Soria Moria på Dalen

Dalen har fått sitt eget Soria Moria – et kunstverk av ei badstue – blinkende som et smykke vest i Bandak! Badstua i gullspon skal brukes til å øke stedets attraktivitet – til glede for både innbyggere og tilreisende.

Allerede før åpningen 25. oktober er interessen for bygget stor. Badstua, som ligger i enden av Telemarkskanalen og et steinkast fra Dalen hotel, er for lengst et yndet delingsobjekt i sosiale medier og allmennheten ser frem til å ta badstua i bruk.

20180912-soriamoria-1723-web

Vannvegens fortellinger

Soria Moria er den første installasjonen i prosjektet «Vannvegens fortellinger» som er inndelt i 6 deler hvor hver av kanalkommunene skal få sitt verk. Det er Telemarkskanalen regionalpark, som sammen med kommunene, står bak prosjektet.

I Vannvegens fortellinger skal kunst, arkitektur og lys brukes som et virkemiddel i et helhetlig konsept for å løfte frem attraksjonskraften i landskapet og gjøre stedene langs kanalen mer synlige. «Den bærende ideen er at tilreisende og folk som bor i området skal oppleve kanallandskapet på en ny måte» forteller arkitekt David Fjågesund i Feste landskap/Arkitektur. Fjågesund er en del av det nordiske designteamet bak prosjektet som også har med en landskapsarkitekt, lysdesigner og kunster.

Arkitekt David Fjågesund i Feste landskap/Arkitektur
Arkitekt David Fjågesund i Feste landskap/Arkitektur
soria moria på dalen
soria moria Dalen

For allmennheten

Soria Moria skal fungere som et samlingspunkt for alle – et sted for hvile og refleksjon, for møte og samtale. Det være seg lokalbefolkningen som kan arrangere saunakvelder, hotellgjesten som kan rusle i slåbrok gjennom parken, vandreren som kommer ned fra fjellet eller den slitne syklisten etter å ha tråkker oppover kanalen.

«I sosiale medier har vi fanget opp at det har vært praktisert Yoga på trebrygga til badstua» sier en fornøyd daglig leder i Telemarkskanalen regionalpark, Pål Kleffelgård som understreker at det er akkurat slik de har håpet Soria Moria ville bli oppfattet.

20180913-soriamoria-0446-web

Eventyrlige Telemark

I forbindelse med den offisielle åpningen av Soria Moria arrangeres et seminar på Dalen Hotel. Seminaret har fått navnet «Eventyrlige Telemark» og har «stedsutvikling som kilde til å øke et steds attraksjonskraft» som tema. «Hele designteamet bak Vannvegens fortellinger kommer og seminaret er relevant for alle som jobber med reiseliv og stedsutvikling» påpeker Pål Kleffelgård som ikke legger skjul på forventning til den offisielle åpningen av Soria Moria, som vil foregå på en spektakulær måte i skumringstimen.

20180914-soriamoria-2503-web

Den kunstneriske ideen

Inspirasjonen til badstua er hentet fra omkringliggende landskap og historie. Bygget sin karakteristiske silhuett er en tolkning av de skånede fjellsidene som forsvinner ned i Bandak. Kledningen av spon er inspirert av lokal byggeskikk og innimellom tresponene blinker det av gull.

«Gullsponen refererer til kontrasten som oppsto mellom lavmælte telemarkinger og overdådig utenlands overklasse under etableringen av Dalen hotell på slutten av 1800- tallet» forklarer David Fjågesund.

soria moria

Funksjoner

Landskapet rundt vil oppleves som dramatisk enten man velger å sitte høyt oppe under taket der temperaturen er på sitt varmeste eller på den lavere plasserte benken.

«Uansett kan man nyte en formidabel utsikt og skulle man bli for varm vil en dukkert i Bandak garantert virke avkjølende» avslutter Pål Kleffelgård, som for lengst er i gang med neste prosjekt i Vannvegens fortellinger hvor Industriarven på Notodden står sentralt.

Av Birgitte Løken, Telemarkskanalen

Kultur og tradisjon