Det fruktbare sanseriket langs Telemarkskanalen

Visste du at hvert 4. eple, hver 5. morell og hver 10. plomme blir dyrket i det svært fruktbare landskapet rundt Norsjø. Det gjør Telemark til Norges nest største fruktfylke. I dette svært så frodige landskapet langs Telemarkskanalen tilbys de besøkende hyggelige gårdsbutikker og fruktige smaksopplevelser.

Det er ingen andre kanaler hvor landskapet og særtrekkene på hvert sted endres i så stor grad som på reisen langs Telemarkskanalen. Fra skjærgården ved kysten via bymiljøet i Skien, videre til det åpne og frodige landskapet rundt Norsjø, til fjordlandskapet med høye fjellsider når du nærmer seg Dalen.

Fruktbygda
Fruktbygda

100 fruktbønder og 700 000 epletrær

I nordenden av Norsjø er forutsetningene for fruktproduksjon spesielt gode. Næringsrikt jordsmonn fra hav-, strand- og elveavsetninger holder godt på fuktigheten og gir gode vekstvilkår for frukt. Dette i kombinasjon med mange soltimer, høy sommertemperatur og kjølige høstnetter, blir til de friske, søt-syrlige og velsmakende eplene som Telemark er kjent for.

Her har det blitt dyrket frukt for salg siden midten av 1800-tallet. I dag er det her et aktivt fruktmiljø med rundt 100 fruktbønder med til sammen 700 000 epletrær, og svært kompetente fagmiljøer og produksjonsbedrifter knyttet til fruktproduksjonen. I dette landskapet har ulike bedrifter etablert et felles samvirkeforetak, Fruktbygda SA, for å tilby et mangfold av gode opplevelser til besøkende.

Nyhuus Gards eplemoster er premiert hvert år siden 2012 i konkurransen «Norges beste eplemost». Årets vinner er Augun

På Lindheim Ølkompani og den historiske gården Sauar kan du se saftpressen og smake på lokal, ferskpresset eplemost.

Kasse med røde epler i Fruktbyda
Fruktbygda

Førsteklasses smaksopplevelser

Som Norges frukthovedstad er regionen rundt Gvarv naturligvis rik på førsteklasses smaksopplevelser. Fruktbygda er i dag en levende opplevelsesdestinasjon i Telemark med fokus på fruktnæring, kortreist mat, godt vertskap og sanselige opplevelser.

I Fruktbygda finner du gallerier, gårdsbutikker, øl- og ciderbryggeri og en av verdens nordligste vingårder, Lerkekåsa vingård.

Regionen byr på mange og gode hjemmelagde opplevelser og har vunnet mange priser.
Nyhuus Gard har vunnet Norges beste eplemost og de vant også "Det Norske Måltid" i 2022, i klassen årets grønne foredlet med sitt nydelige plommesyltetøy. Lindheim Ølkompani vant prestisjefylt pris "Best Brewery of the year 2021" i en av verdens største og mest prestisjefylte ølkonkurranser, Brussels Beer Challenge.

Nyhuus gard i Fruktbygda

Norsk Eplefest 21. - 23. september 2023

Den siste helga i september hvert år inviterer sauheringene til fest. Eplefesten foregår fra torsdag 21. september til lørdag 23. september, med det populære mat- og håndverksmarkedet lørdag 23. september.

Her kan du smake og oppleve lokalproduserte matvarer i ypperste klasse! Skapertrangen i Fruktbygda er utrolig sterk og resulterer i mange prisvinnende produkter innenfor mat og drikke både nasjonalt og internasjonalt.

På Mat- og håndverksmarkedet 23. september, kan du møte disse flotte menneskene, se og høre hva de holder på med, smake på produktene og ikke minst handle med deg noen av delikatessene som selges på det trivelige markedet denne dagen. Se utstillerlista her

I tillegg er det kulturprogram og en rekke aktiviteter for store og små; du kan bli med på eplevandring, få med deg flere utstillinger og flere morsomme aktiviteter for de små. Det er også en fast tradisjon at prisvinnere for Årets kunstner og Årets Gulleple kåres. Og som vanlig vil det være kjente innslag som f.eks. "epletavla" laget av elever på Sagavoll Folkehøyskole.

PS! Det er gratis inngang på markedet!

Eplevandring på fruktbare stier og frukthager

Opplev Fruktbygda tett på gjennom årets eplevandring som foregår lørdag 23. september kl 10:30 med ruta; Nes Kyrkje – Aslaksborg ved Norsjø – Galleri Nyhuus – Tinghaug – Gvarv skole – Gvarv sentrum. Start ved Nes Kyrkje kl 10:30. Det vil være kunstopplevelser og fruktbar servering underveis i vandringen.

Bli gjerne med på åpen kirke kl. 10 i Nes Kyrkje i forkant – det vil bli musikk og lyrikk ved Johannes Sundsvalen, Bruno Hageman og Ivar Solbu.

Sykling i Fruktbygda
Sykling i fruktlandskapet kan by på herlige overraskelser

Sykle til gode opplevelser

Det er lagt godt til rette for å oppleve fruktlandskapet med å gå eller sykle. Det er laget et eget sykkelkart med veibeskrivelse til de gode opplevelser, og en merket sykkelrute som tar deg til Lunde ved Telemarkkanalens vestre løp.

Velkommen til Fruktbygda og til Norsk Eplefest!

Kultur og tradisjon