893 seilte fra Bergen til Chicago i forbindelse med Verdensutstillingen der. Før avreisen var den innom flere steder på veien fra Xania til Bergen.
Brev fra overtakelsen i 1997
Brev fra overtakelsen i 1997

Tollboden etter 1992

Bygningen var eid av staten fram til 1993, da den gikk over i privat eie igjen. Allerede den 3. mai 1994 ble Tollboden midlertidig fredet. Både i 1994 og i 1997 byttet eiendommen eiere. Fra 1999 ble det etablert serveringsvirksomhet. I mars 2007 kjøpte Ivar Tollefsen, gjennom selskapet Fredensborg AS,  Tollboden-eiendommen og videreutviklet restaurantdriften og fra 2018 også hotelltilbudet.

Der det i mange år var midtpunktet for handel i Kragerø, er i dag et av Kragerøs flotteste møtesteder. Her kan du nyte sørlandsstemning og feriefølelse ved bryggekanten på sommeren, en god flere retters middag foran peisen fra høst til vår eller en unik overnattingsopplevelse.

Tollboden Rataurant i Kragerø

Hotelldrømmen ble en realitet

4 spennende år har gått siden Tollboden Hotell åpent dørene sine for første gang, 23. mars 2018.

Det var lenge et ønske om å bygge om Tollbodens hovedhus til et hotell og det skulle ta den tiden det trengtes. Det å jobbe i et fredet bygg betyr å forholde seg til mange regler og forskrifter. I tillegg skulle innredningen stå i stil med de fantastiske gamle bygningene og skape noe helt unikt.

Etter noen år med hard jobbing, ble det slik man hadde drømt om: når du går inn blir du møtt av originale vegger og gulv fra 1783, som kombinert med innredning i moderne design skaper en unik atmosfære i hele hotellet. Hvert rom har sin sjarm og historiske preg, skapt enten av tømmerbjelkene i taket, en gammel peis, en original dør eller et badekar.

En kulinarisk opplevelse

Med hotellet, en fantastisk vinkjeller og to restauranter har Tollboden nå et helhetlig tilbud til sine gjester.

På Tollboden Restaurant, som ligger idyllisk til mellom sjøbodene innerst i Blindtarmen, serveres retter fra en spennende meny.

Også på vinterstid holder Tollboden åpent for alle som vil komme på besøk, og det er mulig å arrangere julebord, selskaper og møter her. På Tollboden Restaurant kan du nyte en bedre flere retters meny foran peisen på vinterstid. Maten er laget av kortreiste råvarer og med kjærlighet for kvalitet og gode opplevelser.

 

Tollboden Bakhagen åpnet i 2016 og er en skjermet oase med fredfull atmosfære, omringet av frukttrær og historiske bygninger. Fra St. Hans og ut august ønskes det velkommen her. Bakhagen er Tollbodens kulinariske ambisjon, enten det er lunsj eller en flere retters meny om kvelden.

En skattekjeller i fredete bygg

Når du åpner døren inn til Tollbodens kjeller, blir du møtt av en bratt tretrapp med et gangfelt så smalt at du må passe deg for å ikke komme bort i noen av kjellerens skatter – rundt 8 400 flasker med vin som ligger stablet opp til høyt under taket. Hver krok i den over 200 år gamle kjelleren er utnyttet. Over flere år ble det bygget opp et stort utvalg håndplukkede viner til Tollbodens gjester.

Stolte å være blant Norges beste på vin

I 2018, 2019, 2020 og 2021 mottok Tollboden Hotell og Restaurant «2 glass» fra Wine Spectator, Michelinguiden for vinlister. Dermed er vinkjelleren til Tollboden en av 23 premierte vinkjellere i Norge. Kun 4 av de ligger utenfor Oslo. For vininteresserte er dette en god grunn til å reise til Kragerø for å oppleve Telemarks mest imponerende vinkjeller.

Tollboden arrangerer også vinsmaking til grupper og spennende Winemakers & dine - en opplevelse som inkluderrer både overnatting, fireretters middag og tilhørende vinpakke.

Er du innom byen og ønsker å ta en titt, så er du hjertelig velkommen.

Historie