Kunstmalerinnen på Villa Lunde

Villa Lunde er et sted som vekker en romantisk følelse i hjertet når man besøker hagen, villaen og konsertsalen. Men denne følelsen er ikke tilfeldig, den er resultatet av en lidenskapelig innsats for å skape skjønnhet i verden, som har blitt næret gjennom 25 års kunstnerisk fordypelse og kunnskap. Kunstnerinnen bak dette vidunderlige stedet heter Elisabeth de Lunde. Hun er den femte generasjonen som bor på gården sammen med sin operasangermann og deres to gutter.

Elisabeth i sitt atelier på Villa Lunde
Elisabeth i sitt atelier på Villa Lunde

Kunstnersjel fra Telemark

Elisabeth de Lunde, opprinnelig fra Telemark, vokste opp i Seljord, Fyresdal og Lunde. Kunstinteressen viste seg tidlig hos henne. Og det er ikke overraskende med tanke på at faren, Otto John Lunde, er kunsthåndverker og kunstnerisk tradisjon har gått i arv gjennom generasjonene. Som barn kunne hun sitte i timesvis og male. Lokalsamfunnet brukte henne flittig til å designe plakater og logoer, blant annet for arrangementer som Viser Ved Kanalen. Veien mot en karriere som kunstner var dermed lagt.

Fra Lunde ut i verden

Elisabeth ble sterkt inspirert av Italia og bestemte seg for å utvide kunnskapen sin. I en alder av 18 år reiste hun til Firenze, hvor renessansen virkelig blomstret. Hun gikk på Academia dell'arte e design, skolen for figurativ kunst, og fikk mye inspirasjon der. Etter en periode på et maskeverksted vendte hun tilbake til Norge og begynte på kunst- og håndverksskolen i Oslo, hvor hun fullførte utdannelsen.

Hun ble en del av maleren Nerdrums miljø en stund, før hun dro til Danmark og slo gjennom som kunstmaler med et fast galleri på kunstgaten Gothersgade. I kunstmagasinet KUNST ble hun omtalt som kunstdronningen. Siden den gang har hun hatt utallige separatutstillinger og deltatt i kollektive utstillinger.

Reisetips

Sjekk ut våre tips og planlegg ditt eventyr til Lunde:

Se flere attraksjoner i område:

Få mer inspirasjon på visittelemark.no

Villa Lunde Telemark
Elisabeth de Lunde og operasanger Jakob Zethner Foto :Bø Blad

Tilbake til Telemark med operasanger og odelsgård

På en av de legendariske julefestene i København, møtte Elisabeth en høy, flott dansk operasanger med en dyp stemme som sang fra operaen La Boheme. Det var kjærlighet ved første blikk og der var grunnlaget lagt for et partnerskap i både kunsten og livet.

De fikk to barn og bestemte seg for å bosette seg på gården der Elisabeth vokste opp. Planen var å ta med seg en bit av kunst og musikk fra København til Lunde, med ønske om å skape et kunstnerhjem med konserter, kunst og et pulserende senter kalt Villa Lunde. Og det klarte de! Villa Lunde er nå et regionalt senter med 30 arrangementer av høy kvalitet hvert år og det tiltrekker seg både lokal, men også nasjonalt publikum. Med støtte fra kulturrådet og fylket har Villa Lunde blitt et sted der man kan oppleve både storslåtte og intime konserter, utstillinger og en velassortert kanalbutikk som Elisabeth og tre partnere driver. I tillegg til kunstprosjektene har Elisabeth etablert "Møt opp og mal"-arrangementer og har utdannet unge profesjonelle malere.

Elisabeth de Lunde maler i hage påVilla Lunde

Spennende prosjekter i vente

I år har Elisabeth hatt en betydningsfull utstilling på Sundsberg-galleriet i Sunde i april, og hun har planlagt en kommende utstilling i Stavern i sommer og på Villa Lunde. I tillegg til disse spennende utstillingsprosjektene har det kommet gode nyheter om Lunde Kunsthall, en uavhengig kunstforening, som nå etablerer seg på Villa Lundes eiendom. De vil samarbeide med kunstakademiet og arrangere utstillinger i en nybygd kunsthall som er fullfinansiert.

Elisabeth jobber for tiden med en stor utstilling som tar utgangspunkt i operaen Tryllefløyten og er inspirert av lokalhistorie, historiske personer og myter fra Telemark. Denne utstillingen, som har fått navnet "Telemark Tryllefløyte", er et ambisiøst prosjekt der hun ønsker å utforske og formidle Telemarks rike kulturarv gjennom kunsten sin.
Villa Lunde er ikke bare et hjem for Elisabeth og hennes familie, men også et kulturelt knutepunkt der kunst og musikk trives og blomstrer. I tillegg til de vanlige 25 konsertene og arrangementene som finner sted på Villa Lunde, har stedet nå blitt inkludert i statsbudsjettet. Dette gir Elisabeth og hennes team ekstra ressurser og muligheter til å utvikle utstillingen, drive frem kommende operaproduksjoner og realisere plateinnspillinger.

 

Elisabeth de Lunde blir omtalt som en kunstens dronning, og hun er kjent for å utforske livets forskjellige farger med vidde, eleganse og generøsitet gjennom kunsten sin. Hennes verk har funnet sin plass på mange offentlige bygninger i Norge og i kunstsamlinger rundt om i landet. Hun har også mottatt anerkjennelse for sitt arbeid i Danmark, inkludert Eickhoffs Legat.

Med sine mange prestasjoner og dedikasjon til kunsten har Elisabeth de Lunde etablert seg som en anerkjent kunstner både nasjonalt og internasjonalt. Hun fortsetter å inspirere og berøre mennesker med sin kunstneriske visjon, og både barna og kulturen trives og utvikler seg i hennes nærvær.

Ta turen til Villa Lunde- et kunstnerhjem hvor opplevelser deles.

Kunst og kultur