Kjæresteparet på Kaffibaren

De kom til Rauland høsten 2008; Ingrid Hamberg fra Seattle i delstaten Washington i USA og David Rønnlund fra Uppsala i Sverige. Begge skulle studere norsk folkemusikk på Høgskolen i Telemark (nå Høgskolen i Sørøst Norge). Utpå våren satt David på kjøkkenet til Ingrid, der det alltid var god mat å få. Han hadde innsett at pengene ikke strakk til og fikk en idé.

Konsert med Ingrid Hamberg og David Rönnlund Foto: ta.no
Konsert med Ingrid Hamberg og David Rönnlund Foto: ta.no

Kjærligheten blomstret

Den første våren og sommeren blomstret kjærligheten. Sammen lagde de mat, spilte fele og koste seg i den vakre naturen på Rauland. Paret begynte å integrere seg i bygdelivet. Ingrid hadde flere småjobber, blant annet ekstravakter på «Kaffibar’n», som kafeen het før. Begge ble medlemmer i det lokale spellemannslaget Falkeriset Folkemusikklag og i Folkemusikkscena på Rauland, som organiserer folkemusikkonserter. Mot slutten av deres andre år på Rauland var det behov for nye drivere på kafeen, og Ingrid ble spurt.

– Jeg ba om råd fra David, fra mamma, fra alle – og alle sa nei!, forteller Ingrid. Men hun sa ja, og sammen med god hjelp fra David ble deres Kaffibaren klar for kunder i juni 2010.

De første tre årene var det nesten bare Ingrid som jobbet med den daglige driften. Sammen har de utviklet en meny, en filosofi og et sted der alle er velkomne. Og det finnes alltid noe godt.

Økologisk mat smaker best

De lager mat som minner om hjem – hver sine barndomshjem. Gjennom årene har de lært mye: at det er økologiske gulrøtter man må ha – ikke bare for miljøet sin del, men også for smakens. At det alltid finnes rom til å prøve noe nytt, og at det er veldig mange kjempekoselig folk i Rauland.

-Jeg ba om råd fra David, mamma, fra alle - og alle sa nei! Men Ingrid sa ja

brodskiver

Økologisk mat for smakens skyld

Sam Eyde

En viktig scene

Kulturprogrammet på Kaffibaren er fullt og variert.                               – Vi fant tidlig ut at lokalene våre passer spesielt godt for konserter, sier David.

– Og vi har lyst til å skape rom for både erfarne profesjonelle musikere og studenter – og andre som er på vei inn i markedet, legger Ingrid til. I tillegg er det mange grupper som har faste og åpne møter på Kaffibaren. På søndager er det både brettspill, håndverkskafé og filmklubb. Den andre tirsdagen i måneden er det Viser og dikt-gruppen som synger og leser dikt med et nytt tema hver gang.

– Kaffibaren skulle bli en møteplass, og det tror vi at den har blitt!
Tiden gikk fort for Ingrid og David mens de studerte og drev kafé. Med en gang de var ferdig med bachelorgradene sine, begynte de med masterstudiet – også på høgskolen.

Plutselig hadde fem år sust forbi, og David hadde skrevet Norges første avhandling om benfløyter og Ingrid en studie om sosial adferd i folkedans. Uten andre planer, og med kafeen å drifte, ble de på Rauland. Men Ingrid måtte få seg en oppholdstillatelse, og David trengte en jobb.
– Heldigvis fikk han jobben på Esso. Det berget oss!

Raulandsakademiet

Bygdas baker

Litt før jul dukket det opp en annonse i Vest-Telemark Blad – ledig stilling i administrasjonen på Raulandsakademiet. En drømmejobb for Ingrid, hvis ikke hun allerede hadde nok å gjøre.

– Jeg hadde bestemt meg for ikke å søke da jeg ble oppfordret til å sende inn en søknad. «Får du jobben, så ordner det seg,» sa hun som foreslo det. Og dermed søkte jeg likevel.
Like etter nyttår begynte Ingrid i drømmejobben, og David overtok den daglige driften av Kaffibaren. David har satt sitt preg på menyen.
Han er oppvokst med hjemmebakt brød og har fått gode bakergener. Nå baker han surdeigsbrød på økologisk mel nesten hver dag på Kaffibaren.

– Jeg og David er nokså like på kjøkkenet. Vi vet hvordan det skal bli
og baker eller lager mat etter magefølelsen – det pleier å gå bra. Kjøper du mel av David, kan du få baketips på kjøpet. Hør godt etter –brødet er noe av det beste du kan få!

brod

Selv om Ingrid er ofte på Kaffibaren, jobber hun nå hundre prosent på Raulandsakademiet og står for markedsføring og booking, som inkluderer planlegging av aktiviteter på Telemarkstunet og kundekontakt med en variert kundekrets.

– Vi har alt fra rosemalingklubber til hundeklubber, fra møter i kommunen og historielaget, til bryllup. Vår største kundegruppe er folk som kommer for å delta på de mange håndverkskursene om
sommeren og høsten. Det er stor variasjon, og det er moro!

Feiret tre dager til ende

Raulandsakademiet er medlem i Hostelling International Norway – den store internasjonale vandrerhjemsorganisasjonen. Hostelling International har kjerneverdier som samsvarer med det Raulandsakademiet alltid har drevet med: kunnskap og forståelse, inkludering og bærekraft. Som en del av HI Norway, har Raulandsakademiet deltatt i TV-aksjonen i 2015 og fått besøk av en frivillig ungdom fra Italia som hjalp til med aktiviteter i sommer.

Sommeren 2016 var det endelig tid for bryllup. David ville bare gifte seg borgerlig. Ingrid ville ha en stor fest. De fikk begge deler. En tilfeldig onsdag i juni reiste paret med sine nærmeste venner til Kviteseid. Før de visste at den hadde kommet i gang, var seremonien over. Så kunne David senke skuldrene litt i august.

Kjæresteparet på kaffibaren
Brudeparet er klar for tre dagers feiring

August var nemlig måneden Ingrid hadde inviterte nesten alle de kjente til en tredagers feiring på Raulandsakademiet. Det kom gjester fra Sverige og USA, Irland, Nordland, Vestlandet og Sørlandet og ikke minst fra Rauland. Det var fint og unikt og akkurat som det skulle være. De fikk samlet hele familien på ett sted, med overnatting og mat og uteplasser, i en knapp uke.

Maten var viktig i bryllupet. Brudeparet brygget eget øl, med god hjelp fra Raulandsakademiet. Sammen med familien sto de for serveringen til en grillfest med nærmere hundre gjester og perfekt sommervær ute på Telemarkstunet.
Dagen etter lagde de en stor gryte og brød til litt flere enn de nærmeste. Etter en fin egenkomponert seremoni i regnværet, serverte de bringebærøl fra Belgia, hjemmelagde ungarske osteboller og frukt.

– Jeg måtte gi meg og la kjøkkenet på Raulandsakademiet lage bryllupsmiddagen. Jeg kan ikke gjøre alt, og på bryllupsdagen skulle jeg ikke stå på kjøkkenet. Maten var nydelig med kjekjøtt fra Vaa og laks og mange salater – og det kakebordet! Det var nemlig over seks meter lang og proppfullt.

David og Ingrid på sparktur i Rauland
David og Ingrid på sparktur i Rauland

Sparkstøttinger og matpakke

Paret gleder seg til en ny vintersesong. De jobber med et konsertprogram på søndager og nye utstillinger, der både lokale og andre artister får slippe til. De fikk to sparkstøttinger i bryllupsgave
og satser på litt felles fritid i ukedagene til tur på spark og ski.

Velkommen til Kaffibaren! Her finner du enten David, Ingrid eller begge to med et smil og gode kaker, kaffe og små retter til dem som har god tid til å sitte en stund, eller til dem som skal ha godt til nista på skibussen eller hjemturen.

Kultur og tradisjon