Ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk? Julematen varierer etter både geografi og tradisjon, og mange av tradisjonene er flere hundre år gamle. Hos meg blir det ofte ribbe på julaften, men i år har jeg valgt å endre litt på denne tradisjonen og dro derfor på jakt etter juletorsken!
Faktaboks
Overnatting i Langesund:
- Quality Hotel Skjærgården og Badeparken
- Victoria Gjestgiveri - tilbered dagens fangst til middag etter avtale
Telemarksskjærgården tilbyr gode muligheter for kyst- og havfiske, en av tilbyderne er Havfiskeklubben.no. Vi tok kontakt med Roy Hansen, leder av klubben, og fikk bli med på en spennende fiske- og kystopplevelse på Jera II sammen med den meget rutinerte skipperen Per Grefstad.
Det er en kald og klar desember morgen og klokken har så vidt passert 08.00, det er 8 dager til Julaften og den vakre soloppgangen lyser opp den enda vakrere Langesundsfjorden. Med syv muntre og forventningsfulle fiskere med selvsmurt nistepakke og varm kaffe på termos, setter Jera II kursen til havs.
Les også om Øysvømming i Telemarksskjærgården
Fullbooket pilketur
Den 8-timers pilketuren ble fullbooket allerede for flere uker siden og med på turen er både nye og «gamle pilkere». Per Fallang , bosatt i Oppegård, er en av de som er med for første gang og er naturlig nok spent på hva han har i vente. De øvrige har tatt veien fra henholdsvis Lunde i Telemark, Lillestrøm, Oslo og Lier for å prøve fiskelykken på Telemarkskysten.
Det ryktes nemlig om spesielt godt fiske i og rundt Langesunds-fjorden, noe skipper Per Grefstad kan bekrefte. Familien Grefstad som for øvrig har lange tradisjoner innenfor havfiske - og som en av grunnleggerne til Langesund Fiskefestival som går av stabelen i august hvert år, er vi nok i de tryggeste og mest erfarne hender.
På vei utover, på babord side, ligger idylliske Langøya. Vi passerer først populære Langøya Hovedgård, deretter Langøytangen fyr med Skagerrak rett ut i syd så langt øye kan se.
Juletorsk oppskrift
Ingredienser:
- 1 stk torsk, eller 4 skiver
- 3 ss eddik
- 1 dl kremfløte
- 150 g smør
- 3 ss persille, finhakket
- 1 stk sitron
- 4 stk gulrøtter
- mandelpoteter
- salt og pepper
Slik gjør du det:
Kok opp vann med salt, ca 0,5 dl salt pr liter. Skjær torsken i skiver, ca to fingerbredder tykke. Ha i eddik i vannet. Ta vannet av kjelen og la fisken trekke til det løsner fra beinet. Løft ut fisken med en hullsleiv. Ha fløten i en kjele og kok den til det blir tykt. Ta av platen og pisk inn smøret litt og litt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Kok mandelpoteter og gulrøtter møre. Servér fisken med gulrøtter, mandelpoteter, sausen og dryss over finhakket persille.
Mer vind enn først antatt
Planen er utenfor Jomfruland, men på grunn av en vindstyrke på 8-9 m/s må vi holde oss lengre inn i fjorden. Det er for mye bølger til at det er hensiktsmessig å pilke lenger ut, blir jeg fortalt. Med Stråholmen og Jomfruland skimtende i det fjerne er vi nå klare for dagens første forsøk. «Vi prøver fra babord side» roper Grefstad. På grunn av mye vind og bølger må altså samtlige fiske fra samme side i båten for å unngå få snøre og sluk i propellen. Skal vinden stikke kjepper i hjula for juletorsken?
Noen velger å sette agn på kroken før vi slipper pilken ned mot havbunnen. Det skal visstnok være større sjanse for å få torsken på kroken om man fisker med agn i tillegg til sluk, eneste aberet denne dagen er at med såpass mye vind vil en pilk med agn drive fortere vekk fra bunnen, noe som igjen vil gjøre det vanskelig å pilke etter torsken.
Les også om Variert tursti i fantastisk kystlandskap
Klar for å prøve fiskelykken
Med agn på kroken er jeg klar for å prøve fiskelykken. Vi slipper ut snøret på ca. 57m dyp, men før vi vet ordet av det har fralandsvinden drevet båten flere meter utover og vi har fort opptil 100 meter med snøre ute.. Langt fra optimale pilkeforhold, dessverre. Vi gir det noen flere forsøk og vi kan nå, i følge ekkoloddet, se at det er bevegelse på bunnen under oss.
Nederst til høyre på skjermen kan vi nå se at det er bevegelse på bunnen, så her skal det være muligheter for napp etter hvert. «Det er bare å hente de opp», sier Grefstad med et lurt smil om munnen..
Det er nok lettere sagt enn gjort, i alle fall på en vindfull dag som denne. Noen mener også at det å ha med en jente heller ikke bringer særlig fiskelykke..
Etter hvert blir det likevel dratt opp en og annen fiskeart, vi får både, lyr, sei, hvitting (også kalt «havets kylling» på grunn av den gode smaken), en fin hyse og en liten makrell, som er noe uvanlig på denne tiden av året. Hyse, eller kolje som den også kalles kjennetegnes ved denne karakteristiske flekken på siden av ryggen. En hyse har god bindeevne og er derfor perfekt til fiskekaker og fiskeboller.
Østover mot Fugløya
Grefstad mener det ikke kan bli særlig dårligere enn dette så vi setter derfor kursen østover mot Fugløya utenfor Dypingen. Selv om storfangsten lar vente på seg så er det ingenting å si på hverken sola eller stemningen denne lørdagen. Latteren sitter løst hos samtlige og praten går lett.
Gode historier
På vei mot Fugløya tar jeg meg en tur inn i førerhuset til Skipper Grefstad. Per Grefstad med sin lange fartstid på sjøen har nok sett og opplevd mer enn de fleste og slikt blir det gode historier av. For en del år tilbake, kun 10-15 sjømil utenfor Langesund fikk de selskap av flere havhester, men en av dem skilte seg ut med sitt lange vingespenn og elegante flygemåte, det var nemlig ingen havhest, men en Albatross - observert og dokumentert i Norge ved kun èn eller to anledninger tidligere, i følge Grefstad. Han husker godt at de ble nedringt av journalister som ville ha både bilder og historien..
Seistim og niser
Fremme utenfor Fugleøya er vi igjen klare for dyst. I følge ekkoloddet er det nå mye bevegelse under oss – vi haster pilken og snøre ut og halvveis ned til bunnen rykker det til – vi er midt i et seistim og fisken biter på før pilken rekker halvveis til bunnen, det er bare å «hente opp» sei etter sei. Det er faktisk så mye sei at vi ikke kommer ned til torsken...Midt i seistimet får vi plutselig øye på flere niser som svømmer forbi. Jeg kaster fra meg stanga og får så vidt fanget det på film.
Etter nesten åtte fantastiske og innholdsrike timer på sjøen, og med anslagsvis 110 kg sei å sløye, er det på tide å sette kursen hjemover.
Dagens storfangst
Det var Lennart fra Lunde i Telemark som levde opp til forventningen til «The Big Boss» og som gikk av med dagnes største fangst – en flott Lyr!
Selv om juletorsken og de aller største fiskene uteble på denne turen ble det likevel en naturopplevelse av de sjeldne. Med fantastisk hobbyfiskere fra den etter hvert så rutinerte Havfiskeklubben (stiftet i 2003 av nettopp hobby- og fritidsfiskere), og med skipper Grefstad i spissen ligger alt til rette for en unik fiske- og naturopplevelse på den vakre Telemarkskysten!
Om det er klimaendringene, lysfiskerne, selen, vinden eller rett og slett jeg som har skylden for den manglende torsken får bli en annen diskusjon.. Det blir ribbe i år igjen.
God jul (med eller uten torsk)!
Hilsen Christina, Visit Telemark.