En klysete overklassefyr skal feires!

20. mars er det igjen tid for å markere Henrik Ibsens fødselsdag i Skien! Det blir feiring i mer enn en uke i strekk. Og historien, ja, den startet i Stockmanngården for 189 år siden.

Stockmannsgården, Henrik Ibsens fødested
Stockmannsgården, Henrik Ibsens fødested

Faktaboks

Sjekk ut disse lenkene også for flere tips om ferieturer:

Les mer om andre aktiviteter i Skien på visitgrenland.no

Født i velstand

I andre etasje i Stockmanngården i Skien hørtes barneskrik den 20.mars 1828; en vakker gutt kom til verden. Barnet ble straks døpt, og han fikk navnet Henrik Johan Ibsen. Foreldrene Marichen og Knud, var svært velstående, og de hadde nok høye tanker og forhåpninger om hva det skulle bli av gutten. At han skulle bli en av verdens mest spilte dramatikere var nok ikke i deres tanker.

Knud Ibsens forretninger gikk fra fantastisk til dårlig, og i 1835 flyttet familien til landstedet Venstøp, i dag Henrik Ibsen Museum. Her fortsatte familien sitt overklasseliv, og på gårdene rundt bodde det andre familier med høy kulturell status. Mytene rundt Henrik Ibsens barndom er mange, en av dem er at han skal ha opplevd en skammelig deklassering ved å flytte til Venstøp. Telemark Museums ibsenforsker, Jørgen Haave, mener dette ikke stemmer. Tvert om.

– Man skal ei lese for å sluke

Erika Amlie Amundsen omviser_2

– Å leve er å krige med trollene

_MG_9608

Sær og klysete

Henrik var en sær gutt som helst lekte for seg selv, og etter at han ble en berømt forfatter, fortalte jevnaldrende fra Venstøp-området at han var en viktig, kry og ufyselig gutt. Så provoserende kunne han virke på andre barn, at han ble banket opp. Han var rett og slett en klysete overklassefyr.

Spilte dukketeater

De gangene lille Henrik samspilte best med de andre barna, var da han spilte dukketeater med egenproduserte dukker, eller holdt taler for dem. Og vi kan kanskje våge oss til å si at det var denne egenskapen som til slutt gjorde han til den berømtheten han ble?
Stykkene hans blir spilt over hele verden; hver dag settes det opp et stykke av Ibsen på ett eller annet teater.

_MG_9811

Vandring i Henrik Ibsens fotspor i Skien sentrum

Peer Gynt Jubilerer

I år er det 189 år siden Henrik Ibsen ble født, og det er 150 år siden han ga ut stykket Peer Gynt. Derfor inviterer vi til jubileumsutstilling på Henrik Ibsen Museum.
Telemark Museum og Teater Ibsen setter opp utstillingen, i samarbeid med Grenland friteater. Utstillingen viser tablåer, kostymer, lyd og bilder fra den store forestillingen teatrene hadde i 2003 og 2008.

Ibsenminner

I tillegg inviterer vi til omvisning i barndomshjemmet til forfatteren. Se stuen der han tryllet for gjestene til Knud og Marichen, hør om hans dukketeaterinteresse og se mørkeloftet. Få også med deg fotoutstillingen Ibsens barndomsby og brev- og gjenstandsutstillingen Ibsen og familien. Velkommen fra 1. mai!

Familien Ibsen, av Jørgen Haave

Ny bok

Den store begivenheten denne våren blir kanskje likevel utgivelsen av boka Familien Ibsen, ført i pennen av Telemark Museums ibsenforsker og konservator, Jørgen Haave. Boka blir et svært viktig bidrag til diskursen om Ibsens oppvekst og familieforhold, og den avliver en rekke myter vi har hørt og gjenfortalt opp gjennom årene.

Kultur og tradisjon