Julefeiring på det historiske Straand Hotel

På Straand Hotel i Vrådal har det blitt feiret jul siden 1864, i fem generasjoner i samme familie. Det knitrer i peisen og i de gamle stuene er det pyntet fint til jul. Les hvordan du kan oppleve ekte julestemning i tradisjonelle norske omgivelser på det historiske og idylliske Straand Hotel.

Pyntet til jul: Gamle stuer pyntet til jul
Pyntet til jul: Gamle stuer pyntet til jul

Det var en gang …

Hotellets historie går helt tilbake til 1864, da Kari og Olav Straand startet skysstasjon i Vrådal. Siden den gang har Familien Straand drevet overnattingsvirksomhet på det som tidligere var en husmannsplass. I dag er Straand et moderne hotell, men den lange historien preger fortsatt dagens drift, noe som kommer til uttrykk gjennom den gode atmosfæren, spesielt i hotellets gamle stuer med tømmervegger under den årlige jule- og nyttårsfeiringen.

Vi tok en prat med Johan Straand om den historiske juletradisjonen på Straand Hotel.

Lun atmosfære: Julestemning i hotellets gamle stuer med tømmervegger
Lun atmosfære: Julestemning i hotellets gamle stuer med tømmervegger

Julefeiring i over 150 år

Julehøytiden betyr svært mye for folk flest og har derfor mange tradisjoner tilknyttet feiringen. Julefeiring på hotell er spesielt, og for mange kanskje en fjern tanke. På Straand har det blitt feiret jul siden 1864, i fem generasjoner i samme familie. Med kontinuerlig helårsdrift i over 150 år.
- Siden dette er en spesiell høytid er vi opptatt av å skape en stemningsfull og hyggelig atmosfære for våre gjester, sier Johan Straand ved Straand Hotel i Vrådal. Og i år, som i fjor, feirer tre generasjoner Straand (fjerde, femte og sjette-generasjon) jul sammen med gjestene på Straand Hotel.

Familie og gjester i skjønn forening: Den siste fredsjulen på Straand, hvorav to onkler i familien Straand er avbildet i uniform (hjemme fra militærtjeneste).  En spent jul, sier Johan Straand.
Familie og gjester i skjønn forening: Den siste fredsjulen på Straand, hvorav to onkler i familien Straand er avbildet i uniform (hjemme fra militærtjeneste). En spent jul, sier Johan Straand.
Gamle Straand 043

- Hvordan er interessen for å feire jul på hotell?

Stadig flere nordmenn velger bort den tradisjonelle julen og feirer heller jul på fjellet. Å feire jul på hotell er et fint alternativ om du ønsker deg bort og vil oppleve en annerledes jul. Enten du skal feire jul med storfamilien, kjæresten eller helt alene.

- Vi har 125 rom og stort sett så pleier vi å bli fullbooket. Gjesteantallet ligger mellom 200 og 250 hvorav mange er stamgjester, de som nå har vært her lengst nærmer seg nå 40 år på rad, forteller Johan Straand.
Det er en miks av barnefamilier, enslige og eldre. Vi har ofte storfamilier, med besteforeldre, barn og barnebarn. Det er for en del flott å slippe julestria og komme til duk og dekket bord, sier Johan Straand.

Straand Hotel_31012019 (c) STYRK FJAERTOFT_web

Hvor kommer gjestene fra?

Med sin idylliske beliggenhet i bakkene ned mot innsjøen Nisser i Vest Telemark, kommer gjestene fra hele Sør Norge, men også Danmark og Sverige. Vi har alltid hatt mange julegjester også fra Rogaland, forteller Johan Straand.

Fakkeltog til Nissegården

Etter en stemningsfull julegudstjeneste i Vrådal kirke som setter deg i skikkelig julestemning, inviteres alle gjestene til «Nisseland». Fra hotellet lages det et herlig fakkeltog og man går i samlet tropp til låven med grøt til nissen. Mens nissen får grøt, får gjestene servert en god og varm gløgg.

Dekket bord: La endre ordne maten for deg mens du slapper av med familien
Dekket bord: La endre ordne maten for deg mens du slapper av med familien

Julekvelden

Selve julekvelden starter med at vertskapet håndhilser hver enkelt gjest velkommen. De får servert en juleaperitif. Og et glass med bobler. Deretter blir det tradisjonen tro, høytopplesing av juleevangeliet.

Høytopplesing av juleevangeliet

Etter høytopplesing av juleevangeliet blir det servert en tradisjonsrik 3-retters julemiddag bestående av en forrett med røye eller ørret fra Fyresdal, ribbe, medisterpølser, medisterkaker, hjemmelagde rørte tyttebær og riskrem med rød saus til dessert. Mens julemiddagen nytes spilles det stemningsskapende taffelmusikk. Med julemiddagen fortært venter en storslagen kakebuffet med hjemmebakte julekaker, bløtkake, frukt og nøtter. Det blir julesanger og gang rundt juletreet. Og kanskje kommer nissen?

Rundt juletreet: Kanskje kommer nissen?
Rundt juletreet: Kanskje kommer nissen?

Gjestfriheten og de gode tradisjonene er gitt videre fra generasjon til generasjon, og over 150 år senere kan man fortsatt føle seg som hjemme. Legg bort julestresset, opplev ro, tilstedeværelse og EKTE JULESTEMNING.

Velkommen til julefeiring på Straand Hotel!

10 gode grunner til å feire jula på hotell

Derfor bør du velge hotelljul i år
1) Samle storfamilien
Nå for dere sjansen til å samle hele storfamilien. Noe som det ellers kan være vanskelig å få plass til hjemme hos noen av dere.

2) Spar penger
Du slipper å bruke penger på egen julefeiring. Har du noen gang oppsummert hva den egentlig koster dere? Juletre, julemat, drikke ... Det er garantert dyrere enn du tror.

3) Tenk positivt
Det er slutt med kjæresten eller ekteskapet havarerte. Istedenfor for å sitte hjemme og tenke på det som en gang var, har du sjansen til å oppleve noe nytt. Kanskje har du venner som er i samme situasjon. Burde dere finne på noe sammen?

4) Spar deg for arbeid
Hvorfor skal du vaske ned hele leiligheten og huset når du likevel ikke skal være der? Spar deg for arbeidet og nyt det faktum at du kommer til rent og ryddig rom.

5) Nye matopplevelser
De fleste hotell har et svært godt utvalg av julemat på julaften og første juledag. Du kan både spise den maten du tradisjonelt har spist, og du kan prøve nye retter.

6) Du sparer til gratis reise
Dersom hotellet har et bonusprogram må du huske å registrere deg slik at du samler opp bonuspoeng.

7) Stifte nye bekjentskaper
I stedet for å være hjemme får du anledning til å få nye bekjente og venner. Ta vare på de nye vennskapene.

8) Ny familie
I en tid med mange oppløste familier er det mange som opplever å måtte feire jul uten å være sammen med barna sine. I stedet er det kanskje en ny kjæreste og en anledning til at dere kan reise bort og nyte julen og hverandre på en annen måte.

9) Aktiv julefeiring
Ta deg tid til gode opplevelser utendørs. Sjekk med hotellet hvilke tilbud de har. Dersom du er på et byhotell kan du høre med dem hvilke andre aktiviteter som er i nærheten. Kanskje da du å oppsøke en ny kirke, få med deg en musikalsk opplevelse. Eller bare gå en tur.

10) Prøv noe nytt
Det er på tide å prøve noe nytt etter mange år med tradisjoner som egentlig kanskje er like mye til bry som til glede. Er det på tide å bryte med noen av dem?

Her kan du feire juleaften: Straand Hotel, Gaustablikk Høyfjellshotell,

Her kan du feire nyttårsaften: Straand Hotel, Gaustablikk Høyfjellshotell, Kragerø ResortQuality Hotel Skjærgården, Tuddal Høyfjellshotel.

Kultur og tradisjon