Vi feirer Henrik Ibsens bursdag

Henrik Ibsen ble født i Skien den 20. mars 1828. I de senere årene har det blitt en tradisjon i Skien å markere fødselsdagen til byens store sønn, både på selve dagen og dagene rundt. Nå løftes feiringen til å gjelde hele mars måned, som en opptakt til 200-års jubileet i 2028.

Henrik Ibsen ved skrivebordet
Henrik Ibsen

Født i velstand

Mens eksotiske krydder, vakre stoffer og brennevin ble solgt i Knud Ibsens innbringende forretning i Stockmannsgården første etasje, ble det født en gutt i leilighetens andre etasje. Året var 1828, gutten ble hjemmedøpt og fikk navnet Henrik Johan Ibsen. Det var tidlig vår og fra vinduene i leiligheten kunne familien se rett på kirken som lå midt på byens livlige torg.

IBSENS BARNDOM:
På Venstøp, Henrik Ibsens barndomshjem, kan du og barna forestille dere hvordan livet var for Henrik som liten gutt.
IBSENS BARNDOM: På Venstøp, Henrik Ibsens barndomshjem, kan du og barna forestille dere hvordan livet var for Henrik som liten gutt.

Barndom

Henrik var to år gammel da familien overtok handelshuset etter morfaren, og flyttet inn i den staselige Altenburggården. Henriks morfar hadde tjent store penger på blant annet kornimport og produksjon av brennevin.

Henriks far utvidet produksjonen i brenneriet og var på begynnelsen av 1830-tallet en av Skiens rikeste menn. Han anskaffet lystgården Venstøp og gjorde store investeringer i brenneriet. Men investeringene ble til tap da Staten økte alkoholavgiftene, og i desember 1834 begynte kreditorene som hadde pant i familien Ibsens virksomheter å kreve tvangssalg av eiendommene.

Henrik Ibsen Copyright Norsk Folkemuseum
Henrik Ibsen Copyright Norsk Folkemuseum

Fortsatte overklasselivet

I 1835 ble Henrik Ibsens barndomshjem solgt, og familien flyttet til lystgården på Venstøp for å bo der året rundt. Her fortsatte familien Ibsen sitt overklasseliv, med omgangskrets fra samfunnets øverste sjikt, flere av dem bodde på nabogårder til Venstøp.

Man har tidligere antatt av Henrik Ibsen vokste opp i fattigdom og skam, men ny forskning fra Telemark museums konservator, Jørgen Haave, forteller at familien fortsatt hadde tjenestefolk og et romslig hus med god plass til gjester. Familien Ibsen inviterte ofte de andre fra samfunnseliten til fest i Henrik Ibsens barndomshjem.

Vi feirer Ibsen i mars

Henrik Ibsens lille reise startet altså i Skien, men den lille gutten ble stor og reisene ble mange og lange – det samme er fortellingen om skiensgutten som ble en verdenskjent dramatiker.

Henrik ble født 20. mars 1828. Bursdagen feires med flere arrangementer i Skien:
• Kransnedleggelse ved Ibsenstatuen utenfor Ibsenhuset kl. 13
• Ibsens bursdag for 500 barnehagebarn i Ibsenhuset og sentrum kl. 10:30–12:30
• Duell: Det ulitterlære teatret på Ibsenhuset kl. 17:30
• Utdeling av den nasjonale Ibsen-prisen 2024 på Ibsenhuset kl. 19

Lørdag 16. og 23. mars kl. 13 inviterer Telemark museum barn mellom 4 og 10 år til Brekkeparken. Der kan de bli med parkdetektiven og løse mysteriet Jakten på Ibsens briller. Selveste Henrik Ibsen har mistet brillene sine og det er bare to timer til teaterstykket må være ferdig!

Henrik Ibsens bursdag

Brikker i puslespillet

Hvordan kunne en gutt fra Skien bli en av verdens største dramatikere? Var det barndommen i Skien som inspirerte han? Var det sangen fra byens sager og fosser, eller hammerlarmen fra jernverket på Fossum? Var det lærlingtiden i Grimstad, eller var det Romas storslagne Pantheon?

Mange spørsmål med få svar. Kanskje kan du få noen tanker og danne deg et bilde om du blir med på noen av bursdagsfeiringens mange tilbud?

Kultur og tradisjon