24 timer i Telemark

«Oj, jeg kan ikke lage Irish Coffee, men jeg kan lære». Stedet er restauranten på historiske Seljord Hotell, jenta heter Louise og har sin første dag på jobb i restauranten. Hva gjør det vel om man ikke kan lage Irish Coffee når man er den blideste servitør. Og hun lærte, minutter etter var hun tilbake med en utmerket kaffe fra Telemark, som ble til etter et teamwork bak bardisken. Den gode drikken avslutter en middag med ovnsbakt asparges og kyllingbryst med kremet soppsaus, den avslutter en dag i Telemark.

Ovnsbakt asparges vegar på Seljord Hotell. Foto: Birgit Haugen
Ovnsbakt asparges vegar på Seljord Hotell. Foto: Birgit Haugen

Tolv timer tilbake gir navigasjonen i bilen sin først ordre, følg veien! Veien tar oss til Kongsberg, så inn i Telemark fylke, det er dagen for en opplevelse av Telemark. Så er vi ved Tinnsjøen og blir minnet om båten som fraktet tungtvann og ble senket her i 1944. Det er ikke lenge siden vi så «Kampen om tungtvannet» på NRK og har forsatt friskt i minne den heltmodige innsatsen motstandsfolket gjorde på Rjukan. I dag skal vi friske opp historien om mennene som satte kampen om friheten foran selve livet. Vi skal til Vemork.

Informasjonsskiltet ved Tinnsjøen forteller om dramaet fra 1944

Informasjonsskiltet ved Tinnsjøen forteller om dramaet fra 1944. Foto: Birgit Haugen

Faktaboks

Rjukan på UNESCO verdensarv liste
•Vemork Krafstasjon, verdens største kraftstasjon da den sto ferdig i 1911
•Norsk Industriarbeidermuseum er i Vemork gamle kraftstasjon
•Opplev Sabotørstien fra Rjukan Fjellstue
•Seljord Hotell, en god opplevelse i Telemark
•Norsk skieventyr i Morgedal

Besøk Norsk Industriarbeidermuseum og lær mer om industri- og krigshistorien på Rjukan eller ta turen med Rjukanbanen både på vann og på land. Sjekk åpningstider og rutetidene her:

Vemork, norsk industri -og krigshistorie  

Vemork, norsk industri -og krigshistorie

Rjukan på UNESCO Verdensarvliste

Etter å ha passert Gaustatoppen, som rager 1883 moh, hvor du ser 1/6 av Norge fra toppen, hatt et stopp i Rjukan som er på UNESCO sin verdensarvliste, er vi der, på gamle Vemork kraftstasjon. Vi beveger oss ut på hengebrua og er glad det ikke er vi som kaster oss ut i strikkhopp, som mannen som kom ut på brua litt tidligere akkurat har gjort.

Vi er først inn denne morgenen og får med oss dagens tidligste visning av filmen fra tungtvannsaksjonene i 1942 og 43. Vi hører Claus Helberg, Joachim Rønneberg og de andre fortelle om aksjonen. De overlevde på Hardangervidda mellom aksjonene da de klarte å skyte et reinsdyr, spratt opp magesekken, blandet reinlav med blod og fikk i seg nok vitaminer til å komme seg igjennom de hardeste dager. Historien om aksjonen er så kjent og den gjør like sterkt inntrykk hver gang vi hører den.

Sabotørstien-1024x683

I sabotørenes footspor

Sabotørstien er neste mål. Den 8 km. lange stien er veien gutta brukte når de skulle sprenge tungvannsfabrikken. Vi starter ved Rjukan Fjellstue, følger veien opp lia, så over på sti. Det er fortsatt mai, så vi småhopper på «restesnøen» som fortsatt ligger i terrenget. Det er spesielt å gå på stien og tenke på de som målbevist tok seg frem i dette området i krigsdagene. I dag hersker fjellets ro, en gjøk hilser velkommen akkopagnert av vårens øvrige fulgesang.

Straumebui med både flatbrød og   bringebærdrops på menyen                                          

Sondre-Norheim-1024x683

Vi skal videre og passerer snart Møsvatn, Telemark sin største innsjø, så venter Vierli ved foten av Hardangervidda, hvor tråkkemaskinen er parkert og aktive sommergjester snart er ventet. Det bærer ned fra fjellet, mens stemmen fra navigasjonen forteller oss igjen at vi skal følge veien. Det gjør vi og inkluderer et stopp for å kjøpe kortreist flatbrød på Straumebui og ditto suppe på Matglede.

Vi føler vi er innom «alt» i Telemark denne dagen. Det inkluderer også statuen av Sondre Norheim, den moderne skisportens far, som står støtt i regnet da vi passerer Morgedal. Åpningstidene til Norsk skieventyr er ikke på vår side, alt kan man ikke rekke på et døgn.

Vi er tilbake i resturanten på Seljord Hotell, hotellet som er fra 1857. Vi er glade og mette og klare for en god natts søvn bak historiske vegger. Det er fint av og til å bare reise impulsivt avgårde for nye opplevelser, akkurat som det et døgn i Telemark gir.

Birgit Haugen- Lev godt

Faktaboks

•Rjukan på UNESCO verdensarv liste
•Vemork Krafstasjon, verdens største kraftstasjon da den sto ferdig i 1911
•Norsk Industriarbeidermuseum er i Vemork gamle kraftstasjon
•Opplev Sabotørstien fra Rjukan Fjellstue
•Seljord Hotell, en god opplevelse i Telemark
•Norsk skieventyr i Morgedal

Natur