Det fruktbare sanseriket langs Telemarkskanalen

Visste du at hvert 4. eple, hver 5. morell og hver 10. plomme blir dyrket i det svært fruktbare landskapet rundt Norsjø. Det gjør Telemark til Norges nest største fruktfylke. I dette svært så frodige landskapet langs Telemarkskanalen har 13 bedrifter dannet et samvirkeforetak for å tilby sanselige opplevelser til besøkende.

Kasse med røde epler i Fruktbyda
Fruktbygda

Det er ingen andre kanaler hvor landskapet og særtrekkene på hvert sted endres i så stor grad som på reisen langs Telemarkskanalen. Fra skjærgården ved kysten via bymiljøet i Skien, videre til det åpne og frodige landskapet rundt Norsjø til fjordlandskapet med høye fjellsider når man nærmer seg Dalen.

I nordenden av Norsjø er forutsetningene for fruktproduksjon spesielt gode. Næringsrikt jordsmonn fra hav-, strand- og elveavsetninger holder godt på fuktigheten og gir gode vekstvilkår for frukt. Dette i kombinasjon med mange soltimer, høy sommertemperatur og kjølige høstnetter gir de friske, søt-syrlige og velsmakende eplene som Telemark er kjent for.

På sykkeltur i Fruktbygda
På sykkeltur i Fruktbygda

Her har det blitt dyrket frukt for salg siden midten av 1800 tallet, og i dag er det et aktivt fruktmiljø med rundt 100 fruktbønder med til sammen 700 000 epletrær, og svært kompetente fagmiljøer og produksjonsbedrifter knyttet til fruktproduksjonen. I dette landskapet har 13 ulike bedrifter etablert et felles samvirkeforetak, Fruktbygda SA for å tilby et mangfold av gode opplevelser til besøkende.

Nyhuus Gards eplemoster er premiert 8 år på rad i konkurransen «Norges beste eplemost".

Nyhuus Gards eplemoster er premiert hvert år siden 2012 i konkurransen «Norges beste eplemost». Årets vinner er Augun

På Epleblomsten og den historiske gården Sauar kan du se saftpressen og smake på lokal, ferskpresset eplemost.

IMG_4433

Opplevelser i Fruktbygda

I Fruktbygda finner du gallerier, gårdsbutikker, øl- og cider-bryggeri og en av verdens nordligste vingårder. Fruktbygda har mange gode og hjemmelagede smaksopplevelser å by på. Fruktbygdas smaker har vunnet mange priser - Norges beste eplemost, Norges beste øl og Norges andre beste skinke (av eplegris) er noen av prisene de kan vise til.

Fruktbygda er i dag en levende opplevelsesdestinasjon i Telemark med fokus på fruktnæring, kortreist mat, godt vertskap og sanselige opplevelser. I 2015 vant Fruktbygda Norsk kulturlandskapspris. Administrasjonsansvaret for Fruktbygda, og stedet å kontakte for å booke noen av opplevelsene er Norsjø Hotell. Hotellet har gjort et bevisst og modig identitetsvalg, og satser tungt på å være et knutepunkt for opplevelsene i fruktbygda, i tillegg til opplevelser på Telemarkskanalen.

MS Telemarken i Vrangfoss sluser Foto: Vegard Giskehaug

Norsk Eplefest 25. september 2021

Hver høst inviterer Sauheringene til fest. Da arrangeres Norsk Eplefest på Gvarv til ære for fruktproduksjonen i bygda. Da er det markedsdag på Gvarv og åpne kunstutstillinger rundt i hele bygda, eplebandet trommes sammen for underholdning, og epletavla – et kunstverk laget av epler med elever fra Sagavoll folkehøgskole pryder stasjonsbygningen på Gvarv.

Festen har siden 2006 blitt en årlig tradisjon der du kan oppleve god stemning på torget og kjøpe inn høstforsyningene av frukt, grønnsaker, honning, syltetøy, saft og andre lokale råvarer fra bygdene i Telemark. I tillegg er det kulturprogram og en rekke aktiviteter for store og små. Det er også en fast tradisjon at prisvinnere for Årets kunstner og Årets Gulleple kåres.

Kombinasjon med Telemarkskanalen

Det er lagt godt til rette for å oppleve fruktlandskapet med å gå eller sykle. Siste tilskuddet i så måte er et eget sykkelkart med veibeskrivelse til de gode opplevelser, og en merket sykkelrute som tar deg til Lunde ved Telemarkkanalens vestre løp.

Her anbefales at du tar MS Telemarken en av veiene, slik at du også kan oppleve de originale sluseanleggene i Telemarkskanalen og se fruktlandskapet fra vannveien.

Kultur og tradisjon