Norsk Eplefest på Gvarv

I hjertet av Telemark finner du Norges nest største fruktområde - Fruktbygda Gvarv - med hele 500 000 frukttrær, der epler er hovedsatsingen. Hvert år, i slutten av september, kan du være med og oppleve det forfriskende duft- og smaksuniverset i Fruktbygda under Norsk Eplefest.

Norsk Eplefest
Norsk Eplefest

Norsk Eplefest arrangeres i år for 13. gang og går av stabelen den 29.september. Festen har blitt en årlig tradisjon der du kan oppleve god stemning på torget og kjøpe inn høstforsyningene av frukt, grønnsaker, honning, syltetøy, saft og andre lokale råvarer fra bygdene i Telemark. I tillegg er det kulturprogram og presentasjon av prisvinnere for Årets Gulleplet og Årets kunstner, kunstutstilling og en rekke aktiviteter for store og små.

3000 mennesker både lokale og tilreisende fra hele Østlandet kommer til boder med ekte varer, underholdning, smaksprøver, kunsthåndverk og et yrende folkeliv. Vil du være med å skape publikumsrekord i 2018, så ta turen til Gvarv sentrum lørdag 29. september.

Reisetips

Sjekk ut disse artiklene også for flere tips om Norsk Eplefest og Fruktbygda:

Lørdag 29. september – Markedsdagen

Kl. 10:00: Eplevandring på fruktbare stier fra Nes kirke til Gvarv.
Kl. 10-16.30: Markedsdag i Gvarv sentrum
Skaff deg høstens forsyninger av frukt og grønnsaker og opplev sang, musikk, epledans, handel og folkeliv. Smaksopplevelser med lokal mat og frukt og andre varer av høy kvalitet. Lek, moro og aktiviteter for barna.

Kl. 12.00 Offisiell åpning av Norsk Eplefest 2018, utdeling av Årets Gulleple,
avduking av årets Epletavle, presentasjon av Årets Eplefestkunstner, kulturinnslag med solister og Eplebandet. mv.

Kl. 15.30 Sceneprogram med underholdning og musikk ved Eplebandet og solister. Utdeling av ungdommens kulturpris, UngKulPris 2018. Kåring av beste bod.

Kl. 16.00 Trekning av kunstverk av Årets Eplefestkunstner og eplekasser på inngangsbilletter.
Kl. 12-18: Åpne atelier og gallerier

Se hele programmet

"Det er bare så fryktelig gøy. Eplefesten er en folkefest stadig flere vil ha med seg" . sier Hege Ann Skaret og Anita Cecilie Kirkevold som organiserer de 70-80 utstillerne som stiller ut varene sine under Eplefesten. Spekemat, bakervarer, grønnsaker, eplemost og andre epleprodukter, bær og saft, honning, fisk, poteter, smultringer. Nesten alt som er mulig å spise laget av nydelige råvarer, samt eksotisk mat produsert med råvarer fra området er på plass. Det er også fokus på osteproduksjon da årets gulleplevinner har frontet norsk ost og tatt det mange skritt videre.

Du vil møte knivmakere og andre kunstarter. Smykker, strikkekunst, broderi og bøker.

Epletavlen er en tradisjon  under Norsk Eplefest

Epletavlen er en tradisjon under Norsk Eplefest

 

Men hvordan startet det?

Sauherad har en lang tradisjon for fruktproduksjon helt tilbake til 1663. Det var da Eva med eplet ble malt på altertavla i Nes kyrkje som i 2006 også ble logoen til Norsk Eplefest. Den første kjente eplehage ble planta i 1738 ved Sauherad prestegard av Urtegaardsmand Hans Brønsted på oppdrag av presten Enevold Steenblock. Og siden har det blitt lagt stein på stein for å styrke frukt og bærnæringen.

I 2005 tok frukt- og kulturaktørene i samarbeid med MTNU initiativ til å skape en festival for å plassere fruktbygda Sauherad på Norgeskartet. Et år senere ble det arrangert Norsk Eplefest for første gang. Norsk Eplefest handler ikke bare om arrangementet i Gvarv sentrum, men også om et langsiktig, strategisk arbeid for å profilere Sauherad som Fruktbygda og regionen som et ekspansivt område knyttet opp mot produksjonsmetoder, forskning og utvikling.

"Det er så fryktelig gøy å være med å bidra til markering av hjembygda lokalt, regionalt og nasjonalt. Kompetansen er høy innen frukt- og bærdyrking. Stolthet og entusiasmen det samme", forteller styreleder i Norsk Eplefest. Eivind Lønheim, til Telen.

Haustinga
Haustinga

I dag er hvert fjerde eple og hver femte morell som spises i Norge fra Sauherad. Noen av aktørene som bla. Epleblomsten og Lindheim Ølkompani er allerede godt kjent både innen- og utenfor Norges grenser, et bevis på at Sauherad er et topplag i eliteserien innenfor fruktbransjen.

"Det arbeidet som drives på et så høyt faglig nivå i Sauherad frukt- og bærmiljøer er av så høy kvalitet at det blir lagt merke til. De gjør et arbeid for Norge og de tilfører god, norsk frukt som er sunn . Tør vi tenke stort, kan dette vokse, gi ny syselsetting og ny vediskapning" sier ordfører i Sauherad Kommune, Mette Haugholdt, til Epleavisa.

Jorid Vale, bestyrer Evju Bygdetun
Jorid Vale, bestyrer Evju Bygdetun

Jorids beste eplekake

Jorid fra Evju Bygdetun deler sin gode oppskrift på eplekake.  Alt du trenger er:

  • 5 store epler,
  • 150g mykt smør/margarin,
  • 250g sukker,
  • 3 egg,
  • 210g hvetemel,
  • 1ts bakepulver

Slik gjør du:
Bland smøret med sukkeret til det blir luftig og hvitt.
Tilsett eggene. Deretter de resterende ingrediensene: hvetemel og bakepulver.
Hell røren i en rund smørt form.
Kutt deretter eplene i 8 store båter, la skallet være på.
Dytt eplebåtene forsiktig ned i deigen og dryss gjerne litt rørsukker på toppen.
Stek eplekaken på 180 grader i ovnen i ca. 45 min
Voila! Jorids beste eplekake er klar til å bli spist opp!

Kultur og tradisjon