Det var en gang en Oslo-jente som la ut på tur fra storbyen for å jakte på Telemarks flotteste skatter og best bevarte hemmeligheter! Og hva fant hun på sin vei? Et eventyrhotell!
Dalen Hotel- drøm deg bort!
I Tokke kommune ligger det ærverdige hotellet Dalen Hotel.
Bjørnstjærne Bjørnson og Roald Amundsen har bodd her, pluss et hav av andre celebre gjester i nyere tid. Og her skulle også JEG tilbringe natta på rom nr.17, The English Lady´s Room. Tidligere gjester mener de har hørt barnegråt på natta og skimtet en gråkledd kvinne.
På slutten av 1800-tallet sies det at det kom en engelsk kvinne ved navn Miss Greenfield hit. Hun kom med kanalbåten fra Skien, og bodde på rom nr. 17 nesten hele sommeren. Men det ingen visste, var at kvinnen var gravid. I september dro Greenfield tilbake til England. Da tjenestepikene skulle gjøre rommet hennes klart for nye gjester, fant de en nyfødt, død baby. Damen ble arrestert og mistenkt for barnemord da hun kom hjem til England. Da hun skjønte hvilken vei det gikk, tok hun livet sitt. Derav spøkelseshistorien om rom nr.17!
Til tross for spøkelseshistorier, er det rene eventyret å bo på dette magiske hotellet. Som de selv sier ” Her skal drømmer bli drømt, og drømmer bli oppfylt.” Derfor finnes det verken TV eller telefon på rommene. Flere rom skal åpnes etterhvert, når vet de ikke enda. Men når det skjer, blir det lite som kan toppe det å bo i øvreetasjen på dette eventyrhotellet, som byr på verdens minste bar (!) samt en kjøkkensjef som har jobbet på en svensk Michellin-restaurant.
Les mer om stjernekokken på Dalen Hotel.
( Pst! Prøv Afternoon Tea her mellom 12.00 og 15.30! Og husk at selv om du ikke bor på hotellet, kan du ta deg en lunsj her og komme innom for en drink eller to i verdens minste bar! De har dessuten pianokonsert her HVER dag foruten om søndager!)
Dalens skatter- fra naturopplevelser til Rui-plassen
Under en fantastisk middag på hotellets restaurant, restaurant Bandak, ble jeg kjent med Jostein Hellevik, som har skapt et levebrød av alle sine ”hobbyer” gjennom årene. Opprinnelig fra Rogaland, men nå bosatt her i Dalen, og leverer opplevelser litt utenom det vanlige gjennom Dalenvillmarkssenter.no. Han bor på fjellgården Døli og jobber med foto og utleie av fotoskjul og har blant annet samarbeidet med BBC om å filme kongeørn, sist til serien Planet Earth II. Og en liten fun fact om Jostein: Han har ALDRI brukt et Visa-kort før! Sjelden vare i våre tider gitt! Jostein minner meg mye om friluftsentusiasten Jon som jeg møtte i Vrådal. Som de begge sier, DET ER I NATUREN DET SKJER!
Så hvorfor reise seg forderva når man kan finne skatter i sitt eget land?
I Dalen kan man ta turen opp til naturskjønne Lårdalstigen, eller man kan oppsøke Ravnejuv. Her kan du slippe papirpengene dine løs, og jaggu meg kommer de tilbake igjen! Et 350 m dypt juv mot Tokkeåi med en kraftig oppdrift, gjør at denne fiffige plassen er hyppig besøkt.
En annen populær plass i Dalen, er Rui-plassen. Stedet der de små Rui-jentene, Gurine og Ingurine Schwenius levde. De to kortvokste søstrene (vi snakker 120 cm på strømpelesten) var opprinnelig fra Sverige, men drev et småbruk på Rui på gamlemåten. De laget alt selv og dyrket bygg, poteter og grønnsaker. Deres iherdige arbeidsinnsats og varme vesen, gjorde dem bemerket i bygda, og en dag fikk de en invitasjon fra selveste Kong Olav og ble deretter landskjente som Rui-søstrene. Deres fire andre søsken valgte å utvandre til Amerika, men Gurine og Ingurine ble igjen på Rui. Hvorfor skulle de forlate plassen sin, når de mente det var umulig å finne et vakrere sted?
Og det er det flere som mener. Da jeg var på vei ned fra Rui, møtte jeg på et brudepar på vei opp. Forståelig nok. For et vakrere brudebilde enn denne utsikten her, klarer jeg neppe se for meg.
Sølvkvinnen Ingrid og stavkirken Eidsborg
Det var ikke bare utsikten fra Ruiplassen som tok pusten fra meg i Dalen. Også besøket hos Ingrid Kolberg, som står bak Telemarkssylv.
Hun produserer bunadssølv, smykker og graverer på ulike metall og gjenstander. Jeg fikk testet produksjonen av bunadssølvet, og var dessuten med på å lage øredobber av 10-øringer som jeg også fikk i gave av dattera til Ingrid.
Norges største stavkirke, Heddal, besøkte jeg tidligere på turen min, men i Dalen kan du besøke Norges nest minste stavkirke, Eidsborg stavkirke.
Les mer om mitt oppdagelsesferd på Notodden
Der andre stavkirker har fokus på treverket... ”høtt kan man skryte av Eidsborg da?!” som lokalbefolkningen sier. Jo, måten den er malt på innvendig! Kirka er fra midten av 1200-tallet, og ligger et steinkast unna Vest Telemark Museum Eidsborg, der du blant annet finner Norges eldste profane(ikke-religiøse) bygning.
I år har museet tre nye utstillinger, en sølvutstilling, Norges største knivutstilling og en fotoutstilling av Jostein Hellevik kalt for Pjusken. Hellevik har gjort et levebrød av naturfotografering i Tokke, og ut-stillingen handler om kongeørnen Pjusken som han har fulgt i flere år.
Mer å oppleve
En halvtime fra Dalen finner du Åmdals Verk Gruver, museum for arbeiderkultur og gruvedrift i Vest-Telemark, som er absolutt verdt et besøk. Du får dessuten blitt med på en spennende gruvevandring her!
På veien fra Åmdals Verk Gruver til Dalen, er det spesielt to ting du bør få med deg. Knutesvingen ”Hekta”, der veien går på bru over seg selv. Et ypperlig sted å stoppe for å nyte medbrakt lunsj og knipse et blinkskudd eller to! For utsikten herfra er formidabel! Men det er ingen grunn til å legge bort kameraet, for et par steinkast ned i dalen, finner du Bandaksli brygge. Nok et bildevennlig sted å nyte lunsje din på! Ved forhåndsbestilling stopper turistbåtene her for av- og påstigning. Det var også her malmen fra Åmdals Verk Gruver ble lasta om fra hest til båt. I bryggehuset finner du dessuten en fotoutstilling om livet i Bandaksli i eldre tider.