Hva gjør at noen er villige til å ofre livet sitt for noe de trodde på? I første episode av Visit Telemark sin podcast-serie på syv episoder skal vi få høre om tungtvannsaksjonen på Vemork.
Bakgrunnen for tungtvannsaksjonen var at Norge hadde vært under tysk okkupasjon siden 9. april 1940 - Vinje og Tinn i Telemark var de siste områdene i Sør-Norge som tyskerne okkuperte. Forskerne mente at tungtvann var en viktig ingrediens i produksjonen av atombomben og hydrogenfabrikken på Vemork, eid av Norsk Hydro, kom fort i både tyskernes og de alliertes fokus. Atombomben kunne bety tap av krigen og tungtvannet ble bare produsert i det tyskokkuperte Norge, på Vemork ved Rjukan og dette måtte stoppes...
Gjennom fire sabotasjeaksjoner ble nazistenes forsøk på å lage en atombombe stoppet. Tungtvannsaksjonen er kjent som en av de mest vellykkede sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig. I dagens episode forteller Tor Nicolaysen en nær venn av sabotørene om hvordan de norske sabotørene klarte å stoppe produksjon av våpenet som kunne avgjøre krigen!
“Fred i et land er som å vokte en glassbolle. Så lenge du tenker på den hver dag og vokter om den går det bra! Men et ørlite glipptak går glassbollen i gulvet i tusen knas og katastrofen er der igjen”
Du vil i dagens episode få høre mer om:
- Ga tyskerne motstand
- Våpenet som kunne avgjøre krigen
- Operasjon Freshman
- Special Operations Executive (SOE) og Kompani Linge
- Operasjon Gunnerside
- Claus Helberg
- Forskjellige personligheter
- Villig til å ofre livet for noe de trodde på
- 30 lange minutter
- Sulten for i uker og slitt for i måneder
- "Norges historie om 100 år!"
- Det nytter å kjempe imot en overmakt
Av Frank Nilsen
Reisetips
5 måter å oppleve Rjukan-Notodden verdensarv: