Ibsenuka

Tar du turen til Skien i Ibsenuka, kan du bli med på teater, konserter, foredrag og markedsdag i Skien by.
«Jeg føler reiseuroligheden i blodet» har Ibsen en gang skrevet. Og Henrik Ibsens reiser ble mange gjennom livet.

Henrik Ibsen ved skrivebordet
Henrik Ibsen

Henrik Ibsens reiser

Den aller første reisen gikk ikke langt, bare noen meter fra Stockmannsgården i hjertet av Skien til Altenburggården rett opp i gata.

Senere fortsatte ferden opp til Venstøp. Først for sommermånedene, deretter ble gården hjemmet til familien. Henrik fortsetter sin reise etter konfirmasjonen, han drar hjemmefra til Grimstad på apotekerlære og senere i livet ut i verden.

En ukes feiring

Henrik Ibsens lille reise startet altså i Skien, men den lille gutten ble stor og reisene ble mange og lange – det samme er fortellingen om Skiensgutten som ble verdenskjent dramatiker.

Ibsen feiring
Ibsen feiring Foto: Skien Kommune

Henrik ble født 20. mars, og i uka rundt fødselsdagen feires det i hele Skien med fine arrangementer. Selve dagen feires med en gedigen bursdagsfeiring med over 400 5-åringer som kroner statuen av Ibsen i Ibsenparken.

På dagen er det også dramatikkseminar på Teater Ibsen og på Folque blir det foredrag med Telemark Museums ibsenforsker, førstekonservator NMF, Jørgen Haave. På kvelden arrangeres det Festkveld på Ibsenhuset hvor Norges eneste dramatikk pris deles ut. De 3 nominerte Kristofer B. Gørnskag, Demian Vitanza og Kristin Auestad Danielsen vil alle være stede. Alle tre etablerte dramatikere og forfattere.

Bli med på Ibenuka

Sjekk ut de forskjellige arrangementene og bli med på feringen:

Disse kan vinne Ibsenprisen 2019 Foto: Varden
Disse kan vinne Ibsenprisen 2019 Foto: Varden
LiS: Klimalitteraturen – fra Henrik Ibsen til Maja Lunde
LiS: Klimalitteraturen – fra Henrik Ibsen til Maja Lunde

Torsdag 21. mars blir det Bokbad med en av Norges aller mest solgte og leste forfattere, Maja Lunde og Bård Vegar Solhjell, tidligere leder av SV, nå leder av WWF. Maja Lunde er kjent for sine bøker om klima og hun kommer med boka Blå, som handler om vann og er en av fire bøker som handler om klimautfordringer. De skal snakke om klimautfordringer.

Lørdag 23.mars er det marked på Handelstorget. Da blir det salgsboder, ponnier og program fra scenen, rett utenfor der Henrik engang bodde. Forestillingen Nettopp Nora spilles kl. 13.00 Dette er noe av det som skjer i Ibsenuka, se hele programmet.

 

Feiring av Ibsen i Skien by

Født i velstand

Mens eksotiske krydder, vakre stoffer og brennevin ble solgt i Knud Ibsens innbringende forretning i Stockmannsgården første etasje, ble det født en gutt i leilighetens andre etasje. Året var 1828, gutten ble døpt hjemme og fikk navnet Henrik Johan Ibsen. Det var tidlig vår og fra vinduene i leiligheten kunne familien se rett på kirken som lå midt på byens livlige torg.

Brikker i puslespillet

Hvordan kunne en gutt fra Skien bli en av verdens største dramatikere?
Var det barndommen i Skien som inspirerte han? Var det sangen fra byens sager og fosser, eller hammerlarmen fra jernverket på Fossum? Var det lærlingtiden i Grimstad, eller var det Romas storslagne Pantheon?

Spørsmålene er mange, men de eksakte svarene er få. Kanskje kan du få noen tanker og danne deg et bilde om du blir med på Ibsensukas mange tilbud?

Ibsen Escape på Henrik Ibsen Museum

Ibsen for alle

I sommer kan gjester som kommer til Henrik Ibsen Museum se Henrik Ibsens reise. I utstillingen belyser Telemark Museum hans reiser gjennom gjenstander og fortellinger om hans liv. Du får også kjennskap til et utvalg av hans mest kjente dramaer. Fra 23. mai blir utstillingen utvidet med Ibsens siste reise – hilsener til forfatternes begravelse i form av kransebånd og sølvkrans blir vist.

Årets nyhet er Ibsen Escape som åpner 20. juni i Henriks barndomshjem på Venstøp. Spillet tar deg med på en leken reise inn i Peer Gynts verden. Kan du redde Peer Gynts liv? Du har 45 minutter på deg!

Og du er selvfølgelig velkommen på omvisninger i forfatternes barndomshjem, hvor du får vite mer om Ibsen og forfatternes oppvekst i Skien.  Henrik Ibsen Museum er åpent fra 1. mai – 31. august, hver dag 11-17. Stengt mandager.

Kultur og tradisjon