Sølvgruvene på Kongsberg

Som liten har du kanskje vært der, og erindrer noe av omvisningen 342 meter under overflaten, og 2300 meter inn i fjellet!

Togturen er like spennende nå som da, men husk å kle deg godt for det er også like kaldt nå som da. (Seks grader!) Sølvgruvene i Kongsberg ligger en kort kjøretur fra Telemark, og er virkelig verdt et besøk, enten om du har vært der som yngre, eller om du ønsker en opplevelse som tar deg flere hundre år tilbake i tid.

Gruvesafari og mineraljakt

Det er ikke bare togturen som er fascinerende ved Sølvgruvene.

Du kan også bli med på gruvesafari til Gottes Hülfe in der Noth gruve med omvisning. En tur som tar cirka 3 timer, og her anbefales fjellstøvler eller gummistøvler. ( Dette får du låne!)

aktivitetsplassen får du vært med på fyrsetting, du får lage din egen mynt, vaske ut ekte sølv og dra på mineraljakt. Det høres kanskje ut som rene barneaktiviteter, men dette falt faktisk i smak hos meg!

Stine Hartmann på Sølvgruvene i Kongsberg

Sakkerhusene

Et par meter ned i bakken ligger Sakkerhusene, der hvor sølvverksarbeiderne bodde. Tre tømmerhus i sveitsisk stil huset hele
300 arbeider, som dermed var svært så kreative når det gjaldt sengeløsninger! Flere sov nemlig hengende fra taket, slik at det var plass til dobbelt så mange i hvert rom.

Ta også turen innom musuemsbutikken der du faktisk kan kjøpe godteri som ser ut som stein, eller ta deg en lunsj på Sakkerhuskroa!

Haus Sachsen

Vil du besøke en gruve med et godt bevart bygningsmiljø, ta turen til Haus Sachsen! Gruven som ble funnet i 1629, og er oppkalt etter fyrsteslekten i kurfyrstedømmet Sachsen hvor mange innvandrede bergmenn kom fra.

Her kan du besøke den tidligere boligen til gruvesjefen med tilhørende stabbur, uthus, stall og vognskjul. Haus Sachsen-bygningene er i seg selv verdt å se nærmere på. Det er også et flott utgangspunkt for vandreturer i området, og årlig arrangeres “Familiedag på Haus Sachsen”, med mange ulike aktiviteter for store og små. Her finner man alt fra kanopadling, fisking, natursti, spikking, mineraljakt, sølvvask med mer!