Fra nasjonaldagen til Notodden

Fra russefeiring og skolebesøk på nasjonaldagen til Notoddens bluseum og industrihistorie - eventyret sluttet aldri å overraske meg

IMG_6962

17.mai feiring i Bø

17.mai er vi så glad i! Tradisjonene står sterkt i bygda, og 10.00 går toget fra Bø Sentrum opp til kirka! Jeg var med ikledd Bø-stakk og Adidas Boost joggesko, så jeg tipper at de fleste fikk med seg at jeg traska rundt i toget!

Til min store overraskelse møtte jeg på flere dansker i toget, noe som skyldtes at friluftslinjen ved Høgskolen i Bø tiltrekker seg mange dansker!Fra kirka gikk turen til Bø skole og loddsalg! Og selvsagt møtte jeg flere barn som var på is 2 og 3 allerede. Lapskaus på Folkestad fikk jeg også med meg, før jeg dro innom Dj Stølan på kaffe og kaker! Og NÅDE de som søler i sofaen hans!

En innholdsrik 17.mai ble avsluttet på magisk vis- med en topptur til Gygrestolen! Den danske friluftsstudenten Maja tok meg med på tur, og hun fikk meg med ett til å angre på valg av utdannelse. For en herlig linje hun går på! Man lærer så utrolig mye om skog og mark, og ja, hvordan overleve ute i naturen på sett og vis! (Hadde hun meldt seg på Farmen skal du ikke se bort ifra at hun hadde gått av med seieren!)

21.00 var klokka da vi kom ned fra Gyrgestolen og jeg overnattet på Norsjø Ferieland. Et perfekt pust-i-bakken sted før neste eventyr!

Les mer om min eventyr i Bø, Seljord og Morgedal

Følg Den moderne Askeladdens eventyr også på :

facebook.com/visittelemark
Instagram: @visittelemark
•Snapchat: @stinita

På vei til Gygrestolen med Maja, student ved frisluftslinja ved Høgskolen i Sørøst-Norge
Gygrestolen

Fra Bluseumsbesøk til bakst- Notodden på åtte timer

8-timers dagen kjenner vi alle til. (Dog ikke på fredager da nordmenn har en tendens til å forlate kontoret litt før tida) Men visste du at 8-timers dagen stammer fra Notodden rett er etter første verdenskrig?

Uten mat og drikke duger helten ikke, er et velkjent utsagn, og dette var også tankegangen bak 8-timers dagen. Ingen arbeider godt med for lite mat rett og slett!

Bakst på Idea

Mat var heldigvis ingen mangelvare i løpet av mine åtte timer på farta i Notodden! Dagen startet hos IDEA, en arbeids- og inkluderingsbedrift som hjelper folk ut i arbeidslivet.Her var jeg med å bake surdeigsbrødet Sam Eyde, og jeg møtte på disse flotte folka her!

Turen videre gikk til Stasjonen Kafe, gamle Notodden stasjon som nå er gjort om til en café utenom det vanlige med lokalprodusert mat, brødvarer og kaker...Og vin! For jaggu har ikke Sam Eyde sin egen vin også. Jeg fikk også smake på (kremt, slukte i meg) bestselgeren deres, rallaren! En smaksbombe av en blings! Hjemmelaget brød stekt i chili og hvitløk toppet med kylling, bacon og salat; og ved siden av, en himmelsk god aioli! Blingsen passer perfekt som påfyll i løpet av en 8-timers arbeidsdag!

Fra bakst til blues

Fra deilig bakst til blues- det var på tide å besøke Notoddens store stolthet, Bluseumet! Det er vel kanskje det som forbinder meg aller mest med Notodden!

Før museumsbesøket var det på tide for hu frøkna her å vise fram sine sangferdigheter. Ikke at de er noe å skryte av, men jeg var så heldig at jeg fikk muligheten til å lage min helt egen blueslåt i Juke Joint Studio på Bok og Blueshuset!

Bluseumet forteller om hele historien bak blues, om hvor det hele startet, fra bomullsmarkene i Mississippi og byen Clarksdale som blir sett på som bluesens fødested. I 1988 ble Notodden Bluesfestival stiftet, og siden har Notodden blitt sett på som bluesbyen i Norge! I år er det 30års-jubileum for Bluesfestitivalen og det er en meget imponerende artistliste.

Stines blueslåt

There once was girl named Stine Hartmann

She went to Notodden and started a band

Before she went there she visited Bø

The have a funky Sommerland

and let´s talk abut Norsjø

The dudes are crazy they are on some boards

Surfin in the water with some funky shorts

But hey, let´s talk about where this all started

She jumped from an airplane and she almost farted

On she went on some rollerskies

Met a lot of people, she has no enemies

Went to nordigard bjørge and ate some ice cream

She als met the sjøorm who was anything but mean

No she is going to brattrein hotel

Where there are some ghosts and they will create hell

Fra blues til industrihistorie og...

Ferden videre gikk til Telemarksgalleriet, der jeg fikk høre om historien bak Lysbuen.De fleste vet jo at nordmenn står bak oppfinnelser som ostehøvelen og bindersen , men Norges største oppfinnelse er faktisk Lysbuen!

Denne rakkeren her gjorde det mulig å forhindre hungersnød ved å produsere åtte ganger så mye med kunstgjødsel enn ved vanlig produksjon!

Fun fact? Den ble til ved en feil! Og nok en morsom fun fact: Det var karen som er avbildet på 200-lappen, professor Kristian Birkeland og kompisen Sam Eyde som sammen blir sett på som hodene bak denne smarte og viktige oppfinnelsen.

Fun fact 2: De to møttes på et middagsselskap i 1903, og det bokstavelig talt gnistret mellom dem da de snakka om elektriske ladninger.

”Det jeg mest av alt nå ønsker meg, er den kraftigste elektriske utladningen som kan skaffes på jorden”, skal han ha lagt til. Til dette skal Birkeland ha svart: ”Det kan jeg skaffe Dem, Herr Eyde.”

Og resten er historie!

Lysbuen2-1024x717

... Norges vakreste stavkirke, Heddal stavkirke 

Historisk er også stavkirka på Notodden, Heddal stavkirke. Norges største stavkirke! Passe majestetisk å gifte seg her! I gamle dager var tre innganger til kirka, en for menn, en for damer og en for presten sjøl! Her finner du også den berømte bispestolen!

En innholdsrik dag gikk mot veis ende, og jeg fant meg godt til rette på Brattrein hotell, som har en fantastisk utsikt over Notodden! En fin utsikt vil jo også si at hotellet ligger høyt oppe, så et steinkast unna hotellet finner du en deilig bakke for de som ønsker å få opp pulsen på morran!

Og pulsen kan stige rimelig høy på natta også, ryktes det om spøkelser her! I gamle dager var dette et barnehjem, og for de som har sett The Shining...Neida. Eller? Jeg opplevde i alle fall ingenting! Eller?:)

Har du lyst til å vinne en Askeladden-reise? Bli med på vår konkurranse!