Over Rjukan rager den majestetiske Gaustatoppen, 1883 meter over havet. Likevel trenger du ikke slite deg ut eller sette av halve dagen for å komme opp til utsiktspunktet. Ved å ta Gaustabanen kommer du deg til fjelltoppen på bare 15 minutter.
Men ikke på den måten du kanskje skulle tro. For i motsetning til
Fløibanen i Bergen, går ikke denne banen på utsiden av fjellet.
Dypt inne i fjellet går det nemlig en lang tunnel. En tunnel som frem til nylig var en «topphemmelig» etterretningsbase – og stengt for allmennheten.
Reisetips
Sjekk ut disse lenkene for flere tips og planlegg din tur til Rjukan og Gaustatoppen:
- Gaustabanen åpningstider
- Top Secret Dining
- Julekonsert med Helene Bøksle 30.nov
- Gaustatoppen på ski
- Vandring til Gaustatoppen
- Konkurranser og løp
- Se flere opplevelser på Gaustatoppen
- Overnatting på Gaustablikk
- Flytende badstuer ved Kvitåvatn
- Besøk Tungtvannskjeleren Vemork
- Se flere attraksjoner på visitrjukan.com
For mer inspirasjon sjekk ut: visittelemark.no
Hemmelig NATO-base under Den kalde krigen
På 1950-tallet ønsket Forsvaret montering av radiolinjer på Gaustatoppen. De ønsket seg en sikker måte å komme opp til toppen på, som kunne trosse vær og vind. Da kom ideen om å bore seg vei i en tunnel inne i fjellet.
Så kom NATO på banen, og i 1954 ble det klart at forsvarsalliansen sa ja til å finansiere utbyggingen. Men hvorfor?
– NATO så på Norge som en viktig varslingsbase for territoriet i nord. Vi lå strategisk til, og stasjonen på Gaustatoppen ble et knutepunkt i det militære radiolinjenettet i Norge i 50 år, sier daglig leder Halvor Haukaas.
På grunn av Den kalde krigen forble Gaustabanen en del av det hemmelige og hermetisk lukkede NATO-anlegget, og forble da også lukket. Helt frem til år 2010.
Fra NATO-base til turistattraksjon
Å ta Gaustabanen opp til toppen er kanskje enkelt, men det er ikke fritt for spenning og nerver. Først må du ta den lille trikken 850 meter dypt inn i fjellet. Deretter er det 1050 meter rett opp til toppen i 39 graders helning.
– Selv om sikkerheten på banen er svært høy, er det lett å kjenne klaustrofobien komme krypende, sier Frank Roger Petersen, driftsleder på Gaustabanen.
– For å lage tunnelen måtte arbeiderne sprenge seg manuelt inn i fjellet. Litt lenger og litt dypere for hver dag. Det er klart det var risikabelt arbeid, men faktisk ble ingen av arbeiderne alvorlig skadet, forteller Petersen.
Gaustatoppen- Norges vakreste utsikt
Når du kommer deg ut av det mørke fjellet er premien formidabel. Fra Gaustatoppen kan du på klarværsdager se 1/6 av Norge. Og det er heller ikke noe å kimse av å sveve over skylaget.
Når sola først skinner klart på Gaustatoppen, skinner den virkelig.
Og da er det ikke feil å nyte frokosten på taket til Gaustatoppen turisthytte – helt i skyene!
Kongeheisen
Der Gaustabanen ender, begynner det enda en bane som er lukket for turisme. Dette er Kongeheisen, som ble bygget i forbindelse med Kong Olavs besøk i 1977. På toppen av Gaustabanen er kontrollrommet.
1. april 1939 skrev Rjukan Dagblad at det skulle bygges «elevator til Gaustatoppen». Forbauselsen var stor da det i 1953 kom oppslag om at det ikke var en aprilspøk likevel. I dag ser du tydelig at Gaustabanen har vært del av et militært anlegg.
En unik opplevelse året rundt
Gaustabanen er åpen hele året, bortsett fra vedlikeholdsperioder og du kan være med på mange spennende opplevelser året rundt.
Fra Sankthans og ut oktober, er Gaustatoppen et populært turmål. Det tar ca. 2,5 timers (4,3 km en vei) å gå fra Stavsro til toppen. Mange velger å gå den ene veien, for så å ta Gaustabanen den andre veien.
I november kan du bli med på en eksklusiv Norgespremiere på årets juleturné med Helene Bøksle på Gaustatoppen. Opplev en helt spesiell og annerledes julekonsert midt inne i det hemmelige fjellet.
For større grupper som ønsker å ha en unik opplevelse på Gaustatoppen, anbefaler vi Top secret dinning.
På vinterstid er Gaustatoppen et eldorado for skientusiaster. Uansett ferdighetsnivå har det magiske fjellet noe for alle som liker å kjenne adrenalinet bruse i blodet. Med dagskort på Gaustabanen, er det lett å komme seg opp til toppen, så du kan sette utfor, igjen og igjen.
– Gaustatoppen er noe av det råeste du kan kjøre, og helt på høyden med det råeste i Alpene, USA og Canada, sier Torgeir Urdal som har nesten 40 års erfaring som skikjører.
Liker du å utfodre deg selv? Da bør du bli med på Trappeløp inne i Gaustatoppen i februar. Kjenn på mestringen av å legge bak deg en av Norges lengste tretrapper - 1 050 meter i 39 graders helling og over 3 000 trappetrinn. Her er det ditt fokus og din viljestyrke som gjelder.
Om sommeren kan du bli med på forskjellige arrangementer som Guida tur i Gaustatoppens hemmelige rom eller du kan nyte en deilig middag med magisk solnedgang fra Gaustatoppen. Er du av den sportige typen, meld deg på Norseman Xtreme Triathlon.
De siste årene (unntatt i 2020-23) har Norad organisert nattevandring på Gaustatoppen i slutten av august. Hele 7000 deltakere utgjorde verdens lengste lyslenke for FN’s bærekraftmål. Nattvandringen er et samarbeid mellom DNT, Gaustabanen og Norad. Hold deg oppdatert på arrangementer.