Marispelet ved Rjukanfossen er et norsk historisk musikkspel på kanten av juvet, der publikum får oppleve den gripende kjærlighetshistorien om den viljesterke rikmannsdatteren Mari og fattiggutten Eystein. I 2024 spiller Marispelet ved Rjukanfossen 16.-20. juli.
Reisetips
- Les mer om Marispelet 16.-20.juli
- Kjøp billett til Mariseplet
- Overnatting på Rjukan
- Aktiviteter på Rjukan
- Attraksjoner på Rjukan
- VisitRjukan
For mer inspirasjon og ferietips i Telemark se visittelemark.no
Inspirasjon fra norsk sagn
Marispelet er basert på sagnet om Mari, skrevet ned av blant annet forfatter Henrik Anker Bjerregaard (1792-1842) i 1822, og har blitt satt opp ved Krokan siden 2005.
Da Gro Synnøve Brekka skrev boka «Kom skal jeg fortelle deg noe» om soger og sagn fra Tinn, ble hun inspirert og fikk ideen om at sagnet om Mari måtte dramatiseres på Krokan, oppe ved Rjukanfossen.
Og historien begynner slik...
For mer enn hundre år siden, da ennå ingen reisende gjennom beskrivelser og bilder hadde gjort verden oppmerksom på naturens rike og forbausende storhet mellom våre fedrelands majestetiske fjell. Den gang øvre Telemarken med sitt høytravende Gaustafjell og sin veldig brusende Rjukanfoss av navnet neppe engang var kjent for våre egne landsmenn, bodde det på gården Fosso i Vestfjorddalen en rik bonde ved navn Ulf.
Ingen i dalen kunne måle seg med ham i rikdom. Hjorder av stort og smått kveg vrimlede på hans støler, alle slags forråd fylte i mengder hans sirlige ombyggede stabbur, og fem blankskurte kobberkjeler sto prangende i hans loftstue som bevis på at han hadde like så mange riksdaler utestående på rente.
Han nød også allmuens aktelse i dalen, både for sin formue og fordi han var kjent som en redelig mann, skjønt også stolt og streng. Visstnok lot det seg ikke nekte at han ved alle anledninger, i forsamlinger av dalbøndene, oppførte seg med temmelig myndighet, og at det tydelig kunne kjennes at han anså seg for en hel del bedre enn de øvrige bønder, men dette hadde sin grunn, ikke så mye i hans store rikdom, som av at han regnet sitt slektskap fra de gamle jarler og således ved sin byrd og sin forstand mente å eie et betydelig fortrinn framfor andre. For øvrig var han medlidende og hjelpsom, og mange av hans fattige brødre velsignede ham når han i onde tider rakte dem en velvillig hånd.
Ulf Fosso hadde en eneste datter, den fagre Mari, dalens rike stolthet.
Telemarks Romeo og Julie
Historien om odelsjenta Mari som tvangsgiftes, omtales som Telemarks svar på Romeo og Julie, ikledd nasjonal folkedrakt.
Den vakre og sterke Mari er et symbol på noe mer enn bare å kjempe for sin rett til å velge kjæreste. Mari er den uredde unge jenta som våger å sette seg opp mot de som er satt til å styre henne, ikke først og fremst i kraft av sin visdom, men som en følge av den kulturen som rådde her i vårt land den gang.
«Om Mari Fosso er høyrt fortælje. Ho mång ein friar konn havt med hælje. Men upp på Krokan ho hadde ein, som kjærast va utpå alle dei».
Naturopplevelse som få scener har
Marispelet utspilles oppe på Krokan med en naturopplevelse som få scener har. Det er fargespill av stakker på naturscenen som er lagt til fjellkanten på Krokan, med et sceneteppe som skuer utover hele Rjukans spektakulære fjellheim.
Men naturopplevelsene stopper ikke her, en helt særegen effekt i forestillingen er det øyeblikket Norsk Hydro, åpner Rjukanfossen. Dette skjer vanligvis kun denne gangen i løpet av året, forutsatt at vannmengdene tillater. I år slippes Rjukanfossen på fredag 19. juli og 21.30 forestillingen lørdag 20. juli. Fossen vil også bli lyssatt så det er virkelig en flott opplevelse! Det går et gufs gjennom både skog og publikum når vannkreftene bølger seg fremover, faller ned fossen, treffer klippene og vanndampen skyter opp over igjen langs fjellet. Teater, levende musikk og naturopplevelse kommer sjeldent så godt sammen.
Les mer om Norsk Hydro, Rjukanfossen og den industrielle verdensarven i Telemark.
Årets forestilling
Marispelet er under konstant utvikling og endring, det er dermed i år noen endringer i rollebesetningen. Iver Innset kommer inn som Bjønn, Lasse Vermeli som Prest, Finn Arne Ottesen som Fossegrim og Bibi Nerheim som vil både være en del av bandet og ensemblet.
Den øvrige profesjonelle rollebesetningen er det samme som i fjor, du har Ingebjørg Buen som Mari, Kasper Skovli Botnen som Eystein, Sigurd Sele som Ulf Fosso og Ingebjørg Lognvik Reinholdt som sanger. Linn Olsen har regi for tredje gang og står støtt med koreograf Jan Ivar Lund. Ny kapellmester er Truls Hannemyr, som har vært en del av bandet i flere år.
Av frivillige aktører vil dere blant annet se Ylva Grønn Reiso som vesle Mari, Gisle Snarteland som vesle Eystein, Svanhild Haukaas som vesle Bjønn, Bent Frode Bystrøm som Storbonden Tor, Ruth Nielsen som Astri, Lene Mårdalen som Kari og Kristin Soldal som Guro.
For mer informasjon om spelet besøk deres hjemmeside på marispelet.no