Jakob bringer opera og musikal til Telemark

Den danske opera- og musikalsangeren, Jakob Zethner (57år), har hatt en internasjonal karriere og over 40 operaroller i anerkjente operahus verden over. I 2013 flyttet han til Telemark og har sørget for at operafestivalen, Opera i Telemark ble skapt.

Jakob Zethner
Jakob Zethner

Jakob, en operasanger i verdensklasse

- Musikal og opera skal være en herlig opplevelse som gir rom til de store følelsene, til å få massert sansene! Det er som i gode fotballkamper, det er store triumfer, stor kjærlighet og noen ganger stort svik og stor sorg. Du kommer i kontakt med ditt indre barn igjen og med liv og død, forteller Jakob.

Reisetips

Sjekk ut disse lenkene og planlegg din ferietur til Nome og Bø i Telemark:

For mer inspirasjon og ferietips i Telemark sjekk ut: visittelemark.no

Jakob er dansk telemarking, fotballelsker og sanger som reiser verden rundt i musikaler og operaforestillinger. Han er utdannet sanger og pianist i Danmark, Norge, Ungarn (Franz Liszt Akademiet) og England (National Opera Studio). Han debuterte som operasolist i 1996, i rollen som Collatinus i Brittens The Rape of Lucretia på Aldeburgh-festivalen i England.

 

Siden har han hatt over 40 operaroller på scener som Royal Opera Covent Garden, Royal Opera Versailles, Den Jyske Opera, Kieloperaen og på operaene i Cagliari, Bolzano, Modena og Piacenza. Han har også sunget ved Bergen Nasjonale Opera, Den Norske Opera og Eutiner Festspiele.

Med sin artikulasjon og tette karakterarbeid er han etterspurt som musikalsanger. Han har hatt store roller, som Chess i 2018 og nå i Atlantis, og beviser at man som operasanger kan tilføre noe bra til sjangeren.

OperaPop i Telemark
Operapop i Telemark

Fra den store verden til Telemark

Det er ikke hverdagskost at en internasjonal operasanger flytter til Telemark… Hva fikk deg til å flytte til Telemark?
- Kjærligheten, forteller Zethner med smil om munnen.

Det viser seg at Jakob ble forelsket i Elisabeth de Lunde, en evokativ og anerkjent malerinne fra Lunde i Telemark. Elisabeth de Lunde har siden 1997 vært representert på utallige utstillinger i Norden, Tyskland og Polen. Hun er tatt med i det prestisjetunge leksikonet «Leksikon des Phantastischen Kunstler» som den eneste norske.

I 2013 flytter de til Telemark. Sammen har de etablert kunstnerhjemmet Villa Lunde ved Telemarkskanalen, på en gård som går 6 generasjoner tilbake i tid. Kunstnerhjemmets forskjellige arenaer fylles året rundt med vakre konserter i mange ulike stilarter som f.eks. jazz, folkemusikk, opera, pop o.l., samt spennende utstillinger, åpent atelier, og interessante kunst- og litteratursalonger.

I tillegg har Jakob fortsatt på sin internasjonale karriere og har i dag blant annet stor suksess som Kong Atlas i den danske stormusikalen Atlantis, hvor han spiller for mer enn 75000 euforiske publikummere.

Villa Lunde

Opera i Telemark (OiT)

Men han ønsket å gjøre enda mer ut av sin lidenskap.

I 2018 danner Zethner grunnlaget for en operafestival sammen med Even H. Kaalstad - Opera i Telemark. Hvert år i november har Opera i Telemark hatt mange vellykkede forestillinger og konserter på Villa Lunde og på noen av de store kultursalene i Telemark, som blant annet Ælvespeilet i Porsgunn og Parkbiografen i Skien.

Under festivalen har du blant annet kunne oppleve forstillingene OperaPassion I og II, OperaPop og eget operakor. Forestillingene OperaPassion I og II er veldig populære. De viser scener fra kjente operaer som byr på en sterk følelsesmessig, men samtidig veldig underholdende opplevelse.

Unge operasangere på Ælvespeilet
Unge operasangere på Ælvespeilet

OperaPop er et konsertopplegg hvor operasangere kan gi full gass i populærmusikksjangeren, inspirert av de legendariske konsertene med Pavarotti & friends i Modena i Italia på 90-tallet. Her bys det på en nordisk/norsk utgave med mange sangere som dyrker opera som profesjon, og som samtidig er vokst opp med alle de fantastiske sangene som finnes innenfor pop- og rockesjangeren.

De flotte operastemmene gir sjangeren en helt ny twist, og sangene en helt annen trøkk. Favorittene er Freddys Mercurys hits, blant annet «Barcelona», som er den mest vellykkede cross over-musikk noensinne, samt Bocellis store bidrag til cross over-musikken og så klart alle de popsangene sangerne nyter å synge.

Artistene har vært fra både Telemark, Norge ellers og fra det europeiske nettverket. Det fokuseres mye på å være en plattform for unge talenter. Mange av disse artistene har vært på scenen både i forbindelse med lærer/elevkonserter, soareer mm.

Operakor Vangen
Operakor Vangen

OiT har sitt eget operakor, Operakor Vangen, som danner et flott fundament ved konserter og forestillinger. Koret drives av Jakob Zethner og Anders Vangen Venneforening. Koret har markert seg som et velsyngende ensemble og har deltatt på OperaPassion-forestillingene og flere konserter.

Under operafestivalen, OiT, kan du blant annet få med deg disse konsertene i Porsgrunn og i Lunde.

Vel møtt på Opera i Telemark.

Kunst og kultur