Telemarkskanalen- alle veier fører til unike naturopplevelser!

Om du enten velger båt, sykkel eller padling. Alle veier fører til flott utsikt og magiske øyeblikk på Telemarkskanalen.

Dalen Hotels buss, Ford Fleur de Lys 1928 modell
Dalen Hotels buss, Ford Fleur de Lys 1928 modell

Etter et drømmende opphold på Dalen Hotel, var det på tide å oppleve Telemarkskanalen. Og det finnes vel knapt en bedre måte å forlate eventyrhotellet på, enn å bli fraktet til båten MS Henrik Ibsen i hotellets egen buss, Ford Fleur de Lys 1928 modell!

M/S Henrik Ibsen- magi til sjøs

Å ta M/S Henrik Ibsen er en ganske så unik og spesiell kultur-historisk opplevelse i seg selv.

Ombord ble jeg møtt med en deilig kanalfrokost, som en perfekt start på båtturen med veteranskipet mellom Dalen og Skien, som er i full sving fra mai til september på Telemarkskanalen.

Om du ikke finner roen her, nei da vet jeg ikke hvor du skal lete! Å sitte foran på dekk i stekende sol er som meditasjon i seg selv. For ikke å snakke om en deilig lunsj eller middag i restauranten.

M/S Henrik Ibsen

Praktfull padletur

Å padle langs kanalen er også en måte å få med seg mye vakker natur på. Går du av i Lunde kan du leie kajakk hos Telemark Kanalcamping, og for eksempel padle til Vrangfoss sluse. En deilig padletur på omtrent 7 km. Og tar du med deg litt nistemat som du kan kjøpe med deg fra Lunde Slusekro, kan du jo ta deg en pitstop eller to på ulike stedene du padler forbi.

Å stå ved Vrangfoss sluse mens M/S Victoria går forbi, er litt av et syn! Sluseanlegget består av hele fem løftekamre med en samlet løftehøyde på 23 m.

Dyrisk sykkeltur

Å se Telemarkskanalen fra sykkelsete er en opplevelse i seg selv. Fra Vrangfoss kan du sykle til Lunde og få med både vakker utsikt, men også en rekke dyriske opplevelser! Du sykler forbi gårder, og kommer tett innpå hester, kuer og sauer. Hvem trenger egentlig Dyreparken når du kan oppleve den fra sykkelsetet ditt?

Verdens norligste vingård, Lerkekåsa vingård i Fruktbygda  Gvarv

Vi(n)dunerlig overnatting

Her vil jeg brygge og her vil jeg bo...i ei vintønne på Gvarv som rommer maks to!

Oppå Lauåsen veks det kanskje jordbær, men på Gvarv, en kort kjøretur fra Telemarkskanalen, finner du Lerkekåsa vingård der det vokser drueplanter! Og det beste? Du våkner til utsikten av en vingård! Mer romantisk og berusende opplevelse skal du lete lenge etter.

Da jeg ankom Lerkekåsa var det faktisk som en berusende drøm. Sola stekte, og klar sto Wenche Hvattum med solbærvinen sin. Med mannen Joar Sættæm kom de på ideen om å starte en vingård. De bor jo tross alt i Fruktbygda Gvarv, som blir regnet som et av de varmeste stedene i Norge.

Joar og Wenche byr på verdens nordligste vingårdsopplevelse, og her kan du bli med på vinsmaking, grunnkurs i vinlegging og utdrikningslag for kommende bruder. Eller bare nyte et romantisk opphold i en av deres tre vintønner! Selv ble jeg tildelt en 100 år gammel romtønne fra Tyskland som nattens bopæl.

Jeg slokna med ett, og har vel knapt sovet bedre i løpet av mine to uker på farta i Telemark. Var det eimen av gammel rom eller en lang dag på farta, ikke vet jeg!

Vinsmaking med Wenche på Lerkekåsa vingård
Vinsmaking med Wenche på Lerkekåsa vingård