Rikt kulturlandskap langs Telemarkskanalen

Selv om mange først og fremst assosierer Telemarkskanalen med båtliv og fantastisk natur, er den litt skjulte hemmeligheten at området har flust med kulturskatter å by på. Så husk å sette av tid til å utforske noen av disse når du er på besøk!

Å skulle velge ut noen forslag til hva man kan besøke i området rundt Telemarkskanalen er først og fremst et problem fordi det er så mye å velge blant. Denne delen av Norge har en lang og interessant kulturhistorie å by på, så det handler bare om å velge ut det som passer deg og dine.

M/S Victoria i Vrangfoss sluse. Foto: Sigurd Svela
M/S Victoria i Vrangfoss sluse. Foto: Sigurd Svela

– Det som jo er veldig greit å lære litt om når man besøker Telemarkskanalen, er nettopp Telemarkskanalen. I Vrangfoss Slusepark formidles historien til denne eventyrlige vannveien som for 150 år siden åpnet Telemark for verden – og verden for Telemark. Dette er en interessant og spennende opplevelse for både store og små, og definitivt verdt et besøk, sier Pål Kleffelgård, daglig leder i Telemarkskanalen regionalpark.

Pål anbefaler også et besøk i Vest-Telemark museum Eidsborg, hvor du blant annet finner en modell av Telemarkskanalen hvor ungene kan sluse båter selv.

Kanalparken i Eidsborg.
Kanalparken i Eidsborg.

For litt mer enn 100 år siden var Notodden arena for et moderne eventyr;

Lysebuen, Notodden.

På Venstøp i Skien kan du oppleve barndomshjemmet til en av verdens største dramatikere - Henrik Ibsen.

Henrik Ibsen Museum, Skien

Det beste av Norge

Lysbuen industrimuseum i Notodden forteller historien om det som kanskje er tidenes viktigste norske oppfinnelse: lysbueovnen og produktet mineralgjødsel.

– Her får man lære om historien om hvordan Sam Eyde og Kristian Birkeland fanget nitrogen fra luften og var de første i verden til å lage kunstgjødsel. For litt mer enn 100 år siden var Notodden arena for et moderne eventyr. Et besøk i industrimuseet gjør deg bedre kjent med begivenhetene som var med på å gi Notodden og Rjukan en plass på UNESCOs verdensarvliste, og det er utrolig interessant å lære om for alle nordmenn, sier Pål.

M/S Victoria seilende på Telemarkskanalen ved Ulefoss Jernværk Foto: Tom Riis

Et annet museum ved Telemarkskanalen som formidler noe av det viktigste norske har tilført verden er Henrik Ibsen Museum i Skien.

– Dette er stedet hvor forfatteren Henrik Ibsen bodde fast fra han var 7 til han var 15 år gammel. Museet fokuserer derfor på temaene barndom, oppvekst og skolegang, og viser hvor mye denne perioden i livet egentlig betydde for Ibsens liv og dikting senere. Hvis du vil bli bedre kjent med en av Norges mest kjente personer gjennom tidene, er dette stedet å besøke,forteller Pål.

Nyhet i 2019! Bli med på spillet Peer Gynt Escape Room på Henrik Ibsen Museum.

Heddal stavkirke
Heddal stavkirke

Flere arkitekturskatter

Også de som er interessert i arkitektoniske skatter har noe å se frem til ved sitt besøk til Telemarkskanalen.

Heddal stavkirke er den største av de 28 stavkirkene som finnes i Norge i dag, og er et virkelig mesterverk i tre. Denne fantastiske bygningen, der det nåværende koret antas å være bygget en gang tidlig på 1200-tallet, ser ikke bare ut som et bygg fra et eventyr. Den er et eventyr, fastslår Pål.

Ulefoss Hovedgaard regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Foto Telemark Museum
Ulefoss Hovedgaard regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Foto Telemark Museum

Litt mer moderne, men ikke mindre spektakulært, er Ulefoss Hovedgaard.

– Dette regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Det vakre bygget stod ferdig i 1807 etter fem års bygging, og ligger på en høyde nord for sluseanlegget Ulefoss sluser. Det er lett tilgjengelig under en tur på Telemarkskanalen, så sett av tid til å ta en omvisning og lære mer om dette vidunderlige byggets historie, inviterer Pål.

Øvre Verket, Foto: Roy Olsen
Øvre Verket, Foto: Roy Olsen

På motsat side av Telemarkskanalen ved Ulefoss finner du Øvre Verket. Det er en samling freda arbeiderboliger som ble bygd på 1800-tallet av Cappelen-familien som boliger for arbeiderene ved Ulefoss Jernverk. Verket er en av Europas eldste industribedrifter og har vært i Cappelen-familien siden 1800-tallet.

– På Øvre Verket vil du få innblikk i arbeidernes hverdag og du vil bla. bli kjent med Oline Hegen- enken med grundersjel. Så fort kanalen sto ferdig i 1892 så Oline muligheten for å tilby overnatting for kanalturistene og hun startet faktisk sitt eget lille hotell midt i arbeiderstrøket , forteller Pål.

Se flere attraksjoner langs Telemarkskanalen

Kultur og tradisjon