Kanskje årets beste julegavetips?

Julehandel, julegaver, ønsker, forventninger og stress. Det er det mange forbinder med den tradisjonelle juletiden, meg inkludert. Men i år har jeg bestemt meg for å gjøre det litt annerledes.

Å trave rundt på et senter etter «den perfekte julegaven» 23. desember er bare tull. Som regel så kjøper man noe bare for å kjøpe det, og tenker at «det er tanken som teller». Joda, det «viktigste» er at de du bryr deg om får noe som de kanskje kan like, men hvis du kjøper en stor og fancy gave ett år i siste liten, så er jo forventningene til gaven neste år det samme.

Som selverklært fattig student så er det sjeldent man har råd til å kjøpe noe som koster mye, men man vil likevel kjøpe noe som betyr noe. I år har jeg derfor bestemt meg for å gjøre ting litt annerledes.

Foto: Sigurd Svela
Foto: Sigurd Svela

Gave for livet

En opplevelse trenger ikke å koste veldig mye, men det gir likevel en gave for livet. Den opplevelsen du får i gave er noe du kommer til å huske lenge. Om 10 år sitter dere på julaften og mimrer om «den gang jeg fikk kanalcruise på Telemarkskanalen i julegave», og barna som husker den beste gaven de noensinne har fått av den kuleste tanten på jorden, nemlig et gavekort hos Kanalparken Eidsborg. For å gi deg litt inspirasjon så skal jeg dele mine 10 beste julegavetips med dere.

Gavetips #1

Min mor og far har alltid hatt en drøm om å reise på Telemarkskanalen. Vi snakket egentlig om å gjøre det i år, men tiden ble litt knapp så da rakk vi aldri å gjøre det før sesongen var slutt. Jeg har derfor bestemt meg for å kjøpe et gavekort på Telemarkskanalen til de slik at de kan ta den turen til neste år.  Pris fra kr 460,-/pers.

Et ekstra tips for dere som har litt bedre råd enn meg er å kjøpe overnatting på Dalen Hotel slik at de får opplevd eventyrhotellet i samme slengen, også kjøpe buss i retur slik at de kommer seg tilbake til hvor de startet. Pris fra 3 195,-.

Foto: Kåre S. Pedersen
Foto: Kåre S. Pedersen

Gavetips #2

Jeg har en svært aktiv bror som elsker å stå på ski, og nå når ungene hans begynner å bli såpass store at de kan stå på ski så er det perfekt med en skiferiepakke hos et av Telemark sine skianlegg.                         Pris fra kr 600,-.

Skikort er jo også et veldig godt alternativ og det er jo litt billigere. Her klarer jeg jo ikke å bestemme meg for hvilket fjell som er det beste utgangspunktet for han, men det gjør jo egentlig ikke noen ting for vet du hva? Når man kjøper skikort hos Telemark Superski så er det gyldig i alle skianleggene i samme periode. Det er jo helt fantastisk! Pris fra kr 395,-.

Foto: Live Skinnes
Bluseum Notodden

Gavetips #3

Min andre bror er veldig glad i god musikk og han er ofte å finne på festivaler og konserter. En tanke han har hatt i mange år er å besøke bluesmuseet i Notodden. Jeg har bestemt meg for at det ikke bare må bli med tanken, så i år så skal han få den tanken oppfylt, selv om han tror at han igjen får et par kjipe sokker fra en fattig student. Han vil derfor bli den glade eier av et gavekort hos Notodden Bluseum hvor han kan oppleve Europas første og eneste Blues Museum! Pris fra kr 100,-.

Spa Kragerø Resort

Gavetips #4

Min svigerinne fortjener en dag for seg selv med avslapping og massasje. Det beste stedet for henne å slappe av uten stress og mas er på Kragerø Resort hvor hun kan nyte stillheten og freden. Når jeg tenker meg om så tror jeg at jeg skal være med henne på dette... Pris fra kr 500,-.

Gavetips #5

Jeg har noen nevøer som er full i energi, og i tillegg har så høye stabler med leker at det er unødvendige penger å bruke på enda flere. Et sted de kan få ut energien sin og i tillegg ha det moro er så klart i Skien fritidspark. Her kan de stå på skøyter, klatre og bade (når badeparken er åpen igjen). Hvis ikke det er en gave som faller i smak så vet ikke jeg altså! Pris fra kr 100,-.

Skien Fritidspark
Skien Fritidspark

Gavetips #6

Gaustabanen er en opplevelse for den som ønsker å se utsikten på Gaustatoppen i tillegg til å få med seg banen som går på innsiden av fjellet. En gave som passer hele familien, men også til venner. Mine venninner er glad i å gå på tur i fjellet, men for å gjøre turopplevelsen litt spesiell så har jeg kjøpt gavekort til Gaustatoppen slik at de kan ta banen opp. Pris fra kr 350,-.

Gavetips #7

Mine besteforeldre på mor sin side er glad i historie og kultur og de har vært på Norsk bergverksmuseum tidligere. Jeg fikk høre rykter om at de kunne tenke seg å ta turen ditt igjen med barnebarna - denne gangen inn i sølvgruvene. Jeg har derfor kjøpt et gavekort som også kan benyttes på Norsk Bergverksmuseum. Pris fra kr 120,-.

Til bunns eller til topps?

gausta_norsk

Gavetips #8

Jeg sa til mine foreldre at den beste gaven de kan gi sine barnebarn er et årskort til Bø Sommarland hvor ungene kan bade når de vil gjennom hele Sommarland sine åpningstider. Pris fra kr 799,-.

Bø Sommarland Foto: Sigurd Svela
Bø Sommarland Foto: Sigurd Svela

Gavetips #9

Min andre svigerinne er veldig glad i pynt, og da helst i den dyrere prisklassen. Som selverklært fattig student så er ikke det noe jeg er spesielt glad i å bruke penger på, så hun for inngangsbillett til Porselensmuseet for inspirasjon. Pris fra kr 70,-.

Shoppingen kan hun selv ta på Porsgrund porselensfabrikk utsalg som ligger rett ved museet.

Dette er stråtass! En skikkelig råtass med stråmønster. Foto: Porsgrunds Porselænsfabrik
Dette er stråtass! En skikkelig råtass med stråmønster. Foto: Porsgrunds Porselænsfabrik

Gavetips #10
Det siste tipset mitt er Marispelet ved Rjukanfossen. Dette er et fantastisk skuespill som er inspirert av et sagn fra 1822. Dette er en fantastisk gave som kan gis til både foreldre, besteforeldre og barnefamilier. Pris fra kr 480,-.

Marispelet på Rjukan
Marispelet på Rjukan

Kanskje et av disse tipsene ligger under ditt juletre i år?

Lykke til med julehandelen og God jul !

Kultur og tradisjon