Smaken av bestemors epler

Foto: Live Skinnes

I fruktbygda Sauherad i Telemark; der somrene er solrike og varme, og jorda frodig, presser Halvor og Kari Nyhuus Holtskog på Nyhuus Gard gamle eplesorter til prisvinnende eplemost.

- Vi har trær plantet så langt tilbake som i 1920, forteller Halvor.           - Det var Torstein, Karis bestefar, som starter med kommersiell fruktdyrking på Nyhuus. I dag dyrker vi ca 20 ulike sorter her på gården, forteller han. 
Mangfoldet av eplesorter i salg her i landet har sunket dramatisk de senere årene. Nå er det 4-5 sorter som dominerer markedet; Julyred, Discovery, Summerred, Rød Gravenstein og Aroma. 
 

Faktaboks

Sjekk ut disse artiklene også for flere tips om Nyhuus Gard, Fruktbygda og gode smaksopplevelser:

messevegg-nr1-epler-brand-image

Glemte eplesorter

– Vi synes det er moro å ta vare på de gamle eplesortene, både fordi de smaker annerledes og har andre egenskaper enn de mest vanlige eplesortene i dag, og fordi vi ønsker å bidra til et biologisk mangfold. Vi vil ta vare på historien, passe på at disse sortene ikke blir glemt. De er ofte ikke like pene som dagens sorter. Men mange folk som kommer hit blir helt drømmende i blikket når de får smake de gamle sortene. Det bringer dem rett tilbake til bestemors hage, smiler Halvor.

Jentegard

På Nyhuus Gard er ikke bare epletrærne som er gamle. Gården stammer nemlig tilbake helt til vikingtiden. Den har i mange generasjoner vært en jentegard, som har gått i arv fra mor til datter.

– Vi drev gården noen år sammen med Karis mor fra 1982, inntil vi tok over driften i 1991. I 2006 begynte vi med eplemost, som vi presser kun av egne epler på det lokale saftpresseriet Epleblomsten. I dag lager vi ti ulike sorter eplemost, noen kun laget på én eplesort, andre som en blanding av flere eplesorter, forteller Halvor.                                           – I tillegg driver vi med plommer, har gårdsbutikk og kunstgalleri i låven. Og driver vårt eget designbyrå. Halvor er nemlig utdannet grafisk designer.

Jentegard fra vikingtiden

spesialitet-nyhuus-garden-foto-halvor-holtskog

Kari og Halvor mottok Spesialitet-merket på Augon og Gammaldags Gravenstein

spesialitet-utdeling-nyhuus-gard-halvor-heuch-kari-nyhuus-halvor-holtskog-844x476-matmerk

Prisbelønt most

Nyhuus Gards eplemoster er premiert hvert år siden 2012 i konkurransen «Norges beste eplemost». Gammaldags Gravenstein og Augon fikk i fjor høst tildelt Spesialitet-merket, som garanterer en unik smaksopplevelse.

– Gammaldags Gravenstein presses av Gul Gravenstein, som vi lar henge ekstra lenge og modne på trærne. Da får vi en most med flott balanse mellom sødme og syre, og duft av ananas, eple og sitrus.  Augon er en blandingsmost, hvor kombinasjonen av Gul Gravenstein, Aroma, Åkerø, Filippa og vår egen villeplesort Nyhuus bitter gir en kompleks og velbalansert most.

Nyhuus Gard eplemost Foto: Spesialitet
Nyhuus Gard eplemost Foto: Spesialitet

Vi har fått god hjelp av sommelier Wenche Hvattum for å finne den optimale blandingen. Vi ønsket å lage et godt, alkoholfritt alternativ for restaurantmarkedet, sier Halvor. Mostene er foreløpig å få kjøpt i deres egen gårdsbutikk, hos Maschmanns Matmarked i Oslo, Kaffehjørnet i Skien, brødrene Brubakken i Kragerø, hos Arne Brimi på Vianvang, og på restaurantene Jacob&Gabriel i Skien, Tollboden i Kragerø og Hjemme hos Wenche på Hisøya ved Arendal.

Francisca Witsø- Spesialitet

Kultur og tradisjon