Kanonbra tur til Kragerø

Kysteventyret fortsetter fra øyhopping i Langesund til Munch-vandring, glassblåsing, fugletitting og beachvolleyball i vakre Kragerø. Hva jeg synes? Det var kanonbra!

En liten pust i bakken på vei til Kragerø
En liten pust i bakken på vei til Kragerø

Fra Langesund gikk turen til videre til Kragerø, Telemarks sørligste kommune. Om man ønsker seg en deilig og god sykkeltur, er det fullt mulig å sykle fra Langesund til Kragerø. Turen er på cirka 4 mil, så her gjelder det å ta et par pit stop på veien. For eksempel i Valle, for å spise is!

Denne byen burde males!

Bykommunen Kragerø ble omtalt som ”perlen blant kystbyene”, av Edvard Munch, mens Christian Krogh mente at ”Denne byen burde males!” da han besøkte Kragerø. Og jeg kan si meg enig i dem begge! Spesielt om vi bytter ut det å male med å ta bilder. Har du et kamera rundt halsen mens du trasker rundt i denne perlen av en by (eller en mobil i hånda forøvrig) får du raskt muligheten til å ta bilder. For her er det nok av blinkskudd å knipse.

Å komme syklende inn til Kragerø er en opplevelse i seg selv. Spesielt om du velger å sykle mot Utsikten, et av de flotteste utsiktspunktene mot Kragerø by. Eller ta en tur oppom Steinmannen, der du virkelig får et overblikk over byen!

Kragerø Sportell

Første stopp var Kragerø Sportell, et rimelig hotell/leilighetskompleks med både båtutleie og sykkelutleie, ca 2 km unna bykjernen. Jeg valgte å låne en sykkel, og kom meg raskt ned til sentrum for å lære mer om byen.

Hvorfor mange hus i Kragerø er hvite...

Kragerø kan minne mye om en sørlandsby, med sine hvite hus som preger store deler av byen. Men dog ikke alle! I små bakgater har husene ulik farge. Grunnen? I 1800-pil og bue kom moten om hvite hus til kontinentet, men hvit var også den aller dyreste fargen den gang. Derfor valgte man å male ”de viktigste” husene ( dvs de som lå ved vannet og var synlige fra havet) hvite, mens de som lå i ”skjul” i småbakgater, ja de kunne godt være røde, som ikke var en like dyr farge.

Følg Den moderne Askeladdens eventyr også på :

facebook.com/visittelemark
Instagram: @visittelemark
•Snapchat: stinita

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Munch-vandring

Byen byr på mye historikk, og her kan du faktisk vandre rundt i Edvard Munch sine fotspor. Han bodde her fra 1909 til 1915, og det var her kreativiteten hans blomstret til de grader! (kanskje ikke så rart at byen har vært kjent for å tiltrekke seg bohemer og kunstnersjeler!) Vandringen går gjennom strøk og gater du kanskje ikke ville oppdaget som turist, men som kan gi deg et nytt blikk på Kragerø.

Kunst og kanoner

Du finner også en kunstskole i Kragerø, med tidenes utsikt over byen. Charlotte og Matilde går på denne skolen, som ligger et steinkast unna Gunnarsholmen.

Gunnarsholmen var opprinnelig et gammelt kystfort som beskyttet Kragerø på 1700- og 1800-tallet da krigsskip og sjørøvere truet byen, men i dag er det hit folk kommer for å bade i det store saltvannsbasseng eller bare sole seg på gresset. Som regel fyrer de kun av kanonene på Gunnarsholmen på 17.mai, men i og med at jeg ikke fikk med meg dette, fikk jeg faktisk lov til å fyre av to kanoner! Takk, kultursjef Harald Bothner!

Glassblåsing

Andre kreative ting du kan gjøre i Kragerø, er å dra på gjestebud hos glassblåseren Vigdis Helmersen. I en gruppe på 6-15 personer kan man komme hit og oppleve glassblåsing på nært hold, mens det blir servert finger og forfriskende drikke i glass fra Helmsersens design, og en i gruppen får blåse glass med Vigdis!

Vigdis forteller om sitt design, glassblåserprosessen og demonstrerer glassblåsing. En i gruppen får blåse sitt eget glass med Vigdis. Glasset blir signert med navn og dato, og Vigdis serverer fingermat og forfriskende drikke i egnede glass fra Helmersens design!

Uten mat og drikke...

Det yrer av mennesker i Kragerø på sommeren og her kan man nyte en bedre middag på Onkel Oskar med en himmelsk sjokoladedessert, eller ta turen over til Tollboden og samtidig sjekke ut bakhagen her! Og for vininteresserte, har de også en stor vinkjeller.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jomfrutur til Jomfruland

På sommeren er det nesten flere folk i båtene sine enn på land i Kragerø. Kanskje ikke så rart når øyene rundt er populære feriemål for mange. Størst er Skåtøy, men kanskje mest kjent er Jomfruland.

Her finner man virkelig roen på en varm sommerdag! Enten om man tar en tur opp i tårnet med utsikt over hele Kragerø, eller tar en sykkeltur til rullesteinstranda (sykkel leier du av Sykkel-Knut!) eller tar en titt oppi fugletårnet til orinitolog Ola ( En ornitolog er en som titter på fugler ...og må derfor stå opp grytidlig hver morgen 04.30 står vekkerklokka til Ola på) Her foregår telling og observasjoner av fuglelivet året rundt, og Jomfruland Fuglestasjon gir turister omvisninger der de demonstrerer ringmerking av fugler og forklarer litt om formålet bak dette. Og en liten fun fact til: Det var på Jomfruland at den første kyssescenen i Kristin Lavransdatter ble filmet!

Det er lett å forelske seg i denne kystbyen når man båter rundt fra sted og sted, og kjører gjennom smale kanaler som Eidkilkanalen. Her finner du også Eidkiltrollet, som har overvåket kanalen siden 1926.

Bli med på guida tur til Jomfruland

Kragerø Resort og Spa

Fra ro i sjela på Jomfruland, til ro i hele kroppen på Kragerø Resort og Spa. Et sted som virkelig må oppleves. Enten om du bare vil slappe av i boblebadet med en utsikt som tar pusten fra deg, eller slå et slag golf i 18-hulls banen, spille tennis, volleyball på beach cluben, leie sykkel, kjøre RIB, ta en kajakktur og deretter avslutte det hele med en deilig SPA-behandling!

Les mer om aktiviteter på Kragerø Resort

Norges største volleyballhelter, Jørre Kjemperud og Jan Kvalheim, er noen av de som driver resortet, og når de utfordret meg til en volleyballkamp, var jeg ikke vond å be! De ansatte ved Kragerø Resort og Spa stilte mannsterke, men måtte se seg slått av Kvalheim, Kjemperud, min venninne Cathrine Noor og meg selv. Og etter yte, kommer nyte! For hva kan vel slå en dupp her etter en hektisk dag i sola?