Øyhopping og andre minneverdige øyeblikk i Grenland

En av mine favorittaktiviteter, er å starte dagen med en lett joggetur i skog og mark. Gjerne alene, gjerne uskjerma for folk og fe, og GJERNE langs vannet. Og hvem hadde trodd at dette Kinderegg-kravet kunne oppfylles i Telemark?!

Velkommen til Kyststien

Kyststien er en 68 km lang sti langs hele Bamblekysten!
Området er kjent for sin flora og geologi, og på Rognstranda er det infotavler om den spennende geoparken. Grenland er en del av Geoparken, og her finnes bergarter fra flere viktige tidsepoker i Norges geologiske utviklingshistorie og de eldste bergartene er 1500 millioner år gamle.

Det finnes flere guidede turer hit, flere av dem er helt gratis. Og her kan du også oppleve en ekte diskodans! Eller, diskordans for å være nøyaktig! Dessverre har det lite med dansing å gjøre, men hey, du må gjerne ta deg en svingom på de stedene der du kan oppleve dette! En diskordans er nemlig et slags hopp i tida. La oss si at du befinner deg på et område der du opplever at steinfasongene/artene er veldig ulike. Ja, det skiller millioner av år mellom dem. Dette kalles for diskordans!

Øyhopping i skjærgården

Hvorfor dra på øyhopping i Hellas når du kan gjøre det samme i Grenland? Bukkøya, Håøya, Bjørkøya, Langøya, Lille Arøya, Store Arøya, Veaholmen eller Sandøya. Mulighetene er mange, men Askeladden hadde ikke mulighet til å besøke alle øyene, og gikk derfor for sistnevnte perle, Sandøya. Med knapt 300 innbyggere var det lett å komme i prat med lokalbefolkningen, som til og med åpnet hjemmet sitt for oss og inviterte oss på lunsj!

Les mer om øyhopping i Grenland

Følg Den moderne Askeladdens eventyr også på :

facebook.com/visittelemark
Instagram: @visittelemark
•Snapchat: stinita

Den idylliske kystbyen Brevik
Den idylliske kystbyen Brevik

Sandøyas Charter- Stein

Dette er Stein og Margun. Tv3 har kanskje Charter-Svein, men Sandøya har Charter-Stein. Før i tida kjørte Stein nemlig båt i dette området, og fraktet folk rundt fra øy til øy. Ja, rett og slett som en charterferje. Han ønsket å vise fram alle disse flotte øyene som Grenland har å by på, og begynte derfor å frakte folk rundt. Virksomheten opphørte etterhvert, men entusiasmen for øyene er der fortsatt! ( Pssst. Du kan ta diverse båter fra Brevik sommeren lang!)

Stein og Margun bor i et sjarmerende hus, med en enda mer sjarmeredende hage, med utsikt over Brevik. De kjenner så og si hele øya (Jeg kan nesten personnummeret til alle her! –Stein)

Kina og kjærlighet på en og samme øy

Til tross for at øya er liten har de en egen skole og en butikk. Og du kan til og med reise til Kina mens du er her! Jepp, et steinkast unna ”sentrum”om noe kan kalles det på øya, finner man plassen som har fått navnet Kina da enkelte syntes at det er litt langt unna alt sammen!

Og artige navn er det flere av. Du kan for eksempel besøke Klosettlia (står riktignok ikke på kartet dog, men spør lokalbefolkningen!), det første stedet på øya som fikk klosett! Og mens jeg trasket rundt på den søta øya, møtte jeg på overraskende mange fra Oslo som har hytte her! Forståelig nok, her finner du roen, og det tar ikke lang tida å kjøre fra hovedstaden heller. Og med 23 ferjeavganger daglig fra Brevik til Sandøya som tar knappe 10 minutter, er det lett å komme seg hit for å oppleve en idyll som for mange vekker assosiasjoner til Saltkråkan.

Og er man så heldig, så finner man kanskje kjærligheten også, slik som Line Victoria Husby (kjent fra nattprogrammet Sonen som gikk på Tv2 for et par år tilbake! Et program jeg ALDRI kunne jobbet for! Oppe natta lang jo!) gjorde for et par år tilbake. Hun falt for matros Torben på båten over, og flyttet aldri tilbake til Oslo.

Du verden for en verden

Du Verden, så mye jeg skal oppleve! Og her i Grenland, nærmere bestemt Porsgrunn kan du ta deg en tur på Du Verden, sjøfartsmsuem og Viten-senter og oppleve ting som vil få deg til å si, ja, Du verden! Ta en titt selv: Og det beste? Her kan både de voksne og de unge boltre seg i aktiviteter som underholder deg om du er 6 år eller 60!

I Porsgrunn ligger også grunnen til at eks antall nordmenn titter under tallerkenen sin før det kommer mat på den. Porsgrunds Porselænsfabrikk! Og jeg som trodde en horde av mennesker jobber her, fikk sjokk da jeg hørte at antallet på de som jobber med produksjonsbiten kun var på knappe syv! Syv personer som holder hjulet i gang på denne fabrikken fra 1887!

I samme bygg finner du også utsalgsstedet for porselenet, og andre nytteverdige produkter som mat, øl og denne koppen her, som virkelig setter dialektkunnskapene dine på prøve!

Se flere aktiviteter i Grenland

Gladsommer i Grenland

På sommeren KOKER det i Grenland med festivaler. Og det er spesielt et sted ALLE farter til om de er glad i teater, mat, musikk og en god fest, som varer sommeren lang!

PIT i Porsgrunn

Når man er innom Porsgrunn på sommeren, er det et must å få med seg PIT, Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival som arrangeres 13-17.juni!

Jeg fikk være med på prøvene til Grenland Friteater, som har premiere på forestillingen Verdas Søtaste Turist! En forestilling som handler om kjæresteparet Bidger og Esmulini, som av alt i hele verden ønsker seg barn, men de aner ikke hvordan det gjøres! Og det ingen av de elleve andre innbyggerne i bygda Bløygen heller! Men så kommer Bøttefanten i Trøbbelkiosken over et nytt kapittel i boka si. Først da skjønner ordfører Rosina Myrl hvordan de endelig kan få turister til bygda: de kan lage dem selv! Etter det blir ingenting som før i Bløygen! En morsom forestilling som både går hjem hos barn og voksne!

Wrightegaarden i Langesund

Den berømte og sjelfulle Wrightegaarden, der så og si alle norske artister har underholdt tusenvis av publikummere! Gården ble starta opp av ildsjelen John Gerhard Sten for 30 år siden med blod, svette og tårer. Men også mye kjærlighet. Så mye kjærlighet at artistene ofte ble igjen i Langesund etter at de var ferdige med å spille.

Enkelte band har spilt her så mye at de også har funnet sine respektive koner i området! Jepp, to medlemmer av Postgirobygget fant kjærligheten i byen, og ble faktisk værende! Gården står for mye av inntektene til Langesund i løpet av de to månedene det er konserter her hver eneste dag. På store scenen, lille scenen eller nede i kjelleren, som må være Norges mest sjarmerende kjellerbu! Og finner du ikke kjærligheten her, så kommer du garantert til å forelske deg i stedet! Det kan jeg garantere! Hvem som kommer hit i sommer, finner du her! Men vær tidlig ute, konsertene blir fort utsolgt!