Porselensbyen Porsgrunn

Porsgrunn er kjent for sin porselensfabrikk og i over 130 år har det vært produksjon på Porsgrunds Porselænsfabrik på «Vessia».

PP porselen Foto: Porsgrunn Bibliotek
PP porselen Foto: Porsgrunn Bibliotek

Fabrikken ble etablert i 1885 og siden den gang har Porsgrund vært kjent for sitt sterke fokus på design, håndverk og kvalitet. Porsgrunds Porselænsfabrik forvalter og formidler en betydelig historie og en høyt verdsatt kulturarv, samtidig satser de kontinuerlig på utvikling og ny design for å møte fremtidens behov.

Opplev Porselensbyen

Sjekk ut våre tips og planlegg din tur i Porselensbyen:

For mer info sjekk ut visitgrenland.no

Grunderen

Johan Jeremiassen og Carl Maria Bauer er to menn som har æren for at Norge fikk den eneste porselensfabrikken grunnlagt i Porsgrunn i 1885. Johan Jeremiassen hadde idéen, troen og viljen til å satse sin betydelige formue på dette tiltaket. Carl Maria Bauer var teknikeren og porselensspesialisten med en solid faglig innsikt som ledet fabrikkens oppbygging og planlegging av produksjonen de første avgjørende årene. Den første brenningen i Porsgrunn ble gjennomført 10. februar 1887.
Fra denne dagen har det blitt produsert porselen fra Porsgrunn. Og det produseres fremdeles

Johan Jeremiassen grunderen for PP Foto:digitalmuseum
Johan Jeremiassen grunderen for PP Foto:digitalmuseum

Man kan se over hundre års stilhistorie spille seg ut i produktene gjennom mange kjente kunstnere og designere som har vært engasjert av fabrikken. I over 130 år har det blitt lagt stor vekt på å lage designmessig sterke kvalitetsprodukter i det fineste porselen.

I Porsgrunn og i hele Grenland er vi stolte av fabrikken som ligger så vakkert til ved elva, og det er ikke få hjem rundt om i vår region som ikke har servise fra PP.

Den stråmalte tekoppen er verdens største. Kjetil Østlie og Mette Lilleberg fra Visit Telemark og Ann-Kathrin Samuelsen på Porselensmuseet har mye spennende porselen å vise frem. Foto:Bjørn Harry Schønhaug
Den stråmalte tekoppen er verdens største. Kjetil Østlie og Mette Lilleberg fra Visit Telemark og Ann-Kathrin Samuelsen på Porselensmuseet har mye spennende porselen å vise frem. Foto:Bjørn Harry Schønhaug

Fun facts om PP

Det er mye å fortelle om PP og mange har gode minner og historier, men visste du dette:

    • Ser du en gammel strømstolpe med isolasjonskopper er disse laget på PP i «gamle dager».
    • Fabrikken laget hanske- og kondomformer, og produserte lampeskjermer.
    • I fabrikken kan du fremdeles høre tyske ord som de tyske produksjonsarbeiderne brukte som f.eks Peau, som betyr liten pause. Eller Hankesmiths som betyr en liten dekorlinje på hank.
    • Det males fremdeles med hånd på Porsgrunds vakre stråmønster. De tre stråmalerne signerer hvert enkelt servisedel med sin signatur.
    • For de som hopper på ski om sommeren, det er jo noen som gjør det! I over 100 hoppbakker verden over, fra Holmenkollen til Nagano ligger det porselensspor i bakkene. Dette har PP patent på.

Litt å tenke på neste gang du drikker kaffe fra en fin kopp i fra Porsgrunds Porselænsfabrik!

pp museet

 

Hele området på fabrikken har de siste årene vært gjennom en stor omlegging og nå er det flere aktører som har sitt virke på fabrikken. I tillegg til produksjonen kan du besøke et digitalt museum, Auksjonshallen, PP fabrikkutsalg og Norvegica Geopark.

Porselensmuseet Porsgrund

I museet på PP kan du gjennom 1.000 gjenstander og digitale installasjoner bli kjent med den over 130 år lange historien og produksjonen. Her blir du invitert inn i en verden av håndverk og historie, dekorer og modeller. Her blir tradisjon kombinert med digital teknologi og dialog.  Gjennom hele året har museet arrangementer, både for voksne og barn.

I ukedagene er det fullt mulig å se porselensproduksjonen på nært hold inne i fabrikken. Slå av en prat med stråmalerne, se hvordan porselenet lages og behandles til etter brenning.

I selve museet er det egen designbutikk hvor du kan finne gaver til konfirmanten, jubilanten eller til brudeparet. Det er egne separatutstillinger gjennom hele året.

Fabrikkutsalget

Fabrikkutsalget på PP har mer å tilby enn bare porselen. Det er to store avdelinger med kun porselen i tillegg til gårdsmat og drikke. Her finner du også et utvalg av glass fra Hadeland Glassverk. Egen kjøkkenavdeling med varer av beste kvalitet fra Christiania Glasmagasin. Det berømte Norgesglasset har også sin plass her, med bl.a. glasskrukker, fylte glass med krydder og godterier. Er du glad i interiør er det bra utvalg av bilder, sengetøy, puter og pyntegjenstander.

Auksjonshallen har mye besøk fra fjern og nær, mange tar turen til Porsgrunn for å finne gamle og sjeldne serviser og antikviteter. Dette er et paradis for samlere.

Ny porselenssamling i Toldboden i 2019

Det nye tilskuddet til Porselensbyen ble åpnet i 2019. I den gamle ærverdige Toldboden fra 1780 bygger Porsgrund Historielag en unik porselenssamling. Museumsbygningen ligger i den fredede Prestegårdshagen og er en del av Bymuseet i Porsgrunn. Det gamle porselensmuseet lå i den samme bygningen fra 1985 til 2005.

Porselenssamlingen spenner over gjenstander fra den første brenningen ved porselensfabrikken 10. februar i 1887 og frem til PPs designperiode i 1960-1970. Samlingen er meget omfattende og viser dagligdags porselen, design og en flott samling praktgjenstander. Kuriositeter som bartekopp og en egen avdeling med sanitære produkter er utstilt her. Mye av porselenet er gaver gitt av byens borgere opp gjennom årene.

Med Porselensmuseet i Porsgrunn på Porsgrunds Porselænsfabrik og den nye porselenssamlingen i Toldboden ønsker vi porselens- og kunstelskere velkommen til å besøke porselensbyen Porsgrunn.

Porselensmuseet har regelmessige åpningstider, porselenssamlingen i Toldboden åpnes etter avtale med historielaget.

Kultur og tradisjon