Hjerte for smaken av Telemark

Telemark er et stort spiskammer med kortreiste smaker. Bli med på en unik matreise, fra strandkanten i Kragerø via Ibsens fødeby, Telemarkskanalen og Gaustatoppen.

Tollboden Hotel – en kulinarisk oase

Sør i Telemark, med skjærgårdsidyll og over 490 øyer, skjær og holmer, ligger Kragerø. Innerst i havna «blindtarmen» ligger Gamle Tollboden, et nyoppusset boutiquehotell fra 1785, som er del av en kulinarisk oase. Her kan du oppleve to restauranter. Tollboden Restaurant kan du ankomme via båt eller til fots. Her serveres lunsj og middag, inspirert av Middelhavet, på uteserveringen mot sjøen.

– Menyen endres etter sesong, med vekt på sjømat. De tradisjonelle rettene, som skagensandwich og fiskesuppe, er så etterspurte at de har blitt med som fast inventar, sier daglig leder Christian Printz.

 

I Bakhagen er det duket for flerretters menyer på hvite duker, tilbaketrukket i den grønne bakgården. På menyen står blant annet kveite- og kamskjellceviche, samt smørstekt kongekrabbe. Her kan kundene forvente god service og lidenskap for maten man får servert.

Jacob & Gabriel – folkegourmet i Skien

Kanalbåtene speiler seg i Hjellevannet og forteller oss at dette er starten på Telemarkskanalen. Vi befinner oss i Ibsens fødeby, Skien. Her ligger restauranten Jacob & Gabriel, som serverer det de kaller folkegourmet.

Lyst til å vinne en drømmedag i Telemark? Delta i konkurransen her

– Det er da man  får den beste maten, når man bruker sesongens råvarer og foredler de på sitt beste.

Jacob & Gabriell

– Smaken av Telemark er i verdensklasse.

Å være en folkegourmet, innebærer at du kan få servert dagens husmannskost eller fordype deg i en syv-retters meny. Går du for full pakke, kan du oppleve retter som blåskjell med fermenterte asparges veloute, asparges med sauce gribiche og kalv med jordskokk, løk og morkel. Og en syrlig avslutning på kvelden med «rabarbra fra lokale hager».

– Smaken av Telemark er i verdensklasse. Du har skog, sjø, fjell og fruktbygder. Hver sesong har sin unike profil. Det er da man får den beste maten, når man bruker sesongenes råvarer og foredler de på sitt beste, forteller matentusiast og innehaver, Lars Ludvig.

Dalen Hotel – eventyrhotellet innerst i Telemarkskanalen

Tar du Telemarkskanalen fra Skien til Dalen gjennom sluser, tettsteder og industrihistorie, kommer du til eventyrlige Dalen Hotel. I gammel dragestil har hotellet imponert gjester siden 1894. Hotellets park strekker seg fra vannkanten opp til terrassen i majestetisk landskap blant høye fjell og dalfører.

Dalen Hotel

Kjøkkensjefen Mikael Öster, har drevet Michelin stjerne-restaurant i Göteborg i ti år og har hatt plass på Relais Gourmands eksklusive liste, 50 Greatest Chefs in the World.

– Med Mikael på laget er ambisjonen å få innpass i Michelinguiden med stjerner til Dalen Hotel. Vi bruker lokale råvarer og konverterer til det franske kjøkken, sier hotelldirektør Thor Filip Halvorsen.

Det hele munner ut i dagens tre-retter og fem-retters matopplevelse hvor kokkene og sommelierne jobber sammen for å skape unike opplevelser. Restauranten tilbyr også à la carte, eventyrlig frokost og afternoon tea.

 

– Å besøke Dalen Hotel er for noen et høydepunkt i livet, for andre har det blitt en tradisjon. Dette er livet i sakte film med de vakreste detaljer, sier hotelldirektøren.

Når du besøker Dalen kan du også skjerpe appetitten ved å ta en tur opp til Rui-plassen eller en tur inn i prisbelønte Soria Moria flytende sauna.

Les mer om eventyrlige Dalen Hotel

Nutheim Gjestgiveri – midt i det mytiske Telemark

– Vi er produkt av en historie, og det skal vi ta med oss i all framtid. Det gjelder også når det kommer til mat, sier innehaver av Nutheim Gjestgiveri, Solveig Barstad.

Kunstnerhotellet øverst i Flatdal i Seljord har i årtier vært skysstasjon for farende folk. Nå kombinerer de det gode liv med kurs for kunstinteresserte. Stedet er familiedrevet gjennom generasjoner, og kan tilby alt fra små, spennende krypinn til herskapelige, luftige rom. Fellesnevner er mange gamle detaljer og kunst.

Solveig Barstad (t.h) og vertsskapet på Nutheim byr på kombinasjonen av kunst og matkultur.
Solveig Barstad (t.h) og vertsskapet på Nutheim byr på kombinasjonen av kunst og matkultur.

Utsikten imponerer gjestene, enten du sitter ute på terrassen eller inne i restauranten sammen med den spennende kunsten. Nutheim i Flatdal er et sted med masse segn og soger som blir gjenfortalt til dem som vil høre.

– Vi lever i et lite paradis oppi den lille dalen her, føler jeg. Vi har lokale produsenter, men også vekster som omgir oss. Når du kommer til Nutheim, skal du få smaken av Nutheim på tallerkenen, sier Solveig Barstad.

Flatdal og Seljord kan by på mye arkitektur, kunst og historie. Sjekk også ut Sjøormtårnet og Mytiske Telemark.

Les mer om opplevelsene på Nuthjem Gjestgiveri

Straand Hotel – med tradisjoner tilbake til 1864

I et postkortlandskap med bølgende svaberg, vakre strender og nasjonalromantiske fjell ligger Straand Hotell. Hotellet er familiedrevet i generasjoner, med sterke tradisjoner og stor lokalkunnskap.

Familien Straand ønsker velkommen til gode måltider basert på lokale råvarer. Det satses på tradisjonsrike og hjemmelagde kjøkken, med lokale, kortreiste råvarer. Smaker som skogsoppsuppe med kantarell og steinsopp, gravet elg fra Telemark, sashimi av røye fra Fyresvatn eller delikatesse-and fra Holte gård.

Hele familien Straand ønsker velkommen til det historiske hotellet.
Hele familien Straand ønsker velkommen til det historiske hotellet.

– Kombinere gjerne med vårt slusecruise i den unike innlandsskjærgården. Nord-Europas høyest beliggende sluse drives med håndkraft som da den ble bygget i 1914, forteller hotelldirektør Lars Arne Strand.
Hotellet ligger like ved innsjøen Nisser og bygda Vrådal, der du kan bade, vandre, klatre i fjell, sykle, spille golf, fiske eller ta et slusecruise med veteranbåten M/S Fram.

Sentralt plassert i Telemark kan du ta du også følge spennende bilveier mot både Fyresdal og Seljord. Opplev for eksempel Hamaren Aktivitetspark, Vest-Telemark Museum og Sjøormtårnet på veien.

Les mer om mat og aktiviteter på Straand Hotel.

Tuddal Høyfjellshotell – på solsiden av Gaustatoppen

Tuddal Høyfjellshotell har vært i Gurholt-familien siden midten av forrige århundre, og Einar Gurholt vokste opp med foreldre som drev hotellet. I ung alder reiste han ut noen år for å få impulser, jobbe på Michelin-restauranter og danne seg et grunnlag og inspirasjon for å videreutvikle familiehotellet. Med sin kone Malin ved sin side har de blitt et solid vertskap for dette sjarmerende og vakre stedet.

– Måltidet er den aller viktigste aktiviteten som tilbys hos oss, sier Einar fornøyd. Hotelldirektøren står gjerne på kjøkkenet selv, og hver kveld serveres en fire-retters meny, med utgangspunkt i gode smaker fra lokale råvarer.

Delikatessene står i kø i restauranten.
Delikatessene står i kø i restauranten.

Dedikasjon for mat og drikke er definitivt noe du vil merke. Tvers over tunet fra kjøkkenet ligger bakeriet, kjent for et velsmakende flatbrød og deilige bakevarer. I kjelleretasjen på kafeen Gildehallen ligger Fjellbryggeriet. Hotellet er omgitt av vakker natur, så dette er et perfekt utgangspunkt for fantastiske turer. Veien til Gaustatoppen er dessuten kort, og de fleste vet jo at god mat smaker enda bedre etter en opplevelsesrik dag.

Her finner du tips til overnattingsteder og aktiviteter for rundtur i Telemark.

Ti unike opplevelser på veien

Linker til hver attraksjon finner du i faktaboksen på toppen.

Kultur og tradisjon