Døden på Høyers

Krimforfatteren, Sven Elvestad skrev 98 romaner og var en av Europas mest leste forfattere. Hans tilknytning til Telemark er svært spesiell. Elvestad døde på Thon Hotel Høyers i Skien, og noen mener at hans spøkelse går igjen på hotellet. Hotelldirektør, Christer Sørensen har funnet en ypperlig måte å minnes den anerkjente forfatteren på, nemlig Krimfestivalen!

Sven Elvestad
Sven Elvestad

Faktaboks

Døden på Høyers

Året er 1934, kvelden den 18 desember. Norges største kriminalforfatter og journalist Sven Elvestad, bedre kjent som Stein Riverton har kommet til Skien for å ta båt fra Borgestad til «Det hellige land» Palestina.

Bakgrunnen for disse reiseplanene var at han hadde fått beskjed av sin lege at han hadde kort tid igjen å leve. Hans langvarige alkoholmisbruk førte til omfattende skader på de indre organene. Tanken hans var å gjøre en pilegrimsreise til Jesus grav, men båten fra Borgestad ble forsinket en dag slik at han måtte ta inn på Høyers hotell. Sven Elvestad døde den natten på rom 208. Det eneste personalet kunne si om saken var at forfatteren fikk tilsendt en flaske portvin til værelset.

angsten 2

Har fantasien blitt til virkelighet?...

Dødsfallet til Elvestad var i seg selv ikke så mystisk. Dødsårsaken var trolig slag eller et massivt hjerteinfarkt. Men et snev av mystikk finnes det likevel...Tjue år tidligere, i romanen «Angsten», skrev forfatteren historien om en alkoholisert forfatter som tar inn på et hotell i en småby og dør der.

Thon Hotel Høyers
Untitled design-5

Mystisk besøk fra Elvestad på Høyers

Etter mange år kom Sven Elvestad tilbake på «besøk». I 1990 arvet nemlig Høyers hotell et spisemøblement fra Bristol. Kort tid etter ble Elvestad sett sittende på en stol som tilhørte det møblementet. Noen tror han satt på den samme stolen da han feiret 50 årsdagen sin på Bristol. Han har skremt to hotellgjester, en waliser og en svenske.

Men det var verken den første eller siste gangen han gjorde det. De ansatte på hotellet sier at Elvestad har bokstavelig talt vært en stamgjest ved hotellet, men at han er et harmløst - og svært elskverdig - spøkelse. Når han av og til kan skremme andre gjester fra sans og samling, er det bare et utslag av hans relativt eksentriske form for humor. På Thon Hotel er rommet Sven Elvestad bodde på, nummer 208, døpt «Elvestadstuen».

Nils Nordberg

En krimfestival blir til

Vi hopper nå frem til 2013. Thon Hotel Høyers har fått ny direktør som ønsker å bruke hotellets særegenheter. Hotellet har hatt kontinuerlig drift siden 1853 og er et av Telemarks eldste hotel.
Direktør Christer L. Sørensen ser på hotellets lange historie og stopper opp ved Elvestads død i 1934. Dette er spennende. Norges desidert største kriminalforfatter gjennom tidene og mannen bak navnet til Rivertonklubben døde og spøker på vårt hotell konstaterer Sørensen. Dette må vi gjøre noe med.

Mord og Mysterier på Høyers

Påsken kommer og det er på tide med «påskekrim» på Høyers. Hotellet innbyr til en kriminell aften hvor gjestene er invitert på middag med direktøren i et lukket rom. Alle blir del av et større komplott – direktøren myrdes på suite 510 og i løpet av middagen blir gjestene mistenkeliggjort og ført rundt i hotellet på jakt etter spor. Kvelden avsluttes i ekte Agathe Christie stil med en oppsummering i peisestua hvor detektiven som tilfeldigvis også bodde på hotellet peker ut morderen i forsamlingen.

Krim4

Samarbeid med «Litteraturgarasjen» i Porsgrunn

Mord og Mysterier på Høyers blir lagt merke til i hele Telemark og i Porsgrunn sitter noen som kaller seg Litteraturgarasjen og får lyst til å gjøre mer ut av Høyers og historien rundt Sven Elvestad.

Året er nå 2014 og det er nå eksakt 80 år siden Elvestad døde på hotellet. Dette må vi gjøre noe med. Hotellets ledelse, Litteraturgarasjen og Litteraturhuset i Skien starter Krimfestivalen «Døden på Høyers». Man tar kontakt med alle de store forlagene og Norges «krimnestor» Nils Nordberg. Alle synes dette er en fantastisk ide og ønsker å være med på dette.

I november ser litteraturfestivalen «Døden på Høyers» dagens lys med følgende forfatterportefølje: Jørn Lier Horst, Vidar Sundstøl, Tom Kristensen, Gard Sveen, Roar Restad, Trude Teigen, Aslak Nore, Jorun Thørring, Merethe Junker, Frode Eie Larsen, Nils Nordberg og Bernt Rougtvedt. Årets vinner av den prestisjefylte Riverton Prisen Gard Sveen er nå på plass i Skien sammen med et knippe andre Rivertonprisvinnere.

dc3b8den-pc3a5-hc3b8yers-alle

Døden på Høyers 2018

Årets «Døden på Høyers» går av stabelen den 14. november kl. 18. Arrangementet blir holdt i hotellets restaurant som er en god ramme for en kriminalfestival med lun atmosføre og lysekroner i taket. Det blir servert aperitiff, hovedrett og dessert under arrangementet.

Årets forfattere som vil delta på bokbadet og festivalen «Døden på Høyers» er: Tom Egeland​, Hans Olav Lahlum​, Ruth Lillegraven​, Aslak Nore​ og Jørn Lier Horst​. Mulighet for bokkjøp og signering.
Vi ser frem til en spennende og god litterær aften på Høyers.

Bli med på årets arrangement!

Kultur og tradisjon