Som i et eventyr, i en verden av gammel historie, ligger Tuddal Høyfjellshotel på solsiden av mektige Gaustatoppen. Bygget i nasjonalromantisk stil i siste del av 1800-tallet, er det et av Norges best bevarte trehotell når det gjelder både interiør og eksteriør. Her er det nostalgi i hver krok, en atmosfære av de sjeldne og en ro som burde oppleves.
«Hvorfor bo noe annet sted?» er en av kommentarene skrevet i gjesteboka til Tuddal Høyfjellshotel.
Historien
På slutten av 1880 årene var det «in» i de finere bykretser å komme seg vekk fra usunn byluft og søke seg ut til natur og frisk fjelluft. For å hvile og lade batteriene.
En av de som la bylivet bak seg, var Høyesterettsadvokat Emil Roll. En dag han kom vandrende over Kovstulheia fra Tinn, ble han helt bergtatt av de vakre omgivelsene. Han bestemte seg der og da; - Her vil jeg bygge mitt sanatorium.
Ikke et sanatorium for de syke, men et sanatorium for rekreasjon og hvile. For de finere folkene, fiffen fra Kristiania. Roll satte i gang med drømmen sin. Arkitekt Hjalmar Wellhaven fikk jobben med å tegne bygget. Endelig, i 1895 åpnet han, med god hjelp av sogneprest Heiberg Lexow, Tuddal Högfjelds Sanatorium. Dessverre gikk det ikke alltid like greit økonomisk. Roll gikk konkurs flere ganger. I 1910 gikk det fra å være et sanatorium, til et hotell. I 1935 gikk det som det måtte gå, hotellet gikk på tvangsauksjon.
Reisetips
Sjekk ut disse lenkene og planlegg din ferietur til Tuddal:
- Tuddal Høyfjellshotel
- Gildehallen på Tuddal Høyfjellshotel
- Måltid på Tuddal høyfjellshotel
- Babettes Gjestebud
- Opplevelser på Tuddal
- Gaustatoppen & Gaustabanen
- Visit Tuddal, Hjartdal og Sauland
For mer inspirasjon sjekk ut: visittelemark.no
Hotellet ble kjøpt opp av 4 investorer fra Oslo; Olaf Bjerke, Karl August Haraldsen, Zakæus Gurholt og Magnhild Simonsen, som kjøpte aksjer.
Fru Simonsen og herr Gurholt blir sentrale i hotelldriften. Allikevel ble det fru Simonsen, som med erfaring fra forretningsdrift i Oslo, drev hotellet fram til 1940. Men da tyskerne invaderte hotellet for å bygge kraftlinje fra Rjukan til Herøya, ville ikke fru Simonsen være med lenger. Hun solgte aksjene sine til Zakæus Gurholt.
Zakæus kjøpte opp aksjene til de andre aksjonærene. Sammen med sin kone, Gudrun, bestemte de seg for å flytte opp til Tuddal og drive hotellet på helårsbasis. De drev hotellet i 31 år før de ga seg. Gudrun var opptatt av vakre interiører og gamle ting, så mye av det unike interiøret som er på hotellet i dag, er takket være henne.
Einar og Malin – kjærlighet og lidenskap for hotellet
I dag er det Einar Gurholt og samboeren Malin Torsdatter Abrahamsen som driver hotellet. De tok over etter hans foreldre, Elsa og Rune.
- Jeg drev jo hotellet med mamma før Malin kom, men det er jo litt gøyere å drive hotell med kjæresten sin enn med mora si, sier Einar som er vertskap i 4. generasjon sammen med sin utkårede og makker Malin Torsdatter Abrahamsen.
De er stolte av å drive hotellet i sin oldemor- og oldefars ånd, men er samtidig nyskapende og prøver å utvikle seg slik at neste generasjon skal kunne ta over et anlegg som er holdt i hevd.
Einar utfordrer smaksløkene
Måltidene er viktig på Tuddal. Einar står ofte bak grytene selv. Med en fortid fra flere Michelin-restauranter ønsker han at måltidet skal være en opplevelse, høydepunktet på oppholdet.
- Vi er stolte over å kunne presentere et måltid som består av de beste kortreiste råvarene Telemark har å by på, presentert på en utsøkt måte, sier Einar.
Spisesalen, med tømmervegger og hvite duker, dekket med porselen og sølv, skaper den ultimate stemningen og rammen rundt måltidene. Hver kveld serveres en fireretters meny. Bare husk å bestille bord.
Babettes Gjestebud
Hvert år i 28 år har hotellet invitert til Babettes Gjestebud. Siste helgen i oktober og første helgen i november lages menyen fra romanen til Karen Blixens. Den serveres så korrekt opp til originalen som mulig. Hvert år kommer nye gjester til for å være med på denne opplevelsen. Et meget populært arrangement.
Sjelen sitter i veggene
Den gamle stilen og sjelen er tatt nøye vare på i de nyoppussede rommene. Hvert sitt rom har sin egen opprinnelige, originale stil.
Annekset har litt større rom enn de i hovedbygningen, og her kan fint en liten familie bo. Hund er det også tillatt med her. Du kan likevel ta del i både mat- og friluftsopplevelsene. Prakthytten Haugestul, er nyrestaurert og skånsomt pusset opp. Her er det autentisk!
Gildehallen, ølbryggeri og bakeri
Gildehallen, bygget i 2004, ligger et steinkast unna hotellet. Du trenger ikke være gjest på hotellet for å bruke denne. Cafeen, inne- og ute, er åpen i alle helger og i skoleferier. På menyen står det norsk husmannskost. Gildehallen kan leies ut til forskjellige type arrangementer. Se åpningstider
I underetasjen holder Fjellbryggeriet til. Tyske Carl Koch brygger ales i ulike varianter. Han byr på ølsmaking og omvising, og i samarbeid med hotellet tilbys det kulinariske opplevelser i kombinasjon med øl.
I det lille steinovnsbakeriet, bakes det daglig nydelige bakervarer som serveres til de forskjellige måltidene. Og hver lørdag åpnes det for hyttefolket og forbipasserende. Da kan du få kjøpt brød av ulike sorter, boller og flatbrød.
Spa for kropp og sjel
Tar du turen til dette hotellet, er det eneste du skal gjøre, å nyte. Du finner ikke heis og svømmebasseng her, men derimot gammel historie, masse sjarm og nyoppusset badstue. Det eneste du trenger her, er god tid.
Her kan du nyte stillheten, frisk luft, vakker natur og bli skjemt bort med god mat og drikke – en viktig del av livsnytelsen som vertskapet på Tuddal Høyfjellshotell alltid har vært opptatt av.
Rett utenfor døren, finner du fine turområder for både sykling, vandring og langrenn. Det er kjørt opp et godt løypenett på 70 km og nye skilttavler og nye kart i alle kryss og skilt viser retning og avstand.
Her finner du alt fra lette løyper i lun granskog til lengre turer på Gaustaråen med en fantastisk utsikt. I Tuddal sentrum er det lysløype om du ønsker en sen treningstur. Hotellet er behjelpelige med utlån av skiutstyr.
Velkommen til Tuddal Høyfjellshotel - et sted å slappe av og nyte..