Norges Beste Eplemost

I 2008 begynte ideen med å kåre Norges beste eplemost å ta form; vårt kjølige klima med lange dager gjennom vekstsesongen skaper noen av de beste eplene i verden, og eplemost laget med disse eplene er av høy kvalitet. Norsk Eplefest på Gvarv satte det hele i gang.

Et godt utvalg av eplemoster fra hele landet; en prakt i farger og flotte etiketter 	på spennende flasker i alle fasonger.Foto: Fredrik 	Solstad/HANEN
Et godt utvalg av eplemoster fra hele landet; en prakt i farger og flotte etiketter på spennende flasker i alle fasonger.Foto: Fredrik Solstad/HANEN

Den første konkurransen ble avholdt i 2009 og invitasjon til eplemostprodusenter over hele landet ble sendt ut. 20 sendte inn most til blindtesten, hvor de ble bedømt ut fra lukt, farge, sødme, syre og fylde. ”Norsk eplemost er den beste i verda, så dette er eigentleg ein verdsmeisterskap” sa juryleder Arne Hjeltnes den gang.

Topplasseringer til Sauherad

De tre topplasseringene dette første året gikk til produsenter i Sauherad. Best ble et forsøksprodukt fra det nasjonale plantehelsesenteret Sagaplant på Gvarv. Eplemost fra Anders og Karine Høibø på Nordre Lindheim tok både 2.- og 3. –plass. Epleblomsten i Sauherad sto for pressing, pasteurisering og pakking, og vinnermostene var presset av eplesortene Discovery og Carrol, og Discovery og Katja. Slik sa styrelederen i Norsk Eplefest, Joar Sættem det etter denne første kåringen:

"Stadig fleire gardar får produsert sin eigen eplemost, basert på ulike eplesortar og blandingar, og med sine eigne historier. Med denne kåringa vil vi få fram mangfaldet og stoltheita for dei ulike produkta."

Klar for blindsmaking av norske kvalitetseplemoster. Foto: Fredrik 	Solstad/HANEN
Klar for blindsmaking av norske kvalitetseplemoster. Foto: Fredrik Solstad/HANEN

Flere og flere kommer til

Etterhvert meldte flere og flere produsenter landet rundt inn sine beste eplemoster, og i 2011 ble Amble Gård fra Sogn vinneren, med økologisk eplemost av sorten Discovery. Klassen for blandingsmost gikk til Sagaplant med Vill Blanding, laget på hele 19 forskjellige eplesorter! 36 eplemoster fra landets viktigste epleregioner ble blindsmakt i to klasser; eplemoster av én eplesort og eplemost av flere sorter. Arrangører var Norsk Eplefest i samarbeid med Apéritif og Kulinarisk Akademi.

Året etter hadde antall påmeldte eplemoster mer enn doblet seg: hele 77 forskjellige deltok i konkurransen i 2012. Telemarks eplebønder utmerket seg igjen; i kategorien eplemost av flere eplesorter tok de topplasseringene, og i kategorien «rene» eplemoster ble det to av tre finaleplasser. To produsenter utpekte seg; Nordre Lindheim og Nyhuus Gard, begge fra Gvarv. Ny utfordrere i toppsjiktet var Lier og Egge Gård.

Utseende lukt og smak prøves

Utseende lukt og smak prøves.
	Foto: Fredrik 	Solstad/HANEN

"Har vi en klar vinner her montro!"

"Har vi en klar vinner her montro!"
	Foto: Fredrik 	Solstad/HANEN

Det mest distinkte

Pontus Dahlström, vinkelner og medeier i tostjerners-restauranten Maaemo, sa dette: "De beste mostene er de som har det reneste og mest distinkte epleuttrykket, som har best balanse mellom syre og frukt. De svakeste er enten oksidert eller preget av «kokt» frukt, altså for hard pasteurisering."

Den geografiske spredningen var stor blant de neste årenes kåringer, flere nye produsenter startet opp, og flere sendte inn eplemostene sin til kåringene. I flere år hadde Norsk Eplefest et godt samarbeid med bladet og nettstedet Apéritif, men fra og med 2017 ble HANEN samarbeidspartner.

Mer bevisste

Mats Carlehøg, sensoriker ansatt ved NOFIMA sa dette til bladet Appetitt dette året: "Konkurransen som HANEN og Norsk eplefest arrangerer, tror jeg er viktig for å få produsentene til å holde på den gode kvaliteten og få måle seg opp mot hverandre. Dette gjør at man strekker seg lenger, og utforsker videre hvordan man kan få til nye og bedre produkter. Dagens forbrukere er mer bevisste på hvor, hva og hvordan drikken er produsert, og jeg mener at man ser en trend til at «less is more» blant produsentene: kvalitet foran mengde,". Carlehøg har i flere år deltatt som dommer i SM i Mathandverk.

norsk-eplefest-redigert-web_size-large

Bli med på årets Norsk Eplefest på Gvarv 28.september

10-årsjubileet

I 2018 ble 10-årsjubileet for Norges Beste Eplemost feiret; "Norsk Eplefest er stolt over det vi har oppnådd med konkurransen som startet på markedsdagen på Gvarv for 10 år siden i 2009. Etter 10 år ser vi at dyktige og kvalitetsbevisste produsenter landet rundt er opptatt av konkurransen som dømmes av høyt kompetente fagfolk innen mat og drikke. Vi kan markere 10 årsjubileet i trygg forvissning om fortsatt vekst i videreforedling og utvikling hos fruktprodusentene i hele Norge," sa Eivind Lønheim, styreleder i Norsk eplefest.

Interessen for norsk eplemost og sider har aldri vært større enn i dag. I følge Vinmonopolets salgslister for 2018, er det salget av norsk sider som øker mest. Dette gjenspeilte også det store mangfoldet i konkurransen jubileumsåret.

Eplemost og eplesider er deilig til mat. Eplemost som et alkoholfritt alternativ; 	eplesider kan erstatte en god vin. Her eplesider fra Lindheim Ølkompani på Gvarv 	servert til carpaccio av kamskjell, og stillehavsøsters. Foto: Terje Dørumsgaard
Eplemost og eplesider er deilig til mat. Eplemost som et alkoholfritt alternativ; eplesider kan erstatte en god vin. Her eplesider fra Lindheim Ølkompani på Gvarv servert til carpaccio av kamskjell, og stillehavsøsters. Foto: Terje Dørumsgaard

Hard konkurranse

Dømmingen består av en smaksbedømmelse utført av profesjonelle aktører innen mat og drikke, etterfulgt av en fagdag og prisoverrekkelse. Bedømmingen skjer ved en evaluering av utseende, farge, lukt, smak; sødme, syre og fylde, og helhetsinntrykket innenfor disse 5 kategoriene:
• Ren eplemost ( samme eplesort)
• Blandet eplemost ( mer enn en eplesort)
• Eplemost fantasi ( altså eplemost med annen frukt, bær eller urt tilsatt)
• Sider ( Bare eple + alle typer dømmes sammen uansett fermenterings prosess)
• Fruktvin ( Alt som ikke er sider)

Sider og Fruktvinkategoriene er i utvikling fordi det er så stor spredning på produktene. Selve kategorien norsk drikke er også i utvikling. Det jobbes derfor med å utvikle kategoriinndelinger slik at produktene som bedømmens i samme kategori skal ha mest mulig felles trekk.

Smakspanelet både spytter ut og noterer ned under smakingen. Vann til å skylle 	munnen med står på bordet. Alt er i rute.
	Foto: Fredrik 	Solstad/HANEN
Smakspanelet både spytter ut og noterer ned under smakingen. Vann til å skylle munnen med står på bordet. Alt er i rute. Foto: Fredrik Solstad/HANEN

Det kompetente smakspanelet for kåringen av Norges beste eplemost, eplesider og fruktvin 2018 besto av:
Espen Blåfjelldal - Juryleder
Mats Carlehøg - Nofima
Elin Simonstad Valle - Kvalitet og produktutvikling Sunniva// TINE
Wenche Hvattum - Midt-Telemark Næringsutvikling // Tidligere eier av Lerkekåsa Vingård
Thomas Digervold - Ølsommelier og kursholder
Eirik Riisnæs - Vinsommelier og lærer hos Norges Restaurantskole

Norges beste eplemost, eplesider og fruktvin er kommet for å bli.

Av Terje Dørumsgaard

Kultur og tradisjon