Store internasjonale navn på årets Jazzfest Skien

Skiensjazzdraget, byens aktive jazzklubb, serverer hele 14 konserter, barnejazz, formiddagsjazz, jazzprat, kveldsjazz og partyjazz når den eneste jazzfestivalen i Vestfold og Telemark arrangeres fra 7. til 9. november.

jazzfest_FB_banner_smal

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din tur til Jazzfest Skien :

Musikere av internasjonalt kaliber

Vi er stolte av dette programmet. I løpet av tre dager får byen besøk av store internasjonale navn og nasjonale profiler. Men Grenlandsområdet er jaggu velsigna med musikere av internasjonalt kaliber også, sier André Kassen, som er en av de programansvarlige ved årets jazzfest.

Jazz er et av Skiens ansikter – et naturlig sted å arrangere en Jazzfestival

Få norske byer har fostret så mange profilerte jazzmusikere som Skien.
Jazzmiljøet i Skien strekker seg mange tiår tilbake med et miljø som har utviklet seg både med lokale musikere og tiltrukket seg dyktige musikere utenfra.
Den første jazzklubben i Skien ble etablert ca 1971, etter at Guttorm Guttormsen hadde flytta hit fra Mo i Rana. Spillestedet var La Boheme i Kongens gate. Her var det fra før et utested. Navnet på klubben var Grenland Jazzklubb.

Ibsenhuset, konsertarena for Jazzfest Skien
Ibsenhuset, konsertarena for Jazzfest Skien

Den gang var det jazzkvelder med konserter og jam på torsdager og jazzkafe på lørdager. Faste musikere i ulike husband var blant andre Guttorm Guttormsen (sax, fløyte), Ole Johnny Michaelsen (piano, orgel), Leif Winther (sax), Per Høglend (trompet), Rune Klakegg (piano), Bjørn Kjellemyr (bass), Bjørn Klakegg (gitar), Arvid ”Bastian” Bastiansen (trommer). Flere av disse artistene er «still going strong» og du kan oppleve dem på Jazzfest Skien i nye konstellasjoner.

Et lite utvalg av kjente musikere som spilte i Skien i tilknytning til jazzklubben på den tida, enten på La Boheme eller i Ibsenhuset: Chet Baker, Dexter Gordon, Oscar Peterson, Nils Henning Ørsted Pedersen og Jan Garbarek med sine Bobo Stenson, John Christensen og Eberhard Weber. Driften av daværende jazzklubb ebbet ut i løpet av 1980-åra. I 1992 ble det startet opp en jazzklubb i Porsgrunn - Grenland Jazzforum.

Etter initiativ fra Skien kommunes kulturavdeling v/Ragnar Nilssen, startet sonderingene med å etablere en ny jazzklubb i en permanent klubb som ble stifta 7. september 2009 med navnet Skiensjazzdraget. I den første tida var Ibsenhuset og Sitt Ned Kunst & Kafé vertskap for konsertene.

Skiensjazzdraget - musikk i strie strømmer

Jazzfest Skien arrangeres av Skiensjazzdraget som ønsker å ha en bred musikalsk profil. Derfor beskriver de musikkprofilen slik:
Noe nytt – noe gammelt – noe kjent – noe annerledes.
Dette gjennomsyrer årets Jazzfest hvor du får artister som passer rett inn i denne karakteristikken.

Skiensjazzdraget ønsker å arrangere konserter av høy kvalitet og skape en aktiv og levende interesse for jazz i byen vår. Jazzklubben har derfor som mål å utnytte dette potensialet og bruke det som bidrag til det positive omdømmet av byen. Gjennom konsertene ønsker de å være en aktiv arena for jazzmusikerne her i distriktet. I tillegg ønsker de å stimulere unge talenter som vil opp og fram. Skiensjazzdraget samarbeider nært med Parkjazz om sommeren, og sammen sørger de for at Skien har et godt tilbud av jazzkonserter hele året.

Bugge Wesseltoft FOTO: Privat
Bugge Wesseltoft FOTO: Privat

Legendarisk åpningsnummer med Bugge Wesseltoft og Gard Nilssen- noe gammelt

Det hele braker løs når Jazzfest Skien åpnes i Spriten kunsthall torsdag med en Telemarks-hyllest til Miles Davis’ nærmest legendariske LP fra 1969, «Bitches Brew», et album som regnes som grunnlaget for musikksjangeren fusion. Bugge Wesseltoft på tangenter og Gard Nilssen på trommer har invitert med seg trompeteren Thomas Johansson, André Kassen på saxofon, bassisten Mattis Kleppen og bildekunstneren Stine Gonsholt i et spennende musikalsk og visuelt møtepunkt. Konserten skjer i samarbeid med konsertserien NyLyd.

Gard Nilssen Foto: Privat

Gard Nilssen Foto: Privat

Trommekunst med Gard Nilssen

Gard Nilssen. Årets «Artist in Residence» ved Moldejazz kommer til hjembyen!
«Et virkelig stort moldeøyeblikk» (Jazz i Norge), «… en konsert for historiebøkene." (Fireflate), «… kanskje også litt hans fortjeneste at Moldejazz har funnet tilbake til sitt gamle jeg denne sommeren!» (Dagsavisen).

Med sin bakgrunn fra Jazzlinjen ved NTNU ble Gard Nilssen allerede i 2006 tildelt tittelen «Årets unge jazzmusiker» med bandet Puma. Den hardtarbeidende musikeren fra Skien har et bankende hjerte for jazz og improvisert musikk og blir ofte omtalt som «Norges travleste trommeslager». Den nybakte pappaen returnerte nemlig nettopp fra Brasil hvor han turnerte med Gard Nilssen Acoustic Unity, og som medlem av Bushman’s Revenge, Cortex, Team Hegdal, Susanne Sundfør, Spacemonkey, Zanussi 5, i tillegg til mange andre orkestre og comboer, setter han et stort fotavtrykk i jazzen om dagen.
Få med deg trommekunst på øverste hylle når en av Norges travleste og mest kreative trommeslagere gjester fødebyen og Skien Jazzfest. (Lørdag 9.nov kl.17.00 Ibsenhuset).

Jazzlegenden Jan Garbarek Group til Skien og Telemark!-noe kjent

Jan Garbarek, en legende i norsk og internasjonal jazz, kommer til Skien! Uansett hvilken musikalsk sammenheng han befinner seg i, er den personlige «Garbarektonen» lett gjenkjennelig. Han har lyttet og latt seg inspirere av de største.

Unge talenter møter sine helter i Ibsenhuset

Fredag ettermiddag flyttes festivalen over i Ibsenhuset. Her videreføres suksessen fra fjorårets jazzfest hvor profesjonelle musikere møter unge talenter. Både Marianne Halmrast med sin bass og Gard Nilssen er tidligere elever ved musikklinja på Skien videregående skole og denne ettermiddagen har de invitert med seg unge talenter. Konserten tar for seg idéen om å la noen som har kommet langt på vei i sine karrierer gi noe tilbake til dem som er enda yngre og fremadstormende.

Videre fortsetter konsertene på løpende bånd..

Marianne Halmrast på bass Foto: Privat
Marianne Halmrast på bass Foto: Privat

Jazzprosjekt fra Scene Finnmark

NYX er navnet på et helt nytt jazzprosjekt fra Scene Finnmark, med skiensmusikeren Marianne Halmrast i spissen for en kvartett med et musikalsk uttrykk fra lyriske stykker til hardtslående jazzrock. Her bys det på «sfæriske stemninger med arktiske overtoner og pådrivende, energiske groover».

«Unforgettable» klassikere i foajéen

Musikklørdag i foajéen for godt voksne. Nå også under jazzfesten!
Sangeren Natalie Cole’s album “Unforgettable…with Love” fra 1991 ble en prisvinnende megasuksess. Med kjente låter som Mona Lisa, Paper Moon, Smile, Route 66 og Unforgettable videreførte hun der den musikalske arven fra faren, Nat King Cole. Denne formiddagen presenteres et knippe av disse klassikerne av det lokale Unforgettable-bandet, med vokalistene Nina Gromstad og Linnea Dale i spissen, med velkjente Rune Klakegg, André Kassen, Jan Olav Renvåg og Stig Sjøstrøm i kompet.

Lørdagsbarn på Ibsenhuset
Lørdagsbarn på Ibsenhuset

Jazzfest for de aller minste

Dr. Kay og hans Interstellar tone Scientists er et stort, kosmisk og ekstraordinært velkledd jazzorkester beryktet for sine ekstatiske konserter. For barna blir dette en fargerik, glitrende opplevelse fylt av spille- og danseglede gjennom musikk med ektefølt glimt i øya. Konserten skjer i samarbeid med formidlingsserien Lørdagsbarn.

Scheen Jazzorkester - Grenlandsbaserte musikere av nasjonalt og internasjonalt format

Scheen Jazzorkester er hele Sør-Norges regionale jazzensemble fylt med grenlandsbaserte musikere av nasjonalt og internasjonalt format. Det står ikke på ambisjoner og gjennomføringsevne heller, og Scheen Jazzorkester med sine 12 musikere spiller ny og spennende musikk laget av trombonisten Magne Rutle.

Scheen Jazzorkester
Scheen Jazzorkester

Utradisjonell avslutning- noe nytt

Jazzfest Skien 2019 avsluttes i år utradisjonelt hvor to av landets nye og hotte band spiller i grenselandet mellom improvisjoner, hiphop og dansbar verdensmusikk. Fieh, med det sivile navnet Sofie Tollefsbøl, er en av Norges mest talentfulle, unge artister som beveger seg innen soul, hiphop, R&B og funk. Fieh dukket først opp som ukas Urørt i 2014, og singelen «Glu» som ble utgitt høsten 2017 satte henne tilbake på kartet som en av våre mest talentfulle, unge artister. Dr Kay and his Interstellar Tone Scientists inkluderer saxofonisten André Roligheten fra Skien, og er jazznorges selverklærte partyband. De blander galaktisk funk og vanvittige mengder perkusjon med psykedelisk storbandjazz og utenomjordiske kostymer.

For tredje året på rad arrangerer Skiensjazzdraget konserter av høy kvalitet og skaper en aktiv og levende interesse for jazz i Skien by. Få norske byer har fostret så mange profilerte jazzmusikere som Skien.
Velkommen til Skien Jazzfest og kvalitetsmusikk i «strie strømmer»!

Kultur og tradisjon