Henrik Ibsen ble født i Skien den 20. mars 1828. I de senere årene har det blitt en tradisjon i Skien å markere fødselsdagen til byens store sønn, både på selve dagen og dagene rundt. Nå vil feiringen løftes til å gjelde hele mars, fra 1. – 31. mars, som en opptakt til 200-års jubileet i 2028.

«Jeg føler reiseuroligheden i blodet» har Ibsen en gang skrevet. Og Henrik Ibsens reiser ble mange gjennom livet.
Henrik Ibsens reiser
Den aller første reisen gikk ikke langt, bare noen meter fra Stockmannsgården i hjertet av Skien til Altenburggården rett opp i gata. Senere fortsatte ferden opp til Venstøp. Først for sommer-månedene, deretter ble gården hjemmet til familien. Henrik fortsetter sin reise etter konfirmasjonen, han drar hjemmefra til Grimstad og apotekerlære og senere i livet ut i verden.
Reisetips:
Sjekk ut disse lenkene for flere tips:
- Programmet for Ibsenfeiringen i Skien
- Telemark Museum feirer Henrik Ibsen
- LitterabyTur i Ibsens Skien
- Barnebursdag hos Henrik Ibsen
- Telemark Museum
- Overnatting i Skien
- Spisesteder i Skien
- Ting å gjøre i Skien
- Hva skjer i Skien
- Pakke: Kjærestetur til Skien
Få mer inspirasjon på: visittelemark.no

Vi feirer i mars
Henrik Ibsens lille reise startet altså i Skien, men den lille gutten ble stor og reisene ble mange og lange – det samme er fortellingen om skiensgutten som ble en verdenskjent dramatiker.
Henrik ble født 20. mars 1828. Selve dagen kan du og barna dine feire på Henrik Ibsen Venstøp, søndag 20. mars kl. 13. Der er dere invitert til barnebursdag. Lurt å melde seg på forhånd: telemarkmuseum.no da det er begrenset plass innendørs.
Samme dag og samme tid, men i Skien by, inviterer Telemark museum til LitterabyTur. Omviser Sander Jordbakke møter deg ved Ibsenbysten i bunnen av Ibsentrappa og tar deg med på en byvandring i Henrik Ibsens fotspor. Oppmøte kl. 13.
Den samme vandringen foregår også dagen før, lørdag 19. mars kl. 13. Velg den dagen som passer best for deg!

Født i velstand
Mens eksotiske krydder, vakre stoffer og brennevin ble solgt i Knud Ibsens innbringende forretning i Stockmannsgården første etasje, ble det født en gutt i leilighetens andre etasje. Året var 1828, gutten ble hjemmedøpt og fikk navnet Henrik Johan Ibsen. Det var tidlig vår og fra vinduene i leiligheten kunne familien se rett på kirken som lå midt på byens livlige torg.
Brikker i puslespillet
Hvordan kunne en gutt fra Skien bli en av verdens største dramatikere?
Var det barndommen i Skien som inspirerte han? Var det sangen fra byens sager og fosser, eller hammerlarmen fra jernverket på Fossum? Var det lærlingtiden i Grimstad, eller var det Romas storslagne Pantheon?
Spørsmålene er mange, men de eksakte svarene er få. Kanskje kan du få noen tanker og danne deg et bilde om du blir med på noen av bursdagsfeiringens mange tilbud?

Henrik Ibsen er vår mest kjente dramatiker. Faktisk er han den nest, mest spilte dramatikeren ute i verden, etter William Shakespeare.

Henrik Ibsen museums egen Ibsenforsker, Jørgen Haave, møter litteraturprofessor og Jane Austen-ekspert, Marie Nedregotten Sørbø. Sammen med programleder og utspørrer Sander Jordbakke, samtaler de to om temaet Stolthet og fordom i Ibsens og Austens litteratur.
Det nye museumsbygget i Brekkeparken har flere godbiter å by på for de som liker Ibsen.
Onsdag 23. mars kommer Tore Rem for å foredra om «Ibsens nordiske periferi», og torsdag 24. mars er det Ann Hege Lorvik i Waterhouse sin tur. I foredraget «Du må jo ikke strikke» deler hun tanker om håndarbeidets skjønne og uskjønne kunster i Et Dukkehjem.