Alle gode ting er fire!

Jeg fant, jeg fant, sa Askeladden og fant både aktiviteter, historie og nye mattradisjoner i Skien! Fra Ibsen Venstøp til Skien Fritidspark, Brekkeparken og WOX.

Barndomshjemmet til selveste Henrik Ibsen

Første stopp ut var Ibsen Venstøp, barndomshjemmet til selveste Henrik Ibsen. Fra han var syv til femten år, bodde den verdenskjente forfatteren i dette herskapelige huset, som ligger snaue 5 km unna Skien sentrum. Her fikk jeg se hvor lille Ibsen satt konsentrert og skrev og skrev på gutterommet sitt, mens han underholdte en hel flokk av barn titt og ofte med sine skuespill. Et rom som forøvrig lå rett over stua til Marichen og Knud, moren og faren til Henrik.

Og med datidens lystige fester, er det ikke rart at Henrik hentet mye inspirasjon til verkene sine hjemmefra! Til tross for mange flotte fester i stua til Knut og Marichen, skjønte jeg ikke stort da jeg fikk øye på det todelte speilet i stua. Var de ikke så opptatte av å se seg selv i speilet? Joda. Men i gamle dager måtte man faktisk betale noe de kalte for ”speilskatt” dersom de hadde for mye speil/vinduer på og i hjemmene sine! Derav denne todelingen av speilene, OG grunnen til at flere gamle hus har påmalte vinduer! Dette var noe også gjorde for å skape symmetri utenifra.

 

Og den som kunne vært en flue på veggen (eller i trærne forøvrig) da familien Ibsen arrangerte hagefester...Hagen til familien Ibsen var som en lekegrind for både barn og voksne, og her spilte de et spill som kan minne mye om bowling.

Og hva finner jeg bak ”bowling alleyen” i hagen? Ripsbærbusker! Ibsens ripsbærbusker og andre buskevekster!

Følg Den Moderne Askeladdens eventyr også på:

Stine Hartmann ved ripsbuskene på Venstøp

Brekkeparken

Fra ett historisk sted til et annet- Brekkeparken som ligger på toppen av Skien! Grønnere park skal du vel lete lenge etter! For ikke å snakke om alle tulipanene! På friluftsmuseumet kan du besøke herregården Søndre Brekke der Niels Aall, en norsk godseier, forretningsmann og statsråd, bodde en god stund! Og sjekk den ”praktiske” reisesenga til Aall-familien! Jeg må le. Fin seng, men hvordan i huleste klarte de å frakte en slik seng i gamle dager?! Litt lettere med en sovepose da gitt!

I parken finner du også Brekkeparken café, som må ha Skiens beste utsikt! Hver lørdag mellom 11 og 17 arrangerer de Afternoon Tea, en engelsk tradisjon sm de har hentet hit etter kafeen ligger i en engelsk landskapspark, og hadde en gang en eier ved navn Niels Aall som kom fra en engelsk familie.

Og for barn som kanskje ikke er like interesserte i teselskap, arrangerer de Parkdetektiv hver lørdag kl.13.00.

Adrenalinkick i Skien Fritidspark

Fra en park til en annen. Påfyll av adrenalin sto for tur, og det i aller høyeste grad. Bokstavelig talt. Jeg skulle teste klatring i Skien Fritidspark ! Parken er som mekka for adrenalinjunkies eller barnefamilier som virkelig trenger en opplevelse eller to for unga...eller de voksne! Her kan man boltre seg i hele 32 aktiviteter!

Fra klatring , minigolf, fresbeegolf, løpeløyper, badeland og fire haller med ulike aktiviteter- her får du virkelig bukt med rastløsheten din! Rekker ikke alt på en dag sier du? Da er det jo kjekt og greit at de faktisk har et hotell her! Hele 230 sengeplasser finner du her inne! Og hvem møtte jeg på min tur hit? Gutta fra Team Telemark vel! De bodde her i et par dager for å trene rulleski selvsagt!

Gutta fra Team Telemark
Gutta fra Team Telemark

Mens hu her skulle teste svart løpe i Skien klatrepark! Etter mandagens fallskjermhopp trodde jeg kanskje at høydeskrekken var kurert, men DET var den IKKE.

I det jeg var på vei opp treet, kjente jeg at jeg ble rimelig kvalm, nesten like kvalm som når jeg pleier å døtte i meg en stor melkesjokoladeplate, men jeg var ikke like happy som når sjokoladesmaken setter seg på tunga mi. Jeg var rimelig skjelven, og valgte å gå for ordtaket: Det er ingen skam å snu!

Fra svart til blå løype- jeg måtte jo teste en til før Klatremus Stine måtte gi seg! Jeg skjønner at dette er et kick uten sidestykke for både voksne og barn, men innså at jeg heller hopper ut fra et fly 4000 meter over bakken istedenfor å leke klatremus 10 meter over bakken.
Hver sin smak!

En aktiv dag gikk mot slutten, og en ny aktiv dag var i vente!

WOX Telemark- Kjørr

WOX Telemark er et hinderløp på 10 km med 40 ulike hindre i området rundt Skien Fritidspark. Med over 1000 påmeldte, kokte det av folk på Skiens Fritidspark i går, og jeg kjente det kribla greit i magen før start! Men hey, det gikk fort bort når jeg møtte så mange fantastiske mennesker som ga meg motivasjon og en latter før løpet!

Og vi var virkelig gjennom alt! Fra bakkeløp mot en svær vannkanon, til gjørmebad, svømming i myra, folk som skyter paintball på deg og klatring over under diverse vegger- jeg fikk kjørt meg! WOX arrangerer også en barneløype på 5 km, så her kan du faktisk ta med hele familien! Om jeg kosa meg? Det er vel denne videoen her et bevis på!