Julefeiring på historiske Straand Hotel

Det knitrer i peisen og de gamle stuene er det pyntet fint til jul. På Straand Hotel i Vrådal har det blitt feiret jul siden 1864, i 6 generasjoner i samme familie. Her kan du oppleve ekte julestemning i tradisjonelle norske omgivelser på det historiske og idylliske Straand Hotel.

Pyntet til jul: Gamle stuer pyntet til jul
Pyntet til jul: Gamle stuer pyntet til jul

Det var en gang …

Hotellets historie går helt tilbake til 1864, da Kari og Olav Straand startet skysstasjon i Vrådal. Siden den gang har familien Straand drevet overnattingsvirksomhet på det som tidligere var en husmannsplass. I dag er Straand et moderne hotell, hvor hotellets lange historie er en viktig del av dagens drift. Dette kommer godt til uttrykk gjennom den gode atmosfæren på hotellet, og spesielt i de gamle stuene i hjertet av hotellet, med laftede tømmervegger og gamle møbler.

Vi tok en prat med direktøren Lars Arne Straand om den historiske juletradisjonen på Straand Hotel.

Lun atmosfære: Julestemning i hotellets gamle stuer med tømmervegger
Lun atmosfære: Julestemning i hotellets gamle stuer med tømmervegger

Julefeiring i over 150 år

Julehøytiden betyr svært mye for alle og det er derfor mange tradisjoner knyttet til feiringen. Julefeiring på hotell er spesielt, og for mange kanskje en fjern tanke. På Straand har det blitt feiret jul hvert år siden 1864, i 6 generasjoner i samme familie. Straand Hotel er et av de hotell som er åpent 365 dager i året og har hatt kontinuerlig helårsdrift i over 150 år.

- Siden dette er en spesiell høytid er vi opptatt av å skape en stemningsfull og hyggelig atmosfære for alle våre gjester, sier Lars Arne.

Og i år, som i fjor, feirer 3 generasjoner Straand, (fjerde, femte og sjette-generasjon), jul sammen med gjestene på Straand Hotel.

Familie og gjester i skjønn forening. Den siste fredsjulen på Straand, hvorav to onkler i familien Straand er avbildet i uniform (hjemme fra militærtjeneste).  En spent jul, sier Lars Arne Straand.
Familie og gjester i skjønn forening. Den siste fredsjulen på Straand, hvorav to onkler i familien Straand er avbildet i uniform (hjemme fra militærtjeneste). En spent jul, sier Lars Arne Straand.
Gamle Straand 043

- Hvordan er interessen for å feire jul på hotell?

Stadig flere nordmenn velger bort den tradisjonelle julen og feirer heller jul på fjellet. Å feire jul på hotell er et fint alternativ om du ønsker deg bort og vil oppleve en annerledes jul. Enten du skal feire jul med storfamilien, kjæresten eller helt alene.

-Vi har 125 rom og vi pleier å bli fullbooket. Gjesteantallet ligger mellom 250 og 300, hvorav mange er stamgjester. De som har feiret jul hos oss lengst nærmer seg nå 27 år på rad, forteller Lars Arne. Gjestene våre er en miks av barnefamilier, enslige og eldre. Vi har ofte storfamilier, med besteforeldre, barn og barnebarn som reiser sammen. Det å kunne komme til duk og dekket bord er luksus. Da kan du ha fokus på hyggelige opplevelser sammen, sier Lars Arne Straand.

Straand Hotel i Vrådal

Hotellet ligger idyllisk til  ved innsjøen Nisser i Vest Telemark. Gjestene kommer fra hele Sør-Norge og fra Danmark og Sverige. Vi har alltid hatt mange julegjester fra Rogaland også, forteller Lars Arne.

Julaften

Etter en stemningsfull julegudstjeneste i Vrådal kirke, inviteres alle gjestene til «Nisseland». Fra hotellet lages det et flott fakkeltog og så går du i samlet tropp til låven og med grøt til fjøsnissen. Mens nissen får grøt, får gjestene servert varm gløgg fra den sorte gryte.

 

Selve julekvelden starter med at du får servert en juleaperitiff i Straand bar. Og vertskapet hilser personlig på hver gjest og ønsker alle velkommen. Deretter blir det tradisjonen tro, høytopplesing av juleevangeliet av hotellets direktør, Lars Arne Strand, 5. generasjon vertskap på Straand.

Tradisjonsrik 3-retters julemiddag og taffelmusikk

Etter høytopplesing av juleevangeliet blir du servert 3-retters julemiddag i hotellets hyggelige og julepyntede restaurant.

Her kan du nye stedets innholdsrike og tradisjonsrike julemat. Til forrett får du servert gravet laks med sennepssaus, og til hovedrett juletallerken med ribbe, medisterkake og julepølse med tilbehør. Måltidet avsluttes med riskrem og hjemmelaget jordbærsaus til dessert.

Mens julemiddagen nytes spilles det stemningsskapende taffelmusikk. Med julemiddagen fortært venter en storslagen kakebuffet med hjemmebakte julekaker, bløtkake, frukt og nøtter.

Det blir julesanger og gang rundt juletreet. Og så kommer julenissen på besøk og han har med julegaver til snille barn og voksne.

Juleaften avsluttes med at det spilles opp til dans og hygge med hotellets eminente juleband.

Julesanger og gang rundt juletreet
Julesanger og gang rundt juletreet

Skieventyr på Vrådal Panorama skisenter

Fra hotellet kan du ta skibussen til skisenteret hver dag i romjulen for å oppleve noen dager på ski ved Vrådal Panorama skisenter. Eller gå langrennsturer på toppen av Vrådal Panorama. Ved Vrådal Panorama skisenter kan du stå alpint, på snowboard og telemarksski og her finner du både snøpark og off-pist muligheter.

Andre aktiviteter i området kan være langrennstur til Hægefjell eller til heia, fottur til golfbanen og slusene, fjelltur til Venelifjell eller Roholdtsfjell, en tur innom Sølvsmedtunet, som har eget nisseloft og julestempel, besøke Galleri Samvirke, isfiske og isbading.

Koselig romjul og nyttårsaften

Etter innholdsrike og aktive dager i romjulen kan du nyte hotellets store julebuffet. Her får du oppleve julekos i peistua med kaffe og hjemmelaget kling, du kan ta en tur i svømmehallen, det er barneaktiviteter, og hver kveld spiller hotellets eminente juleorkester opp til dans og hygge.

På nyttårsaften slås det på stortrommen med fakkeltog fra hotellet til sentrum, hvor du blir servert gløgg og det blir isbading for de som tør det. Tilbake på hotellet får du servert nyttårscocktail og direktøren, Lars Arne Strand, holder nyttårstale, før du koser deg med årets nyttårsfestmeny i restauranten.

Straand har barnefyrverkeri kl 22.00 og Vrådals største fyrverkeri er kl. 24.00. Kvelden avsluttes med nattmat, dans og hygge.

Nyttårsaften er det fakkeltog fra Straand Hotel til sentrum
Nyttårsaften er det fakkeltog fra Straand Hotel til sentrum

Ønsker du å feire jul på Straand hotell, men med overnattings-muligheter på ferieleiligheter i sentrum av Vrådal eller på hytter ved Vrådal Panorama skisenter, kan du sjekke mer om det på www.vraadalbooking.no

Dagens drivere på Straand Hotel
Dagens drivere på Straand Hotel

Ekte julestemning

Gjestfriheten og de gode tradisjonene er gitt videre fra generasjon til generasjon på Straand, og over 150 år senere kan du fortsatt føle deg som hjemme i disse historiske omgivelsene.
Legg bort julestress, ta turen til Vrådal og Straand Hotel og opplev ro og tilstedeværelse og EKTE JULESTEMNING.

Velkommen til julefeiring på Straand Hotel!

Kultur og tradisjon