Ekte juletradisjoner smaker best

Jeg er en person som er glad i å bake og styre på kjøkkenet, men er det noe jeg aldri har prøvd så er det å lage tradisjonelle julekaker som krever det lille ekstra.

Pepperkaker og kakemenn vil jeg påstå er relativt enkle kaker, men krumkaker og rosettbakkels er kaker jeg ikke hadde turt å prøve på alene. Vi inviterte derfor oss selv på besøk til Evju Bygdetun og museumsansvarlig Jorid Vale.

Jorid Vale og Linn Michell Alnes
Jorid Vale og Linn Michell Alnes (tidligere praksis student HSN) koser seg med Telemarksklinger og trollkrem

Jorid Vale - damen med mange jern i ilden

Jorid Vale er en dame med mange jern i ilden og er flink til alt hun driver med. For henne var det derfor med stor entusiasme hun mottok vår forespørsel om å komme på besøk og være med på julebakst.

Jorid er blant annet daglig leder på Evju Bygedetun og det er der vi skal besøke henne. I døren til eldhuset blir vi møtt av Jorid som hilser oss velkommen og inviterer oss inn en tidlig morgen i desember. Praten går løst rundt bordet mens vi nyter smaken av hjemmelaget Telemarkskling og den rosa og søte trollkremen. Telemarkskling er en tradisjonsrik lefse som er en av de eldste mattradisjonene i Telemark, og som passer til alle typer høytider og fester. Kling kan lages med poteter eller kun med hvetemel og semulegryn. Vi legger ut en oppskrift her som er bakt med hvetemel og semulegryn som jeg fant fra Bodil Nordjore.

Vi slår oss løs på julebaksten

20161205_105350

Oppskrift

Telemarkskling

  • 2 l melk
  • 300 g smør
  • 2 dl semulegryn
  • Om lag 2 – 2 ½ kg hvetemel (nok til utbaking)

Først lager du semulegrynsgrøt og lar den småkoke i 10 min, avkjøl så i 4 minutter. Legg grøten i en bolle og tilsett melet til en fin deig som ikke er for fast.

Ta deigen ut på bordet og elt inn passe med mel. Det kan være litt varmt så benytt gjerne en deigskrape til å samle deigen med. Del emnene i om lag 18 – 20 stk.

Lefsene blir møre med semulegryn og med mindre hvetemel blir de mykere og lettere å smøre.

Trollkrem

Trollkrem er en enkel dessert som lages på eggehvite, sukker og tyttebær. Dette er en allergivennlig dessert som kan serveres til alle som ikke kan spise hvetemel eller ikke tåler melk. Her er oppskrift til 6 porsjoner:

  • 12 kg rensede tyttebær
  • 200 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 stk eggehvite

Pisk tyttebær, sukker og eggehvite i kjøkkenmaskin til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum. Server med en gang.

Julestemningen mangler aldri på eldhuset

Vi slår oss løs på julebaksten

Etter en liten stund begynner vi å forberede oss på dette prosjektet om å lage tradisjonelle julekaker. Listen var satt og valget falt på to av de mer «krevende» julebakstene og én som er relativt enkel. Krumkaker, rosettbakkels og brune pinner står på menyen.

Jeg får tildelt en bolle og en visp og blir fortalt hvilke ingredienser som skal blandes sammen. Heldigvis var oppgavene så langt ganske enkle. Vi laget 2 rører, og deigen til brune pinner var ferdig laget på forhånd.

20161205_113327

Kunsten å lage krumkaker

Røren inneholder få ingredienser, og er relativt rask å lage. Du begynner med å røre margarin og sukker hvitt før man vekselsvis putter oppi mel og vann. Helt til slutt tilsetter du egget som må piskes godt inn i resten av deigen.

Mens vi venter på at det elektriske krumkakejernet skal bli varmt, står vi og studerer det gamle og tradisjonsrike krumkakejernet som er laget i jern. Jernet kom på 1700-tallet og ut av det ble det laget jerngryter, komfyrer og andre ting til matlaging. Fra den gang og frem til nå er jern blitt mye brukt og jeg vil ikke tro at jeg er den eneste som er oppvokst med en stekepanne som veier mer enn en liten jente kan bære.

Krumkakejernet lyser grønt og vi er klare for action. Jeg følger nøye med på hver bevegelse til Jorid, hvor hun tar en skje med røre i jernet og presser hardt ned for å spre det utover slik at krumkakene blir tynne og sprø. Når kaken er ferdig stekt så legges den rett på et skjærebrett i tre og rulles sammen med en gang, slik at den beholder den formen når den blir kald. Deretter legges den til avkjøling på rist.

Ingredienser krumkake

Oppskriften vi har brukt er fra Jorid Vale sin mor fra 1986. I denne oppskriften brukes målformen «kopp» som tilsvarer ca. 2 – 2,5 dl.

125 gram margarin
1 kopp sukker
1 kopp hvetemel
1 kopp potetmel
1 kopp vann
1 egg

Krumkakene kan formes på forskjellige måter. Her er det bare å bruke fantasien!

Kromkake med Jorid Valle

Rosettbakkels

Rosettbakkelsoppskriften er veldig enkel og ganske selvforklarende – nesten som en pannekakerøre får vi høre fra Jorid. Og ja, det var det. Så min definisjon på «krevende» julebakst begynner å svikte litt her når det var så enkelt.

Du må først varme smult, eller dyrefett som det er, i en jerngryte. Her må du passe på at det ikke begynner å brenne, så det er alltid lurt å ha et lokk i nærheten, slik at du kan kvele flammen om uhellet skulle være ute. Selve formen på rosettbakkelsen blir laget ved hjelp av et rosettjern som du kan få kjøpt flere steder.

Når smulten er varm nok, så legges rosettjernet oppi gryten slik at jernet også blir varmt. Når jernet har blitt varmt så trykkes den ned i røren, men du må passe på at røren treffer rett under kanten på innsiden av jernet slik at det ikke renner over. Deretter legges jernet i gryten og kaken løsner fra jernet og stekes kjapt på begge sider, før den tas ut og legges på papir for å renne av seg.

Som tilskuer til dette ser det veldig enkelt ut, men du må være rask og effektiv for at kakene ikke skal svi seg. Faren for å brenne seg er der, så jeg holdt meg på sidelinjen for å være på den sikre siden.

Ingredienser rosettbakkels

Oppskriften på rosettbakkels er hentet fra boken «Vårt norske kjøkken». Denne oppskriften er for ca. 35 – 40 kaker:
3 egg
2 ss sukker
2,5 dl H-melk
200 gram hvetemel
2 ss smeltet smør
Smult

Smulten i jerngryten er klar for å brukes. Vi setter i gang med krevende julebakst nummer to.

Rosettbakkels med Jorid Valle

Brune pinner – kanskje den enkleste av dem alle?

Brune pinner er den siste julekaken vi skal bake og den er ganske kjent. Kjært barn har mange navn sies det – og brune pinner er intet unntak. Denne kakesorten har så mange navn, men uansett hva den kalles så er den knallgod og ikke minst, så enkel!

Smør og sukker piskes hvitt før de resterende ingrediensene blandes inn. Når deigen er ferdig deles den inn i små deler før hver del rulles ut til en pølse som presses flatt på et steikebrett. Deretter legges de inn i ovnen og steikes i ca. 8 minutter. Så godt, så enkelt og så kjapt!

Ingredienser brune pinner

Oppskriften vi har fått tak i tilhørte en kvinne fra Nepal som jobbet for Jorid Vale for mange år siden. Oppskriften på brune pinner fra Nepal er:
200 gram smør
200 gram sukker
2 spiseskjeer sirup
2 teskjeer natron
300 gram hvetemel

Steikes på 175 grader i ca. 8 minutter

Selvtilliten vokser

Etter dette har jeg endelig skjønt hvor enkelt det faktisk er å bake, og ikke minst lage julekaker som krever det lille ekstra. For selv om det ser veldig vanskelig ut, så klarer Jorid å få meg til å innse at det faktisk ikke er så vanskelig når du først har alt du trenger. Til en annen gang skal jeg prøve meg på smultringer. Kanskje det ikke er så vanskelig som det virker det heller?

God førjulstid og håper dere kan nyte godt av disse gode oppskriftene – det skal i hvert fall jeg!

Kultur og tradisjon