Vi feirer Henrik Ibsens bursdag

Henrik Ibsen ble født i Skien den 20. mars 1828. I de senere årene har det blitt en tradisjon i Skien å markere fødselsdagen til byens store sønn, både på selve dagen og dagene rundt. Nå vil feiringen løftes til å gjelde hele mars, fra 1. – 31. mars, som en opptakt til 200-års jubileet i 2028.

Henrik Ibsen ved skrivebordet
Henrik Ibsen

«Jeg føler reiseuroligheden i blodet» har Ibsen en gang skrevet. Og Henrik Ibsens reiser ble mange gjennom livet.

Henrik Ibsens reiser

Den aller første reisen gikk ikke langt, bare noen meter fra Stockmannsgården i hjertet av Skien til Altenburggården rett opp i gata. Senere fortsatte ferden opp til Venstøp. Først for sommer-månedene, deretter ble gården hjemmet til familien. Henrik fortsetter sin reise etter konfirmasjonen, han drar hjemmefra til Grimstad og apotekerlære og senere i livet ut i verden.

IBSENS BARNDOM:
På Venstøp, Henrik Ibsens barndomshjem, kan du og barna forestille dere hvordan livet var for Henrik som liten gutt.
IBSENS BARNDOM: På Venstøp, Henrik Ibsens barndomshjem, kan du og barna forestille dere hvordan livet var for Henrik som liten gutt.

Vi feirer i mars

Henrik Ibsens lille reise startet altså i Skien, men den lille gutten ble stor og reisene ble mange og lange – det samme er fortellingen om skiensgutten som ble en verdenskjent dramatiker.

Henrik ble født 20. mars 1828. Bursdagen feirer vi med et foredrag av Erik Edvardsen, tidligere leder på Ibsenmuseet i Oslo, som skal snakke om Ibsen og Norden. Foredraget blir holdt på nybygget VEV i Brekkeparken.

Den unge Henrik var glad i å trylle og sette opp dukketeater. I den anledning inviterer Telemark museum barn til en trylleskole i Brekkeparken torsdag 23. mars kl. 17. Tryllemester er Erik MOgeno.

Søndag 26. mars kl. 13 framfører skuespiller Inger-Helen Kilsti matinéen Liv eller død – Terje Vigen i Brekkeparken.

Torsdag 30. mars kl. 19 får vi høre om den klysete overklassegutten fra Skien som kom til Grimstad som 15-åring og begynte som apotekersvenn i O-fagstimen med Olav Haugsevje. Han er kulturviter og ansatt ved Grimstad bys museer. Les mer om O-fag:Henrik Ibsen og Grimstad

Henrik Ibsen Copyright Norsk Folkemuseum
Henrik Ibsen Copyright Norsk Folkemuseum

Født i velstand

Mens eksotiske krydder, vakre stoffer og brennevin ble solgt i Knud Ibsens innbringende forretning i Stockmannsgården første etasje, ble det født en gutt i leilighetens andre etasje. Året var 1828, gutten ble hjemmedøpt og fikk navnet Henrik Johan Ibsen. Det var tidlig vår og fra vinduene i leiligheten kunne familien se rett på kirken som lå midt på byens livlige torg.

Henrik Ibsens bursdag

Brikker i puslespillet

Hvordan kunne en gutt fra Skien bli en av verdens største dramatikere?
Var det barndommen i Skien som inspirerte han? Var det sangen fra byens sager og fosser, eller hammerlarmen fra jernverket på Fossum? Var det lærlingtiden i Grimstad, eller var det Romas storslagne Pantheon?

Spørsmålene er mange, men de eksakte svarene er få. Kanskje kan du få noen tanker og danne deg et bilde om du blir med på noen av bursdagsfeiringens mange tilbud?

Kultur og tradisjon