Snøballkrig og naturopplevelser i sommerferien

Vi tok turen til Norge i den kanskje mest kjedelige skandinaviske sommeren i manns minne. Og innrømmer - vi var skeptiske. Haukeli, plassen vi skulle feriere på, ligger i Telemark som mange forbinder med Telemarkski. Og dermed visste vi ikke helt hva vi skulle forvente av en iskald sommer på fjellet.

Haukeliseter fjellstue, rett ved Hardangervidda
Haukeliseter fjellstue, rett ved Hardangervidda

Etter 4 timers kjøring fra Oslo ankommer vi til Haukeliseter Fjellstue, som viser seg å ha en helt fantastisk beliggenhet. Det er her, vi skal bo! Fjellstuen er ment som et kjærkomment stoppested for turgåere som går fra hytte til hytte for å få mulighet for litt ekstra luksus i midten av alt det primitive.

Stuen ligger rett ved siden av den vakreste speilblanke innsjøen, omgitt av fjell med snø på toppen. Og selv om det er kaldt, så blir du helt overveldet at den vakre naturen.

Villmarksspa, snøballkrig og reinsdyrgryte

Noe av det første vi blir tilbudt er tur i vilmarksspa'en. Den består av en stor vedfyrt badestamp fylt med varmt vann og ligger ved vannkanten. Rett ved siden av spa'en ligger det en badstue med store panoramavinduer, hvorfra man kan nyte den spektakulære utsikten. Både barna og vi voksne tar en dukkert i det iskalde fjellvannet for å så å springe tilbake til varmen enten i spa'en eller badstuen.

Villmarksspa på Haukeliseter fjellstue
Villmarksspa på Haukeliseter fjellstue

Hardangervidda Nasjonalpark ligger rett bak oss, og vi tar oss en vandretur på fjellet. Det gikk ikke lang tid før vi plutselig sto midt i snøen, samtidig som vi kjente den deilige varmen fra høyfjellssolen. Det er en spesiell opplevelse å føle solen brenne, mens du får en isete snøball i nakken fra barna som er super glade for å ha snø midt i sommerferien.

Om kvelden spiser vi på à la carte-restaurant som tilbyr norsk mat. For barna bestiller vi kjøttkaker med tyttebær mens for oss voksne tar vi en reinsdyrgryte, som vi skyller ned med husets øl fra eget mikrobryggeri .

Vi prøvde også gourmetrestauranten, hvor  vi startet med en nydelig limemarinert røye, andebryst og confittert andelår med en sublim sauce til hovedrett, etterfulgt av nypeis og rarbarbrapai- alt sammen var perfekt machet med vinmeny. Selv ungene kastet seg over maten og elsket den. Det var helt magisk å sitte der å nyte den nydelig maten med en fantastisk utsikt mot majestetiske fjell.

Hardangervidda 03. jul. 04 til 04. jul. 04.
.

Storslått natur

I løpet av uken var vi både på fiske og vandreturer, og opplevde at Norge er noe helt særegent med sine mektige fjell, som er her siden tidenes morgen.  Vi føler oss små, ydmyke og veldig takknemlige for den stårslåtte naturen rundt oss.

Den siste dagen leide vi båt og rodde ut til en liten øy som nordmenn kaller for ”Danmark”, fordi den er flat som en pannekake. Vi kaster såvidt ut snøre og plutselig  så er det fisk på kroken - en fin røye. Vi renser den og griller den rett over bålet - fra vannet til bordet på under en halv time!

thumb_IMG_7025_1024

Før avreise fryktet vi det kalde klimaet i Norge. Men når man først er her, finner man fort ut av at det bare er natur. Hvis man da aksepterer at det er så mye større enn en selv, så bør du ikke forvente deg mer enn fantastiske opplevelser for både barn og voksne.

Av Caroline Meldgaard, bornibyen.dk

Natur