Notodden Blues Festival - Europas beste bluesopplevelse

For 35 år tilbake var det en dyster og pessimistisk stemning blant lokalsamfunnet på Notodden. Helt til noen ildsjeler satte i gang en festival - Notodden Blues Festival. Nå blomstrer optimismen i Bluesbyen som ligger vakkert plassert i enden av Telemarkkanalens østre løp.

Det hele startet...

Det var i 1988 da 14 musikere og kulturpersoner gikk sammen om å lage en festival på Notodden. Stemningen i hele byen var dyster og pessimistisk. Tinfos Jernverk hadde lagt ned bedriften og Norsk Hydro skulle flagge ut. Tusen personer stod uten arbeid. De 14 fant ut at det måtte skje noe positivt som lokalsamfunnet kunne samle seg om.
Resultatet ble Notodden Blues Festival.

Sammenlignet med i dag, var det første året nesten å betrakte som et slektstevne i størrelse, men festivalen vokste veldig raskt og ble snart blant de største festivalene i Norge. Ingen andre bluesfestivaler eksisterte på denne tiden, og Notodden Blues Festival ble etter hvert opptakten til en nasjonal bluesbølge som skyllet inn over Norge på nittitallet.

Bok & Blueshuset er bokstavelig talt tuftet på industrihistorie og inspirert av et unikt bluesmiljø med internasjonal appell og nettverk.

last ned (1)

– Norway was not particularly known for blues, but in the future it will be, forteller Steven Van Zandt.

Bluesfestivalen arrangeres for 35. gang

I 2023 arrangeres Notodden Blues Festival for 35. gang. Mye har skjedd på disse årene på Notodden. Notodden Blues Festival er blitt en internasjonal institusjon med aktiviteter gjennom hele året som blueskonserter, plateinnspillinger, videoproduksjon, musikkopplæring og, ikke minst, er landemerket Bok & Blueshuset godt etablert.

Her finner vi bl.a. Notodden Bluesbibliotek og det anerkjente Juke Joint Studio. Det jobbes med talentutvikling – Little Steven’s Blues School, formidling i form av utstillinger, omvisninger og det drives forskningsarbeid på bluessjangeren.

Notodden har etablert seg som det mest aktive bluessenteret i Europa, og har høstet flere internasjonale priser for sin innsats som bla. «Keeping The Blues Alive Award» for beste internasjonale bluesfestival. KBA deles ut av den internasjonale organisasjonen Blues Foundation i Memphis og regnes som bluesens svar på The Academy Awards.  Notodden Blues Festival regnes som en av verdens topp fem bluesfestivaler.

Vi anbefaler også at du ser dokumentarfilmen Bluestown Rising som ligger på NRK. Filmen, som har Little Steven i en hovedrolle, forteller historien om Notodden og Notodden Blues Festival på en herlig og informativ måte. Bluestown Rising hadde premiere på NRK i juni 2022. Du finner den i linken her: NRK TV – Bluestown Rising

Stjernespekket program

Notodden Blues Festival 2023 finner sted 3. - 6. august i trivelige omgivelser i Notoddens sentrum. Her får du alt fra små intime klubbkonserter og gateblues med lokale artister til blues cruise på idylliske Heddalsvannet, workshops, kirkekonserter, bandseminar for ungdom og barne- og familiearrangement til store konserter med de største verdensstjernene.

Årets festival byr på et variert og stjernespekket program med alt fra internasjonale artister som Beth Hart, The Waterboys, Uriah Heep, Wolfmother og Andrew Strong til norske favoritter som Bernhoft, Hellbillies, Amund Maarud, Notodden Blues Band, The Norwegian Soulband og mange andre kjente artister.

Notodden Blues Festival byr også på underholdning for hele familien med forestillinger med Øisteins Blyant, Blues For Barna, PK - Naturfag Rocker, gratis kino, m.m.

bluesfest.no finner du alle artistene og programmet. Det forventes et besøk på opptil 40.000 mennesker til Notodden disse fire festivaldagene på Notodden. Med mer enn 60 band og artister fra 12 ulike scener i 4 dager blir det garantert kjempestemning på årets festival.

Kjøp billetter til Notodden Bluesfestival

Verdt et besøk

Når du kommer til byen, enten det er under festivalen eller på et annet tidspunkt, anbefaler vi et besøk i Bok & Blueshuset. Her vil du både se og høre hvordan og hvorfor bluesen står så sterkt på Notodden og få innblikk i den spennende historien til Notodden Blues Festival.

Telemark kunstmuseum & Lysbuen holder til i Tinfos Papirfabrikks gamle sliperihall og var i mange år en av de viktigste scenene til Notodden Blues Festival. Her spilte kjente artister som bla. B.B King, Ike Turner, Jackson Brown og Steve Winwood.

Ta båten til Notodden Blues Festival

Notodden Gjestehavn yrer hvert år av liv under festivalen. Her er det plass til 140-150 «bluesbåter» som kommer vannveien oppover Telemarkskanalen. Ønsker du å ankomme i egen båt er det lurt å være ute i god tid. Kom gjerne noen dager før festivalen for å sikre deg plass.

Det å kjøre egen båt på Telemarkskanalen er en opplevelse i seg selv. Kommer du fra Skien starter turen opp Skien sluse, og 5 Nm etter kommer du til Løveid sluse. Her blir du hevet gjennom 3 slusekammer før turen fortsetter ca 25 Nm til Notodden. Kart kan du kjøpe i Skien sluse.

137667-8643a8808d3ab3cf437aab9918d92a0b
Kultur og tradisjon