Fruktbart ølkompani

Nesten alle øltypene til Lindheim Ølkompani inneholder en skvett eplemost. Noe som seg hør og bør, når den lages på en av de staseligste fruktgårdene i eplebygda. Der ville, mystiske mikrofiber skaper helt spesielle smaker.

Lindheim gårdsbutikk Foto:Christine Baglo
Lindheim gårdsbutikk Foto:Christine Baglo

På vakre Lindheim gård brygger nemlig «fruktbudeie» Ingeborg Lindheim og mannen Eivin Eilertsen på mange spennende ideer – og ikke minst tusenvis av liter med skummende håndverksøl. Med en helt unik smak fra hagene det er brygget i.

– Da jeg bestemte meg for å ta over familiegården i 2013, måtte vi finne på noe for å utvikle den. Og Eivin fant på at vi skulle brygge øl. Men vi visste absolutt ingenting om brygging! forteller odelsjenta Ingeborg.

Eivin Eilertsen, brygger i Lindheim Ølkompani på Gvarv, Telemark
Ølbrygging på Lindheim ølkompani

Femte beste nye bryggeriet i verden

Paret kjente imidlertid en rekke personer i håndverksbryggingsbransjen i USAs vestkyst, som de fikk god hjelp av. Og plutselig satt de med sitt eget splitter nye bryggeri på låven.

Allerede året etter ble det kåret til det femte beste nye bryggeriet i verden, på det populære nettstedet ratebeer.com. I begynnelsen laget de mange «vanligere» øltyper, men etter hvert som konkurransen på markedet er blitt større, har de dreid produksjonen over på litt mer særegne brygg.

– Jeg tenkte at vi, siden vi bor på en fruktgård, må bruke frukten i gårdsølet vårt. Derfor satser vi nå i stor grad på surøl, som er en slags mellomting mellom vin og øl, forklarer Ingeborg.

Lindheim høsting

Høsting på Lindheim gård Foto:Christine Baglo

Eksperimenterer med smaker

Ølet lagres på eikefat i 1-5 år nede i den vakre, nybygde bodegaen i kjelleren. Ekteparet har eksperimentert med å tilsette både epler, moreller, plommer, rabarbra og gråpærer i øltypene sine. I tillegg til langt mer uvanlige tilsetninger, som honning og syrnet yoghurt. Noen øltyper byr dessuten på fiffige smakskombinasjoner, som Jacobs hage-ølet, som inneholder en finurlig blanding av bringebær, salt og koriander.

– Mange av øltypene er oppkalt etter personligheter på gården, som min bestemor Lull som pryder juleølene. Vi har over 30 typer øl- og ciderprodukter i salg i løpet av året, sier Ingeborg.

150.000 liter øl, eplemost og cider

Det er ingen tvil om at Lindheim Frukt og Ølkompani har gjort suksess. Gårdsbutikken og bar/ølserveringen holder vanligvis åpent daglig utenom søndager i nesten hele skoleferien og er flittig besøkt. Etter nytt påbygg på låven fra 1954 kan de nå kan produsere 150.000 liter øl, eplemost og eplecider i et topp moderne bryggeri i røff stil. I 2017 vant de årets bedriftsutviklingspris i Telemark.

Lindheim gård er en del av bedriftsnettverket Fruktbygda som sammen tilbyr åpne gårder, gårdsbutikker, kunstutstillinger, overnattingssteder, kafeer, festivaler, bryggeri- og vingårdsbesøk med mer. Les mer frutkbygda.no

Tekst : Fra boka Fruktbygda av Christine Baglo og Tone Solberg

Kultur og tradisjon