Hjemmelagde eldgamle lyder og fengende musikk inn i Tokkenaturen!

Grytidlig en morgen mens snøen laver ned i store vektløse flak, kaver en mann ikledd selvsydd vadmelsklær og ei vissen hodelykt seg opp bakken til bilen. Med seg har han en sort søppelsekk full av lydinstrument.

Daniel Høstberger
Daniel Høstberger

Daniel Høstberger kommer smilene bort til bilen på vanlig vis med et lavmælt "god morgen Jostein". Daniel kunne vandret rett inn i en spillefilm fra vikingtiden uten å kle seg om. Fyren i seg selv er en opplevelse og tusenkunstner av rang.

I beste vinterstemning kjører vi gjennom dype daler og opp og ned fjell mens jeg tilfreds tenker "jeg klarte det, jeg fikk ham jaggu med meg"
Etter flere timers kjøring med spennende samtaler om det meste, er vi fremme.

"Her vanker Arve Tellefsen" sier jeg oppstemt og legger til en gjeng med kjente musikere som har fått oppfylt drømmene sine inni bygget her. Vi er på Lydbølgen Studio i Kristiansand.

Daniel på Lydbølgen Studio i Kristiansand
Daniel på Lydbølgen Studio i Kristiansand

En time senere spraker det i høyttalere overalt mens den svarte bossekken avdekker det ene forunderlige instrumentet etter det andre.
Daniel omringes med mikrofoner og blir overlatt til seg selv i lokalet. Vi andre stirrer på ham gjennom en glassvegg og venter i nysgjerrig spenning omgitt med monitorer og et panel dekket av gule - grønne og røde lys.

Så henter Daniel frem en "lyre"? Den har han saget ut fra egen skog og spikket nøysomelig frem til gylne toner. Selve strengene er fra Nordlandshesten som sto i stallen. Instrumentet stammer fra 500 tallet!

viking musikk
Vikingklær
Vikingklær

Bilpraten fra Tokke til Kristiansand var ganske rar. "Prøv å lag toner som illustrerer fossefall - morgentåke over skogstjern - 20 minusgrader - katt som leker og jakter mus - høst - frostknirk - mektig landskap - dyredramatikk - harmoni - vakre blåner og lydløst snøfall. Forståelsesfull ser han på meg og nikker..."skal prøve"

Øystein som sitter spent med spakene og forteller at han aldri har hatt en slik fyr med så rare lydverktøy i studio. Så kommer tonene..

Vi veksler blikk og glemmer å puste... Produsent Cris Thomas Johansen ser på meg med store kulerunde øyne.."hør på det der da, hør på det" Øystein utroper "jøss, dette var jammen særegent"
Og selv står jeg med en svær klump i halsen, høneskinn og ei våt tåre som glir sakte nedover kinnet.

Kviteseid bygdetun Foto: Anne Gundersen

Kviteseid bygdetun

Noen ganger blir en overfalt av følelser, og dette var et slikt øyeblikk. Stoltheten som brer seg på Daniels vegne og vår lydfangst er overveldende. For en fyr!

Øystein er ivrig og fanger fremmede toner på rekke og rad. Spennende rytmer og riff om hverandre og en engasjert Daniel leverer så det holder. Øystein river i spakene og gjør masse ting jeg ikke skjønner og litt senere flommer lyder ut gjennom høytaleranlegget som får håra til å reise seg på armen.

Bli med på Vikingdag i Kviteseind og hør Daniel spille vikingmusikk
Bli med på Vikingdag i Kviteseind og hør Daniel spille vikingmusikk

Etter 3 timer med tagelharpe - bukkehorn - lure og seljefløyte får Daniel seg en velfortjent pause. Like etter glipper nesten kaffekoppen i gulvet da han får høre seg selv for aller første gang.
"Er det meg"? utbryter han, og ser spørrende på oss. Så bryter han ut i en tilfreds latter!

Totalt spilte han for oss i 6 intense timer og vi i Villmarksfilm AS jubler og har sikret oss toner fra vikingtiden på instrumenter med særegenhet som aldri før har blitt benyttet.Daniel skal tilbake i studioet flere ganger og det er svært gledelig kunne benytte lokal arbeidskraft på denne måten. Vil ikke overraske meg mye om Daniel får flere studiojobber fremover i tid.

 

Om du har lyst til å høre Daniel spele på sine innstrument kan du vere med oss på Vikingdag på Kviteseid Bygdetun 21.juli 2019. Då kjem Daniel og familien, Vikingsskip langs Telemarkskanalen og mykje, mykje meir.

Forfattar : Jostein Hellevik Fotograf: Jostein Hellevik,Udo Reichart og Anne Gundersen

Kultur og tradisjon